ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Σταθάκης

«Θα πρέπει να δούμε ποιος έχει βιώσιμο σχέδιο»

«Η ΝΔ έχει ένα οικονομικό πρόγραμμα εξωπραγματικό. Υπόσχεται πράγματα τα οποία είτε δεν μπορεί να εφαρμόσει είτε, αν τα εφαρμόσει, θα έχουν τεράστιο κόστος για την ελληνική οικονομία και θα οδηγήσουν τη χώρα σε δημοσιονομική εκτροπή», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7.

Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε ως μη βιώσιμο το σχέδιο της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι: «Η ΝΔ δηλώνει ότι θα επαναφέρει την οικονομία σε ρυθμό ανάπτυξης 4% -σας θυμίζω ότι ο κ. Σαμαράς έλεγε ακριβώς το ίδιο το 2014- ενώ για το πώς θα το κάνει αυτό έχει ένα δεύτερο αφήγημα που λέει φοροελαφρύνσεις. Αν κανείς κοιτάξει διεξοδικά τα μέτρα αυτά θα διαπιστώσει ότι τα μισά έχουν ήδη υλοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα μισά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, εάν εφαρμοστούν, θα θέσουν θέμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, διότι θα δημιουργήσουν δημοσιονομική εκτροπή. Η χώρα έχει δεσμευθεί, με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, σε μια δημοσιονομική πορεία η οποία προβλέπει αποκλιμάκωση φορολογίας με έναν ρυθμό της τάξεως του 1% το χρόνο. Η ΝΔ λέει ότι θα εφαρμόσει άμεσα μέτρα που αποτιμώνται σε 5 δισ. ευρώ. Είναι 3 μονάδες του ΑΕΠ. Να μας πει η ΝΔ πώς θα βγάλει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι τόσο απλό».

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η συζήτηση πριν από τις ευρωεκλογές δεν επικεντρώθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά αναλώθηκε σε μια διαφορετική ατζέντα που απέτρεψε μια πιο δυνατή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα, στη συζήτηση για τις εθνικές εκλογές θα πρέπει να δούμε ποιος έχει βιώσιμο σχέδιο, ποιος διασφαλίζει τη σταθερότητα της οικονομίας και ποιος διαμορφώνει τις καλύτερες συνθήκες ανάκαμψης», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται ούτε να εφεύρει ούτε να φτιάξει ατζέντα λίγο πριν από τις εκλογές. Έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα το οποίο είναι αποτυπωμένο με σαφήνεια στο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών στόχων. Η έξοδος της οικονομίας από την κρίση σημαίνει περισσότερη εξωστρέφεια, περισσότερες εξαγωγές, περισσότερη ανάπτυξη των δυναμικών τομέων μας, όπως είναι η καινοτομία και μία δημοσιονομική ελάφρυνση η οποία είναι συντεταγμένη. Ξεκίνησε με τη μείωση του ΦΠΑ, που ήταν το πιο σημαντικό μέτρο και θα ακολουθήσουν τα άλλα βήματα που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ και στον τομέα των επιχειρήσεων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.