ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Κύπρος δεν είναι μόνη»

Αναγνωστοπούλου: Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, τώρα είμαστε σε εγρήγορση

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση και ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της, έστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου αναφερόμενη στην τουρκική προκλητικότητα και στις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, τώρα είμαστε σε εγρήγορση. Δεν είναι μόνη της η Κύπρος. Είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με την Κύπρο και βέβαια και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είδαμε και στο πρόσφατο Συμβούλιο στο Σίμπιου της Ρουμανίας, συνεχώς στηλιτεύει και καταγγέλλει την προκλητική στάση της Τουρκίας. Είμαστε σε πλήρη συνεργασία. Δεν φοβόμαστε, παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα σε όλη την περιοχή, κυρίως όμως της Κύπρου. Η Κύπρος έχει μαζί της την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Δίκαιο και την Ελλάδα. Τα πράγματα είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Μόνο μόνη της δεν είναι η Κύπρος» διαμήνυσε η κ. Αναγνωστοπούλου σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εστιάζοντας περαιτέρω στη στάση της Τουρκίας, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια με τον κ. Ερντογάν ακολουθεί αναθεωρητική πολιτική και αυτό δεν δημιουργεί ευκολίες στην περιοχή, δημιουργεί αναστατώσεις» και προσέθεσε: «Η Τουρκία βρίσκεται εγκλωβισμένη η ίδια στην πολιτική της, έχει ανοίξει μεγάλα θέματα χωρίς να έχει τις συμμαχίες που θα έπρεπε να έχει στον περίγυρό της. Από εκεί που είχε ξεκινήσει με μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, βρίσκεται τώρα σε σημείο να έχει κι από κάποιο πρόβλημα με όλους τους γείτονες. Δεν είναι καλό αυτό. Εμείς ως Ελλάδα θεωρούμε ότι η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει στην ευρωπαϊκή της κατεύθυνση, και για λόγους εσωτερικούς, εκδημοκρατισμού, και για λόγους σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, η κ. Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι «η χώρα κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα συμμαχιών και συμφωνιών σε όλη την περιοχή» και σημείωσε πως κατόρθωσε να είναι μια χώρα με φίλους, περιφερειακούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς. «Παρακολουθούμε ότι στην περιοχή μας υπάρχουν πυρήνες αστάθειας. Μια σοβαρή χώρα αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί άνοιγμα, πλέγμα, δίκτυο συνεργασιών, αλληλεξάρτησης και αλληλεγγύης» συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Φανταστείτε τα βόρεια σύνορά μας να ήταν μια μαύρη τρύπα χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία συνεργασία» υπογράμμισε και εξήγησε: «Αυτό δεν θα ήταν καθόλου καλό για την Ελλάδα. Η εξωτερική μας πολιτική είναι τέτοια τα τελευταία χρόνια που μας επιτρέπει να είμαστε σε εγρήγορση μεν, χωρίς όμως να έχουμε καμία τεράστια ανησυχία δε».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.