ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στόχος οι μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας
Επετεύχθη συμφωνία για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ευρωζώνης
Σε συμφωνία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, σήμερα το πρωί, για τις αδρές γραμμές ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, έπειτα από μια νύχτα δύσκολων διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο.
«Για πρώτη φορά, δημιουργούμε έναν λειτουργικό προϋπολογισμό ο οποίος θα βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης να συγκλίνουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές», είπε ο Λεμέρ χαρακτηρίζοντας επιτυχία την εξέλιξη αυτή σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Για πρώτη φορά, αρχίζουμε να μελετάμε το μέλλον ως συγκροτημένη ομάδα και να συντονίζουμε την οικονομική μας πολιτική», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για τη «συμφωνία» στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί. Ανήγγειλε μια συνέντευξη Τύπου για τις 08:15, στην οποία θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τις λεπτομέρειες.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί έπειτα από περίπου δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η δημιουργία προϋπολογισμού της Ευρωζώνης ήταν ανάμεσα στις πιο εμβληματικές προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Αλλά, ο τελικός συμβιβασμός αναμένεται να οδηγήσει σε ένα σχέδιο πολύ πιο συγκρατημένο απ' ό,τι φιλοδοξούσε ο Μακρόν, κυρίως λόγω του σκεπτικισμού των χωρών της βόρειας Ευρώπης, ιδίως της Ολλανδίας.
Ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, που βαπτίστηκε «δημοσιονομικό μέσο για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση», έχει σκοπό να ενθαρρύνει μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στις 19 χώρες που έχουν υιοθετήσει το κοινό νόμισμα.
Το ύψος του, το οποίο μένει να συζητηθεί, αναμένεται να είναι πολύ κατώτερο εκείνου που ευχόταν ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος οραματιζόταν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Δύο ευρωπαϊκές πηγές έκαναν λόγο για έναν πλαίσιο 17 δισεκ. ευρώ, επταετούς διάρκειας, που θα κατανεμηθεί μεταξύ των 19 κρατών-μελών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
Οι λεπτομέρειες για τη χρηματοδότησή του μένουν να οριστούν.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν επίσης στο συμβούλιο που ολοκληρώθηκε το πρωί σε συμφωνία για την τροποποίηση της συνθήκης που διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος δημιουργήθηκε το 2012, εν μέσω της κρίσης χρέους, για να προσφέρει στήριξη σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ώστε να ενισχυθεί.
Η λειτουργία του ΕΜΣ θα βελτιωθεί με «ριζοσπαστικό» τρόπο, διαβεβαίωσε ο Λεμέρ. Θα μετατραπεί σε ένα είδος δανειστή της ύστατης προσφυγής για τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολία.