ΚΟΣΜΟΣ

Υπό το βλέμμα της ΕΕ

Αλβανία: Συνεχίζεται η πολιτική κρίση και οι αντιπαραθέσεις

Με «πόλεμο» δηλώσεων μεταξύ του προέδρου της Αλβανίας και του πρωθυπουργού για τις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιούνη, συνεχίστηκε και χτες η αντιπαράθεση, που εγκλωβίζει το λαό της χώρας.

Στις κατηγορίες του προέδρου Ίλιρ Μέτα ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση «είχαν κηρύξει την 30ή Ιούνη ημέρα μάχης για ζωή ή θάνατο» και ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να ακυρώσει την ψηφοφορία, απάντησε από τις Βρυξέλλες, με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δηλώνοντας πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Ως προς την απόφαση της κυβέρνησης να δρομολογήσει την καθαίρεση του Μέτα από τον προεδρικό θώκο, ο ίδιος ο πρόεδρος επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Σχολιάζοντας τη δήλωσή του αυτή, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ταουλάντ Μπάλα είπε ότι το κόμμα του δεν παραιτείται της προσπάθειας για την καθαίρεση του Ίλιρ Μέτα.

Οι εξελίξεις σχολιάστηκαν από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΕ Μάγια Κοτσίγιανιτς, που τόνισε ότι παρακολουθούνται «στενά». Πρόσθεσε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί «από τους αρμόδιους θεσμούς στην Αλβανία» με τη χρήση υπάρχουσας νομοθεσίας, «με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αρχές». Επέκρινε για μία ακόμη φορά την απόφαση κομμάτων της αντιπολίτευσης να μποϋκοτάρουν τις συνεδριάσεις της Βουλής και τις τοπικές εκλογές, καλώντας παρόλα αυτά τις δύο πλευρές «να ξεκινήσουν διάλογο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.