ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευάγγελος Βενιζέλος

«Το βαθύτερο στοίχημα των ευρωεκλογών είναι η αντοχή της ευρωπαϊκής φιλελεύθερης δημοκρατίας»

Το βαθύτερο στοίχημα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι η αντοχή της ευρωπαϊκής φιλελεύθερης δημοκρατίας» τόνισε ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Δημοκρατία μεταξύ Συγκυρίας και Ιστορίας» στην Έκθεση Βιβλίου στη ΔΕΘ.

Η φιλελεύθερη δημοκρατία «αμφισβητείται από εκείνους που πιστεύουν ότι με άλλες μορφές δημοκρατίας, όπως η αυταρχική δημοκρατία - δημοκρατία χωρίς πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου - μπορούν να δώσουν λύσεις στην Ευρώπη, ιδίως στο πρόβλημα της ασφάλειας, στο πρόβλημα των μεταναστευτικών και των προσφυγικών ροών, στο πρόβλημα της εθνικής ταυτότητας», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

«Για αυτό πρέπει μια ευρωπαϊκή ισχυρή δημοκρατία, που σέβεται το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να πείθει τις κοινωνίες, ότι είναι το μόνο μοντέλο που μπορεί να τους δώσει προοπτική σε σχέση με την ευημερία, την ανάπτυξη τους και την ασφάλεια τους, έκρινε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οι «αντιευρωπαϊκές» δυνάμεις σήμερα εμφανίζονται να «κάνουν πολιτική», ανεξαρτήτως όσων πρεσβεύουν και εάν αυτά που διακηρύττουν είναι εφικτά, σωστά, δίκαια, ενώ από την άλλη πλευρά οι «φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αρκούνται στα νομικά και τα οικονομικά».

«Είναι υποχρέωση των μεγάλων πολιτικών κομμάτων των ευρωπαϊκών οικογενειών (των κομμάτων των μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων) να δώσουν πειστικές απαντήσεις, επαναφέροντας την πολιτική στο προσκήνιο», συμπλήρωσε.

Το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου προλόγισαν ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθηγητής Βασίλης Σκουρής και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ Λίνα Παπαδοπούλου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης. Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, ο καθηγητής Γιάννης Κουκιάδης , κ.ά.

Τοποθετήσεις Β. Βενιζέλου, Κ. Χρυσόγονου σε παρουσίαση βιβλίου του Γ. Βαρτζόπουλου

Ο κ. Βενιζέλος παραβρέθηκε νωρίτερα στην παρουσίαση του βιβλίου του ψυχιάτρου- ψυχαναλυτή Ιωάννη Βαρτζόπουλου, με τίτλο «Ο Ελληνικός Εμφύλιος. Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση», στον ίδιο χώρο.

Με αφορμή αναφορά του συγγραφέα κ. Βαρτζόπουλου σε βασική διαπίστωση της έρευνας, ότι σε απογόνους όσων βίωσαν τον εμφύλιο παρατηρήθηκε ένα «πρωτογενές τραύμα», η «έλλειψη ναρκισσιστικής αναπλήρωσης», δηλαδή, έλλειψη αυτοαναγνώρισης και αυτοπεποίθησης, εξαιτίας πιθανόν μειωμένης προσοχής που είχαν από οικείους τους λόγω των συνθηκών και στην εκτίμηση ότι το ίδιο μπορεί να δημιουργηθεί σε άλλες μείζονες ιστορικές συγκρούσεις, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πράγματι είναι λογικό να παρατηρείται σε εποχές με έντονες συγκρούσεις, εμφυλίους, επαναστάσεις και σε απογόνους ανθρώπων, οι οποίοι αναλαμβάνουν τεράστιες ιστορικές ευθύνες, π.χ. Ντε Γκολ, Τσόρτσιλ, αλλά όλα αυτά σε πολύ κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

«Δε νοείται η διαταραχή του ύπνου μιας Καντιανής κοινωνίας, όπως ήταν η δική μας πριν το 2010, να θεωρηθεί ότι δημιουργεί μια μείζονα σύγκρουση. Ποια μείζονα σύγκρουση; Μπορεί ο εμφύλιος να συνδεθεί με τον εθνικολαϊκισμό του αντιμνημονίου;» είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να δεις εύκολα τη σχέση εμφυλιακής και μετεμφυλιακής μνήμης, με τα εθνικολαϊκιστικά φαινόμενα της περιόδου της τελευταίας δεκαετίας».

Ο κ. Βενιζέλος, ενδεχομένως ότι τέτοιες ψυχολογικές προδιαθέσεις είναι μάλλον πιο ορατές στον «ακραίο και ανεπεξέργαστο λόγο», που χρησιμοποιείται από ακραίες οργανώσεις, προκειμένου να δικαιολογηθεί η βίαιη δράση τους, απέναντι σε εκείνο που αντιλαμβάνονται ως αντίπαλο, απέναντι στο σύστημα.

Η συζήτηση διακόπηκε για λίγα λεπτά, καθώς πίσω από το κοινό στο χώρο παρουσίασης, εντός του περιπτέρου 13, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου φώναξαν συνθήματα και έριξαν προκηρύξεις, υπέρ της «κατάργησης του εισαγγελικού βέτο» στις χορηγήσεις αδειών σε κρατουμένους και υπέρ της χορήγησης άδειας στο Δ. Κουφοντίνα, καθώς και ενάντια στο σωφρονιστικό σύστημα.

«Αυτό το φαινόμενο της προνομιακής σχέσης με την Ιστορία, η Ιστορία που εκλαμβάνεται ως ατομικό προνόμιο και που οδηγεί στη βία, δηλαδή, στην ακύρωση των συλλογικών και δημοκρατικών μεθόδων διαμόρφωσης της Ιστορίας, νομίζω ότι βρίσκεται στον πυρήνα του προβλήματος που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε με τη συνάντηση που κάνατε και το βιβλίο που προέκυψε» συνέχισε, μετά την ολιγόλεπτη διακοπή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος υπογράμμισε ότι στις μέρες μας οι βασικές «συστημικές» πολιτικές δυνάμεις, συμφωνούν «στα βασικά», δηλαδή, ότι οι πολιτικές διαφωνίες πρέπει να λύνονται μέσα στα πλαίσια του κοινοβουλευτισμού, στο διεθνή προσανατολισμό της χώρας και επίσης συμφωνούν και στο «κοινωνικό σύστημα» της, «έστω κι εάν δεν το λένε τόσο ξεκάθαρα», όπως είπε και πρόσθεσε: «Τα βασικά δεν είναι επίδικα για τις συστημικές πολιτικές δυνάμεις, για την πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Πρόσθεσε, ότι και το δίπολο «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» έχει τελειώσει, όχι όμως και η οικονομική κρίση «που καθιστά τη νομή της εξουσίας περισσότερο επιθυμητή για πολύ περισσότερο κόσμο» και συμπλήρωσε : «Σήμερα, το συνεχόμενο διακύβευμα είναι μια σύγκρουση πελατειακών δικτύων μεταξύ τους, με επίδικο τη νομή της εξουσίας».

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Βασιλική (Βίκυ) Φλέσσα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.