ΚΟΣΜΟΣ

Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις καταστολής

Αϊτή: Ένας νεκρός στις διαδηλώσεις κατά του Προέδρου

Ένας άνδρας σκοτώθηκε σε διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν πολλές χιλιάδες Αϊτινοί χθες Κυριακή στο Πορτ-ο-Πρενς, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Ζοβενέλ Μοΐζ, του προέδρου που κατηγορείται πως βρισκόταν στην καρδιά κυκλώματος που επιδιδόταν σε «διασπάθιση κεφαλαίων» από το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας.

Το πτώμα του άνδρα, που χτυπήθηκε από σφαίρα στον θώρακα, μεταφέρθηκε εκτός της περιοχής όπου εκτυλίσσονταν επεισόδια πολύ γρήγορα, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο τέλος της πορείας που έκαναν οι διαδηλωτές, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε ομάδες νεαρών και μονάδες των υπηρεσιών επιβολής της τάξης κοντά στο προεδρικό παλάτι και το αρχηγείο της αστυνομίας της αϊτινής πρωτεύουσας. Παρά το ότι είχε αναπτυχθεί μεγάλη αστυνομική δύναμη, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα της αποστολής του ΟΗΕ, δύο κτίρια σε μικρή απόσταση έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια, το κύριο σώμα της πορείας, χιλιάδες Αϊτινοί, μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, είχε διαδηλώσει ήρεμα, απαιτώντας δικαιοσύνη.

Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου έδωσαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα μια έκθεση έκτασης 600 και πλέον σελίδων για το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Petrocaribe», που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Βενεζουέλας. Η έκθεση αποκάλυψε μια σειρά παραδειγμάτων καταστροφικής διαχείρισης και διαφθοράς.

Μεταξύ των εκατοντάδων έργων όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες, οι δικαστές αποκάλυψαν πως το 2014, για το ίδιο έργο επισκευής τμήματος του οδικού δικτύου, το κράτος υπέγραψε δύο συμβάσεις, με δύο εταιρείες με διαφορετικές διακριτικές ονομασίες, τις «Agritrans» και «Betexs», που όμως είχαν ίδιο αριθμό φορολογικού μητρώου και το ίδιο προσωπικό.

Πριν αναλάβει την εξουσία το 2017, ο Ζοβενέλ Μοΐζ ήταν ο επικεφαλής της εταιρείας «Agritrans», η οποία έλαβε πάνω από 33 εκατομμύρια γκουρντ (700.000 δολάρια ΗΠΑ, στην τότε ισοτιμία) για το συγκεκριμένο έργο, παρότι η κύρια δραστηριότητά της δεν ήταν οι κατασκευές, αλλά η παραγωγή μπανάνας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.