ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέλιος Κούλογλου

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι για τη διαμόρφωση μιας Προοδευτικής Συμμαχίας εναντίον της ακροδεξιάς»

"Θα συνεχίσω να εργάζομαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διαμόρφωση μιας Προοδευτικής Συμμαχίας εναντίον της ακροδεξιάς και για την προβολή της Ελλάδας, όπως το έκανα και την εποχή που η χώρα μας ήταν θύμα αρνητικών στερεοτύπων", τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Θεωρεί καλή υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την υποψήφια των Φιλελευθέρων Μαργκρέτε Βεστάγκερ για την αποτελεσματικότητά της να επιβάλει πρόστιμα στους πολυεθνικούς γίγαντες. Είναι κατηγορηματικά αρνητικός στην υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ αλλά αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τον Φρανς Τίμερμανς και τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν κάνει αριστερή στροφή και έχουν απομονώσει το ΚΙΝΑΛ, που είναι το μόνο που ζητάει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κούλογλου θεωρεί πολύ δυνατή την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης, τόσο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπέρ της οποίας έχουν εκφραστεί ο Πάπας Φραγκίσκος, ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες και ευρωβουλευτές από 14 χώρες και από έξι πολιτικά κόμματα μεταξύ των οποίων επιφανή στελέχη του ΕΛΚ.

Η συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

-Γιατί αυτή τη φορά οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες και πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες;

Λέμε πολλές φορές ότι οι εκλογές είναι κρίσιμες, όπως λέμε «λύκος στα πρόβατα» αλλά αυτή τη φορά ο λύκος έχει έρθει και είναι η ακροδεξιά η οποία αναμένεται να τριπλασιάσει τις έδρες της στο ΕΚ.

Η ακροδεξιά δεν θέλει την ευρωπαϊκή ενοποίηση αλλά την επιστροφή στα εθνικά σύνορα, που σημαίνει διενέξεις και ενδεχομένως συγκρούσεις, δηλαδή ενάντια στο κύριο επίτευγμα της ΕΕ που είναι η ειρήνη που οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια των πολέμων και των εκατομμυρίων θυμάτων.

Η ΕΕ είναι επίσης εκείνη που παίρνει το 70% των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή μας από το αν τρώμε μεταλλαγμένα ως το πόσες ώρες δουλεύουμε. Και εκεί η ακροδεξιά ψηφίζει στο ΕΚ επιστροφή στο Μεσαίωνα. Στο βιβλιαράκι που εξέδωσα με τον τίτλο «Γιατί μαμά είναι κακιά η ακροδεξιά» έχω καταγράψει όλες τις ψηφοφορίες για τους νέους, το περιβάλλον, τις γυναίκες στις οποίες η ακροδεξιά έχει ψηφίσει εναντίον.

Ένας ευρωβουλευτής πολωνός είπε στην ολομέλεια του ΕΚ ότι οι γυναίκες πρέπει να αμείβονται λιγότερο γιατί είναι πιο αδύναμες και λιγότερο έξυπνες από τους άντρες.

Στην Ουγγαρία ή στην Αυστρία όπου συγκυβερνούν έχουν ψηφίσει αντεργατικούς νόμους.

-Στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη αναδείχθηκαν οι αδυναμίες του σχεδιασμού του ευρώ αλλά και δημοκρατικό έλλειμμα στη λήψη και την επιβολή αποφάσεων που έζησε έντονα η χώρα μας. Τι πρέπει ν΄ αλλάξει;

Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας που έχουν επιβληθεί από το Βερολίνο, που είναι η βασική αιτία για την άνοδο της ακροδεξιάς. Πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα φορολόγησης των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, να υπάρχει ένας μίνιμουμ μισθός για τους Ευρωπαίους πολίτες. Σήμερα οι άστεγοι στην ΕΕ είναι 700.000 και είναι 70% περισσότεροι απ’ ότι πριν δέκα χρόνια. Στην πραγματικότητα η μεσαία τάξη έχει φορτωθεί την οικονομική κρίση που δημιούργησε ο καπιταλισμός-καζίνο και «το 1%» που πλούτισε με την κρίση παρά τις ευθύνες που φέρει γι αυτήν. Και μετά, απ΄όλα αυτά έρχονται οι ακροδεξιοί και λένε ότι για την κρίση «φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες».

-Μπορεί ν’ αλλάξει η γερμανική οικονομική πολιτική; Ποιος συσχετισμός στο ΕΚ θα βοηθούσε;

Μπορεί και πρέπει ν’ αλλάξει αλλά να μην αναδειχθεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο υποψήφιος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είναι κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του γερμανικού οικονομικού εθνικισμού. Πρέπει να δημιουργηθεί μια συμμαχία από Πράσινους, Σοσιαλιστές και Κεντρώους ακόμη και με τον Μακρόν - που στα ευρωπαϊκά έχει καλές ιδέες - και να γίνει μια συμμαχία των χωρών του Νότου με τη συμμετοχή μεγάλων χωρών όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Να θυμίσουμε ότι ο Βέμπερ είχε συνταχθεί με τον Σόιμπλε για το Grexit και είναι υπέρ της πλήρους διακοπής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, γιατί εκφράζει τους ακραίους.

-Ποια θεωρείς καλή υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Γιούνκερ;

Βλέπω τη Δανή Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό Βεστάγκερ, η οποία είναι κεντρώα αλλά αποφασιστική, γιατί κατάφερε να επιβάλει πρόστιμα μαμούθ στους ψηφιακούς κολοσσούς.

-Τι λέτε για τις υποψηφιότητες Τίμερμανς ή την άτυπη υποψηφιότητα του Μπαρνιέ;

Ο Τίμερμανς δεν είναι ο καλύτερος σοσιαλιστής αλλά είναι καλύτερος από τον Βέμπερ, όπως και ο Μπαρνιέ αν και ανήκει στο ΕΛΚ.

-Στην Ευρώπη όταν λέμε αριστερά εννοούμε κυρίως τη σοσιαλδημοκρατία. Εσείς πώς βλέπετε ότι εξελίσσεται και τι ρόλο μπορεί να παίξει στο επόμενο ΕΚ;

Η σοσιαλδημοκρατία έχει καταλάβει ότι η συγκυβέρνηση με τη δεξιά και η υιοθέτηση πολιτικών λιτότητας έχει οδηγήσει στην εκλογική της συρρίκνωση και γι αυτό έχει κάνει στροφή στα αριστερά. Το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα έχει κάνει ένα εκλογικό πρόγραμμα για την κοινωνική πολιτική της ΕΕ, δίκαιο και ριζοσπαστικό - στην εκπόνηση του οποίου είχε συμμετάσχει και η Λούκα Κατσέλη. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουν αγκαλιάσει την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνον με τις προσκλήσεις στον Τσίπρα αλλά και από τον τρόπο που έχουν στηρίξει την κυβέρνηση, όπως ο Πορτογάλος σοσιαλιστής (πρόεδρος της Ευρωομάδας) Μάριο Σεντένο, και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, της οποίας είναι ένθερμοι υποστηρικτές, ενώ έχουν απομονώσει τελείως την κ. Γεννηματά γιατί το ΚΙΝΑΛ αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση σ αυτή την αριστερή στροφή που μιλάει για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές θέλουν τη στρατηγική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να αποτραπεί η γερμανική κυριαρχία. Μαζί με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους να φτιάξουμε την Προοδευτική Συμμαχία την οποία δουλεύουμε εδώ και καιρό στο ΕΚ για να αποτελέσουμε ένα ισχυρό μπλοκ δυνάμεων και να αντιμετωπίσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς και τα νεοφιλελεύθερα μέτρα στην Ευρώπη.

-Πώς διαγράφεται ο ρόλος της Ευρώπης σε ένα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον με νέες ανερχόμενες δυνάμεις;

Είναι αναγκαία η πολιτική ενοποίηση της ΕΕ γιατί διαμορφώνονται διάφοροι πόλοι εξουσίας, ο αμερικανικός, ο κινεζικός, η Ρωσία, η Ινδία και καμιά χώρα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της.

Ακριβώς γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακυβέρνητο, επειδή αποφάσισε να ακολουθήσει έναν δρόμο που τελικά θα την μετατρέψει σε δύναμη 2ης ή 3ης κατηγορίας.

Στις ΗΠΑ, ο Τραμπ από την μια πλευρά αποσύρεται από την άλλη υιοθετεί καταστροφικές πολιτικές στα θέματα περιβάλλοντος, παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες. Θέλω να επισημάνω ότι σ’ αυτό το θέμα δεν έχει γίνει καλή συζήτηση στη χώρα μας όπως δεν έγινε και για την Ευρώπη, με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θέλησε στην αρχή να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα εναντίον της κυβέρνησης, τακτική που φέρνει στην ατζέντα εσωτερικά θέματα και όταν η κυβέρνηση πήρε μέτρα υπέρ των ασθενεστέρων, από αμηχανία η ΝΔ επέλεξε να γυρίσει τη συζήτηση σε χαμηλού επιπέδου κουτσομπολιό και προσωπικές επιθέσεις.

-Στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ ειρήνης έχουμε Γκρέτα (τη Σουηδή ακτιβίστρια για το περιβάλλον) εναντίον Τσίπρα;

Η Γκρέτα θα ήταν μια δυνατή αντίπαλος αλλά η υποψηφιότητά της είναι για του χρόνου. Αυτή τη φορά όμως έχουμε ακόμη και το Θεό μαζί μας, και μιλάω για τη δήλωση του Πάπα ο οποίος ανέφερε ότι «ένας πολιτικός που αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης είναι ο Αλέξης Τσίπρας», ενώ συνήθως δεν κατονομάζει πολιτικά πρόσωπα. Αυτό προφανώς το είπε για τη θέση του Τσίπρα στο προσφυγικό αλλά έχει υπόψιν του και την Συμφωνία των Πρεσπών. Υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα έχουν εκφραστεί και πολλοί διεθνείς παράγοντες από τον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες ενώ στο ΕΚ συγκέντρωσαν υπογραφές ευρωβουλευτές από 14 χώρες και από έξι πολιτικά κόμματα μεταξύ των οποίων επιφανή στελέχη του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία. Και αυτό χωρίς τη δική μου ανάμειξη, αν και αρχικά ασχολήθηκα με το θέμα του Νόμπελ.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και με την αναθέρμανση της οικονομίας είναι η μοναδική καλή είδηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

-Ποιος είναι ο απολογισμός της θητείας σας στο ευρωκοινοβούλιο και τι θα κάνετε αν επανεκλεγείτε;

Προσπάθησα να αναδείξω το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας σε μια εποχή που ήταν θύμα στερεοτύπων και άδικων κριτικών. Δηλαδή έκανα μια σειρά εκδηλώσεων για να αναδείξω την ιστορία της, τον πολιτισμό της, τη γαστρονομία της. Έκανα εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, την επέτειο του λιμού της Αθήνας, τα ελληνικά Ολοκαυτώματα, την επανένωση των Δωδεκανήσων, παρουσίασα Γερμανούς διανοούμενους που είναι υπέρ των επανορθώσεων και της αποπληρωμής του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου. Έφερα δεκάδες σεφ στο ΕΚ όπου μαγείρευαν τοπικά προϊόντα για να προωθήσω ταυτόχρονα και τον τουρισμό και σ’ αυτά τα πλαίσια έγιναν επαφές μεταξύ Ελλήνων παραγωγών και Ευρωπαίων διανομέων προκειμένου να προωθήσουμε τις εξαγωγές.

Ανέδειξα επίσης τους ανθρώπους, νέα παιδιά με εφευρέσεις, καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν και να κάνουν εξαγωγές. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω, παράλληλα με τη διαμόρφωση μιας Προοδευτικής Συμμαχίας εναντίον της ακροδεξιάς . Θεωρώ τον εαυτό μου εκπρόσωπο όχι ενός κόμματος, αλλά μιας χώρας.

-Πόσο βοήθησε η εμπειρία σου ως δημοσιογράφου;

Είχα ήδη διεθνείς επαφές και επειδή μιλάω ξένες γλώσσες είχα ατύπως τη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης και της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ. Μιλούσα ειδικά στην περίοδο της κρίσης καθημερινά στο BBC, σε μεγάλα τηλεοπτικά γαλλικά δίκτυα.

-Υπάρχουν αυτά τα κριτήρια των γνώσεων και των γλωσσών στην επιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών;

Περισσότερο λαμβάνονται υπόψιν εγχώρια κριτήρια. Ως προς το εκλογικό σύστημα θα έπρεπε να χωριστεί η χώρα σε κάποιες περιφέρειες ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τα τοπικά προβλήματα και να μην χρειάζεται να είναι αναγνωρίσιμοι πανελλαδικά.-

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.