ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακόμα και με επτακομματική Βουλή

Δημοσκόπηση MRB: Προς αυτοδυναμία η ΝΔ με 155-163 έδρες

Με επτά μέρες να απομένουν μονάχα μέχρι τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Τα Νέα» παρουσιάζει τη Νέα Δημοκρατία πολύ κοντά, όχι μόνο στη νίκη, αλλά και στην αυτοδυναμία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, η αυτοδυναμία της ΝΔ δείχνει να «κλειδώνει» σε κάθε πιθανό σενάριο σύνθεσης της νέας Βουλής: Με πέντε, έξι ή επτά κόμματα. Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, σε όλα τα σενάρια για τη συγκρότηση της επόμενης βουλής, η ΝΔ εξασφαλίζει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τις έδρες της να κλιμακώνονται αντίστοιχα από 155 έως 163.

Η ευρεία επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύεται και με τη συντριπτική υπεροχή της σχεδόν σε όλα τα πεδία (παράσταση νίκης, εκτίμηση για το άνοιγμα της ψαλίδας κ.α).

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να εισπράττει σημαντικό μέρος και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Επίσης, η δημοσκόπηση της MRB δίνει ένα εύρος διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κατά το οποίο η καλύτερη δυνατή επίδοση του κυβερνώντος σήμερα κόμματος υπολείπεται 3,9 ποσοστιαίες μονάδες της χειρότερης δυνατής επίδοσης της ΝΔ, κάνοντας πρακτικά ανέφικτο οποιοδήποτε σενάριο ανατροπής.

Αναλυτικά το εύρος της εκτίμησης ψήφου που δίνει η MRB για τις προσεχείς εκλογές για τα κόμματα:

Νέα Δημοκρατία 35,4% με 40,4%

ΣΥΡΙΖΑ 26,5% με 31,5%

ΚΙΝ.ΑΛ. 6,4% με 9,8%

ΚΚΕ 3,7% με 6,3%

Χρυσή Αυγή 2,6% με 5%

Ελληνική Λύση 2,5% με 4,8%

ΜεΡΑ 25 2,2% με 4,4%

Ένωση Κεντρώων 1,4% με 3,2%

Το 79,6% των πολιτών πιστεύει ότι νικητής των εκλογών θα είναι η ΝΔ (παράσταση νίκης), με το 35,9% να θεωρούν τον κ. Μητσοτάκη «καταλληλότερο για πρωθυπουργό». Το ποσοστό αυτό, κατά τους αναλυτές, είναι και η «βάση» του ποσοστού που μπορεί να πάρει η ΝΔ στις προσεχείς εκλογές.

 • Ετικέτες: 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Η αυτοδυναμία της ΝΔ αν πράγματι έρθει , ισως να ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ για ν´αλλαξει τον εκλογικό νόμο .
  Eπομένως , για να γίνουν οι εκλογές την μεθ´επομενη φορά με λογικό και πραγματοποιησιμο τρόπο διακυβέρνησης της χώρας , θα χρειαστεί να υπάρξει το υπόλοιπο των 200 ψήφων στην επόμενη Βουλή.
  ΣΤΟ κίνημα Αλλαγής— αυτό ακριβως που λέει και τ´όνομα του — ενδιαφερόμαστε ΟΧΙ για τα πρόσωπα, τα κόμματα, τις φρούδες ματαιόδοξος και φίλαρχες απαιτήσεις τους .
  Τα κομματα των άκρων μας απέδειξαν ότι είναι ανίκανα και το γνωρίσαμε δυστυχώς αυτό . με τα μνημόνια που υπηρέτησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ . ΜΕΤΑ το πρώτο . Εκεινο τουλάχιστον ήταν αναγκαστικοτατο , για το οποιο θα έπρεπε να ειχαμε δείξει σαν χώρα συναίνεση και συνοχή ώστε να ειχαμε βγει από τις Βλαβερές του Απώλειες του μόλις 2013…
  παράλληλα, αν είχαμε την ίδια ομοψυχία , θα ειχαμε αναθεωρήσει τότε στην ΒΟΥΛΗ που ήταν αναθεωριτική, το ΣΥΝΤΑΓΜΑ μας .
  Τώρα θα είμαστε μια ΚΑΝΟΝΙΚΗ Ευρωπαϊκή Χώρα .
  Για να μην επαναληφθεί αυτή η ντροπή του παρελθοντος μας θα χρειαστεί η κεντροαριστερα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ να εκλέξει τουλάχιστον 50 εδρες που μ´ αυτές να συμπληρώνονται τα 2/3 για τος σοβαρές αποφάσεις του μέλλοντος !
  Εγγύηση θα είναι ότι αυτές τις αλλαγές ( στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο ) τις είχε Πρωτείνη η διακυβέρνησης 2009-2011.
  Αλλά τον Χαλίφη αντικατέστησαν οι Χαλίφηδες Σαμαράς και Τσίπρας και μείναμε πίσω 10 ολόκληρα Χρόνια !
  Τουτεστιν Ψήφο Στο ΚΙ ΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.