ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους μαθητές και καθηγητές

Βραζιλία: Διαδηλώσεις για το "πάγωμα" επιχορηγήσεων στα δημόσια πανεπιστήμια

Μαζικές, μαχητικές διαδηλώσεις από καθηγητές, φοιτητές και μαθητές Λυκείων και Κολεγίων στη Βραζιλία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου να περικόψει τους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 18 από τις 27 Πολιτείες της Βραζιλίας και κυρίως στις μεγάλες μητροπόλεις, όπως το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Μπέλο Οριζόντε. Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη μεγάλη πλατεία των υπουργείων.

Πρόκειται για την πρώτη πανεθνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας εναντίον του Μπολσονάρου, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, το Γενάρη.

Από το Τέξας όπου βρίσκεται για να βραβευτεί από το Εμπορικό Επιμελητήριο ΗΠΑ - Βραζιλίας, ο ακροδεξιός πρόεδρος χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «χρήσιμους ηλίθιους που χειραγωγούνται από μια πολύπειρη μειονότητα η οποία αποτελεί την καρδιά των ομοσπονδιακών πανεπιστημίων στη Βραζιλία».

Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι παγώνει το 30% των επιχορηγήσεων στα ομοσπονδιακά πανεπιστήμια έβαλε «φωτιά» σε έναν τομέα που ήδη πλήττεται από έλλειψη πόρων. Ο τεχνοκράτης υπουργός Παιδείας Άμπραχαμ Βαϊντράουμπ αρχικά είχε δηλώσει ότι το μέτρο αφορούσε μόνο τρία πανεπιστήμια που κατηγορήθηκαν για «πολιτική αναταραχή», αλλά κατόπιν το επέκτεινε σε όλα.

Οι πρυτάνεις προειδοποίησαν ότι οι περικοπές απειλούν με παράλυση τα ιδρύματα. Η ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, ότι διακόπτονται οι καταβολές των υποτροφιών για τα μάστερ και τα διδακτορικά στους τομείς των φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.

«Οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι φοιτητές των Πανεπιστημίων, οι ερευνητές, οι εκπαιδευτικοί και όλοι όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση θα κατέβουν στους δρόμους σε όλες τις Πολιτείες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ένας από τους μεγαλύτερους φοιτητικούς συλλόγους, η Εθνική Ένωση Φοιτητών (UNE).

Το κίνημα διαμαρτυρίας έχει ήδη επεκταθεί και στις ιδιωτικές σχολές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.