ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή επετηρίδας για την εκλογική μάχη

Εκστρατεία με τους «30άρηδες» σχεδιάζει ο Τσίπρας

Να φέρει στην επιφάνεια τη νέα γενιά του κόμματος ώστε να αλλάξει το «πρόσωπο» της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου επιχειρεί ήδη ο πρωθυπουργός, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει όχι με όρους τακτικής, αλλά στρατηγικά, στην υπέρβαση της κομματικής επετηρίδας.

Με άλλα λόγια, η «επιχείρηση-ανανέωση» που θα δρομολογήσει ο πρωθυπουργός δεν είναι τακτική μίας χρήσεως, ούτε αποτελεί ένα επικοινωνιακό «λίφτινγκ» μόνο και μόνο για να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με «φρέσκο» πρόσωπο την μάχη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός θέλει να αναδείξει μία νέα ηγετική ομάδα στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου, με κύριο στόχο να έχει δίπλα του στην επόμενη Βουλή τη νέα γενιά του κόμματος – είτε για να κυβερνήσει, αν κερδίσει τις εκλογές, είτε για να ασκήσει αντιπολίτευση με «σκιώδες» υπουργικό συμβούλιο, σε περίπτωση ήττας.

Η μάχη των ψηφοδελτίων

Στο πλαίσιο αυτό, η προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να στηριχθούν και να ενισχυθούν οι νέοι υποψήφιοι, ώστε τουλάχιστον να μπορέσουν να δώσουν με τους ίδιους όρους την μάχη του σταυρού με τους «παλιούς». Συν τοις άλλοις, μεγάλη σημασία για την εσωκομματική ηρεμία έχει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει τις προθέσεις του με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην «παλιά φρουρά» και στηρίζουν απολύτως τις επιλογές του. Βεβαίως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές και οι έδρες που τού αναλογούν μειωθούν στις μισές, είναι προφανές ότι η μάχη του σταυρού θα είναι μία δύσκολη υπόθεση για όλους. Ωστόσο, στη μάχη αυτή οι «νέοι» θα μπουν με καλές προϋποθέσεις, με δεδομένη την βούληση της ηγεσίας για υπέρβαση της κομματικής επετηρίδας. Συν τοις άλλοις, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει εδώ και καιρό τις προθέσεις του για ανάδειξη μίας νέας γενιάς στο κυβερνών κόμμα, αποδίδοντας προβεβλημένες θέσεις και κορυφαία υπουργεία στους «30άρηδες». Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Ράνια Σβίγκου είναι μερικοί μόνο από τα στελέχη της νέας γενιάς που αναδείχθηκαν και πλέον θα επιφορτιστούν με το βάρος της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, έχοντας προβεβλημένες θέσεις, οι προαναφερθέντες, αλλά και άλλοι της «νέας γενιάς» θα δώσουν με καλύτερες προϋποθέσεις τη «μάχη του σταυρού. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νάσος Ηλιόπουλος αναμένεται να διεκδικήσουν μία έδρα στη Α’ Αθήνας, ενώ ο Κώστας Ζαχαριάδης στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. Μεταξύ Νοτίου Τομέα και Μεσσηνίας προσανατολίζεται ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να βρεθεί σε μία εκλόγιμη -μπορεί και στην πρώτη- θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, προκειμένου να μπορεί να αναλάβει καθήκοντα εκπροσώπου χωρίς να έχει περιορισμό τηλεοπτικών εμφανίσεων. Στο Νότιο Τομέα θα διεκδικήσει τον σταυρό και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου θα διεκδικήσει, όπως και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, μία έδρα στη πρώτη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.