ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζει τις εμπρηστικές προκλήσεις ο Ερντογάν

«Δεν θα επιτρέψουμε κανένα βήμα που δεν θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Τουρκίας»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ακόμα μια φορά ότι «στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κανένα βήμα που δεν θα λαμβάνει υπόψη το δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας», προσθέτοντας με έμφαση ότι «όλες οι επιλογές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο τραπέζι μας».

Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «τις εργασίες μας (ερευνες και γεωτρήσεις) τις συνεχίζουμε με τη συνοδεία του πολεμικού ναυτικού μας για την διασφάλιση της περιοχής εκεί. Μακάρι να βρεθεί (το φυσικό αέριο) κάπου. Από τη στιγμή που θα βρεθεί εμείς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων βασιζόμενοι στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Ακόμα, ο Ερντογάν συνέχισε σε προκλητικό τόνο: «Σε όποιον ρωτάει “τί δουλειά έχεις εσύ εδώ";, εμείς απαντάμε: "Ετσι ε; Εμείς είμαστε εγγυήτρια χώρα. Και ως εγγυήτρια χώρα θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας, όπου αυτά υπάρχουν, σε ολόκληρη την ΑΟΖ μας και δεν θα χαρίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίωναδελφών μας εκεί σε κανέναν"».

Αναφερόμενος στην υπόθεση των S-400, o Ρ. Τ. Ερντoγάν τόνισε ότι «Εγώ δε λέω ότι η Τουρκία “θα πάρει τους S-400”. Τους έχει πάρει. Εμείς έχουμε τελειώσει αυτή τη δουλειά. Τον επόμενο μήνα θα γίνει η παράδοση του συστήματος αυτού στη χώρα μας... Δε θα λάβω τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσω τη χώρα μου; Θα ρωτήσω κάποιους για να το κάνω αυτό; Ένα τέτοιο σύστημα το θέλαμε από τις ΗΠΑ. Δεν μας το έδωσαν», είπε ο Ερντογάν. «Μακάρι (οι S400) να έρθουν σύντομα», πρόσθεσε αναφέροντας μάλιστα ότι η ρωσο- τουρκική συμφωνία «έκλεισε» με την υπόσχεση ότι η Άγκυρα θα συμμετάσχει και στην παραγωγή των «S - 400».

Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Π. Σάναχαν, επισημαίνοντάς του τις «ανάρμοστες διατυπώσεις» που περιελάμβανε η πρόσφατη επιστολή του που «δε συνάδει με το πνεύμα της (Ατλαντικής) Συμμαχίας». Να σημειωθεί ωστόσο, ότι σύμφωνα με το πρακτορείο «Anadolu», οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για «θέματα κοινού ενδιαφέροντος», «περιφερειακά θέματα ασφαλείας» και «θέματα αμυντικής συνεργασίας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.