ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα στο Μεξικό μέσω Twitter

Τραμπ: Οι δασμοί θα σταματήσουν τα ναρκωτικά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε τις επιθέσεις του εναντίον του Μεξικού σήμερα, απαιτώντας αυτή τη φορά από τη μεξικανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα με αφορμή το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης.

"Το Μεξικό πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας που βρίσκεται στα χέρια των βαρόνων των ναρκωτικών και των καρτέλ. Οι δασμοί θα σταματήσουν τα ναρκωτικά όπως και τους παράνομους!" μετανάστες, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 5% στα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό, αρχής γενομένης από τη 10η Ιουνίου. Οι δασμοί θα αυξάνονται σταδιακά για να φτάσουν το 25% την 1η Οκτωβρίου.

"Το Μεξικό βγάζει μια ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ από τις ΗΠΑ, επί δεκαετίες, μπορούν εύκολα να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Ήρθε ο καιρός να κάνουν επιτέλους αυτό που πρέπει να γίνει", έγραψε νωρίτερα στο Twitter.

Οι νέοι δασμοί μπορεί να απειλήσουν τη νέα εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά (USCMA), την ώρα που ο Λευκός Οίκος πιέζει το Κογκρέσο να την εγκρίνει.

Πάντως, ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, σε μια πρώτη αντίδραση, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα απαντήσει "πολύ προσεκτικά" στην απειλή του Τραμπ να επιβάλει δασμούς και κάλεσε τους συμπατριώτες του να ενωθούν απέναντι σε αυτήν την πρόκληση. Ο Λόπες Ομπραδόρ προέβλεψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πάρει πίσω αυτήν την απειλή. Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπραρντ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να πείσει τον Λευκό Οίκο ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας και ότι το Μεξικό έχει κάνει πρόοδο σε ό,τι αφορά την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών.

Κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί σχεδόν κάθε πρωί, ο Μεξικανός πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως ο Τραμπ θα αντιληφθεί πως η απειλή επιβολής δασμών δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για την επίλυση του προβλήματος και επισήμανε ότι οι Μεξικανοί έχουν ενωθεί, στηρίζοντας την κυβέρνησή του.

"Λέω σε όλους τους Μεξικανούς να έχουν πίστη, θα ξεπεράσουμε αυτή τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, θα κάνουν διορθώσεις επειδή δεν αξίζει στον μεξικανικό λαό να του συμπεριφέρονται με τον τρόπο που επιχειρείται", τόνισε.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ διαφόρων προϊόντων, από αβοκάντο μέχρι αυτοκίνητα και τηλεοράσεις, είναι ζωτικής σημασίας για τη μεξικανική οικονομία. Σχεδόν το 80% των μεξικανικών εξαγωγών έχει για προορισμό τις ΗΠΑ.

Το Χρηματιστήριο του Μεξικού κατέγραφε πτώση 2% αμέσως μετά το άνοιγμα ενώ το μεξικανικό πέσο υποχωρούσε 3% έναντι του δολαρίου.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Λόπες Ομπραδόρ ζητά από τον Τραμπ να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης προωθώντας μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, τις τρεις χώρες απ' όπου προέρχονται οι περισσότεροι μετανάστες.

Ο βετεράνος αριστερός πολιτικός, που κατήγαγε σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές πριν από έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2018, έχει επικρίνει με δριμύτητα στο παρελθόν τη μεταναστευτική πολιτική του Αμερικανού ομολόγου του. Στις αρχές του 2017 συνέκρινε τη στάση του Τραμπ απέναντι στους μετανάστες με τις διώξεις των Εβραίων από τη Ναζιστική Γερμανία. Σε μια επιστολή του, στην οποία απαντά στην χθεσινή ανακοίνωση του Τραμπ, χαρακτηρίζει "σφαλερή" την πολιτική του Τραμπ που βάζει "Πρώτα την Αμερική" και τον κατηγορεί ότι μετατρέπει τις ΗΠΑ σε ένα "γκέτο" που στιγματίζει και κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες. Το Μεξικό δεν έχει λάβει ακόμη κάποια απάντηση στην επιστολή αυτή, είπε ο Λόπες Ομπραδόρ, υποσχόμενος ότι θα ενημερώνει τακτικά τον Τύπο το Σάββατοκύριακο για την πρόοδο που επιτυγχάνεται.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.