ΚΟΣΜΟΣ

Πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο της στρατιωτικής επέμβασης

Βενεζουέλα: Νέες απειλές από τις ΗΠΑ

H αντιπαράθεση τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, για τη Βενεζουέλα συνεχίζεται με νέα επεισόδια, επιβεβαιώνοντας ότι εντάσσεται σε έναν γενικευμένο ανταγωνισμό των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής αφενός για τους τεράστιους ορυκτούς πόρους και αφετέρου για τη γεωστρατηγική της θέση.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, πραξικοπηματίας αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας και "εκλεκτός" των ΗΠΑ και της ΕΕ, απάντησε χτες στην πρόταση του σοσιαλδημοκράτη εκλεγμένου Προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, για «εθνικό διάλογο» και διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Όπως αναμενόταν την απέρριψε, σημειώνοντας ότι το μόνο που αποδέχεται είναι η απομάκρυνση του Μαδούρο, αλλαγή Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής και νέες προεδρικές εκλογές.

Μάλιστα, ο Γκουαϊδό, πρωτεργάτης του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 30ής Απριλίου, είπε χαρακτηριστικά: «Ας διαλέξουν πώς θέλουν να φύγουν είτε με τη δύναμη των πολιτών είτε με τη δύναμη της διεθνούς συνεργασίας», εννοώντας αυτό που και οι ΗΠΑ λένε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμα και αυτό της στρατιωτικής επέμβασης.

Επίσης, αναφερόμενος στις συναντήσεις κυβέρνησης και εκπροσώπων του στη Νορβηγία την περασμένη βδομάδα, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «το καθεστώς θα χρησιμοποιήσει το διάλογο για να στρεβλώσει τις θέσεις μας και να κερδίσει χρόνο» και κατέληξε ότι είναι σε επικοινωνία με την Ομάδα της Λίμα (σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή) και τη Διεθνή Ομάδα Επαφής όπου συμμετέχει η ΕΕ.

Πάντως, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ δεν σταματάει τις κινήσεις πίεσης στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και χτες ενέκρινε την αποστολή λεγόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, την ίδια ώρα που έχει συμβάλει τα μέγιστα για να διογκώνονται τα προβλήματα του βενεζουελάνικου λαού με τον πολύμορφο αποκλεισμό, την κλοπή κρατικών εσόδων όπως αυτά της θυγατρικής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA, «Citgo» στις ΗΠΑ κ.ά. Η δύσκολη κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα έχει βεβαίως σχέση και με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των τελευταίων ιδιαίτερα χρόνων και τη μη σύγκρουση με το ντόπιο κεφάλαιο παρά τις διακηρύξεις περί σοσιαλισμού.

Η ανατροπή της κυβέρνησης σταθερός στόχος

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ναύαρχος Γκρεγκ Φάλερ, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ (με την οποία έχει επαφή η αντιδραστική αντιπολίτευση), σε ομιλία στη Φλόριντα, τόνισε ότι «η πίεση στη Βενεζουέλα αποδίδει» και ότι θα συνεχιστεί μέχρι «να επιτευχθεί η μετάβαση στη δημοκρατία» (όπως ονομάζουν την ανατροπή της μη αρεστής κυβέρνησης ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντά τους).

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε με έμφαση ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» και επανέλαβε ότι «κλειδί» για τις κινήσεις που θα γίνουν «είναι οι σύμμαχοί μας στην περιοχή». Οι αστικές αυτές κυβερνήσεις (Κολομβίας, Βραζιλίας, Περού, Εκουαδόρ κ.λπ.) βλέπουν προς το παρόν επιφυλακτικά το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης, «μετρώντας» τις επιπτώσεις και στο εσωτερικό τους, όπου υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην επέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας. Ο Φάλερ δεν παρέλειψε να μιλήσει για «εισβολή Κουβανών στη Βενεζουέλα» και «ισχυρή παρουσία Ρώσων και Κινέζων που αυξάνουν την επιρροή τους σε βάρος των ΗΠΑ» που χαρακτήρισε «απειλή για την ασφάλεια στο δυτικό ημισφαίριο και τις ΗΠΑ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.