ΚΟΣΜΟΣ

Οδοντόβουρτσες είχαν μετατραπεί σε... όπλα!

Βραζιλία: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε επεισόδια σε φυλακή

Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε επεισόδια μεταξύ κρατούμενων, σε φυλακή στην Αμαζόνας (βόρεια), όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση των σωφρονιστικών καταστημάτων της Πολιτείας.

Η σύγκρουση ξέσπασε το πρωί (τοπική ώρα), κατά τη διάρκεια των ωρών του επισκεπτηρίου, σε δύο κτίρια του συμπλέγματος της φυλακής Ανίζιου Ζομπίμ (Κόμπαζ), 28 χιλιόμετρα από την Μανάους, πρωτεύουσα της Αμαζόνας, κατά την ίδια πηγή.

Η ίδια φυλακή είχε μετατραπεί σε θέατρο, τον Ιανουάριο του 2017, μιας εξέγερσης κρατουμένων που διήρκεσε 20 ώρες και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 56 άνθρωποι.

Επρόκειτο για «συμπλοκή μεταξύ εγκλείστων», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ένας εκπρόσωπος του συστήματος σωφρονιστικών καταστημάτων της Πολιτείας, ο συνταγματάρχης Βινίσιους Αλμέιντα.

«Ορισμένοι θάνατοι προκλήθηκαν από ασφυξία, άλλοι από διατρήσεις με αιχμηρά αντικείμενα, όπως οδοντόβουρτσες» που είχαν μετατραπεί σε όπλα, πρόσθεσε.

Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης μέσα σε περίπου σαράντα λεπτά, δεν υπήρξε καμία απόδραση ούτε ομηρεία και κανένα μέλος του σωφρονιστικού προσωπικού δεν σκοτώθηκε, ούτε τραυματίστηκε, διευκρίνισε ο αξιωματικός.

Ο Λουίζμαρ Μπονάτσις, κορυφαίο στέλεχος της πολιτειακής κυβέρνησης αρμόδιο για τη δημόσια ασφάλεια, εξήγησε στην εφημερίδα Folha de S. Paulo ότι συγκρούστηκαν δύο ομάδες κρατουμένων «που είχαν διαφορές» κι εκμεταλλεύθηκαν το ότι βρισκόταν σε εξέλιξη το επισκεπτήριο για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.

Με σχεδόν 727.000 εγκλείστους να καταμετρώνται το 2016, η Βραζιλία διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό κρατουμένων σε φυλακές στον πλανήτη. Οι φυλακές στη Βραζιλία γενικά έχουν τεράστιο πρόβλημα με τους υπεράριθμους κρατούμενους, ενώ η βία μεταξύ οργανωμένων συμμοριών χαρακτηρίζεται ενδημική.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.