ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο έκδοσης υπόπτων στην Κίνα

Χονγκ Κονγκ: Αναβλήθηκε η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου μετά τις νέες διαδηλώσεις

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανέβαλαν σήμερα τη δεύτερη ανάγνωση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της κυβέρνησης και έκλεισαν δύο κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης.

Το Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση που αρχικά ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 11.00 (τοπική ώρα, 06.00 ώρα Ελλάδας) αναβάλλεται, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα διεξαχθεί. Η τελική ψηφοφορία για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου αναμένεται στις 20 Ιούνη.

Χιλιάδες διαδηλωτές ντυμένοι στα μαύρα, στην πλειονότητά τους νεαροί, περικύκλωσαν την έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της πρώην βρετανικής αποικίας, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η κυκλοφορία των οχημάτων είχε παραλύσει.

Οι αστυνομικοί που φρουρούν το Κοινοβούλιο χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού και αντλίες νερού εναντίον των διαδηλωτών, ενώ κρατούσαν και πανό με τα οποία τους προειδοποιούσαν ότι είναι έτοιμοι να ασκήσουν βία, αν τους επιτεθεί το πλήθος.

Η τοπική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο θα καλύψει νομικό κενό, που έως τώρα συνέβαλε στην ατιμωρησία φυγόδικων και επιμένει ότι δεν θα αποσύρει τη ρύθμιση. Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης στην κατάσταση στο νησί.

Εμφανής, εξάλλου, είναι η εμπλοκή ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στις εξελίξεις, Πρόσφατα, στελέχη της αντιπολίτευσης του Χονγκ Κονγκ είχαν συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ενώ και ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, έκανε παρέμβαση την περασμένη βδομάδα, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο μια «τρομερή οπισθοδρόμηση» για τη διεθνή φήμη της πόλης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.