ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σημαντική εξέλιξη στο πεδίο της μοριακής απεικόνισης

Ετοιμος για χρήση ο πρώτος ταχύτατος τομογράφος ΡΕΤ που παράγει τρισδιάστατες εικόνες όλου του σώματος

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν τον πρώτο ταχύτατο τομογράφο εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ), που μπορεί να παράγει τρισδιάστατες απεικονίσεις όλου του ανθρώπινου σώματος μέσα σε 20 μόνο δευτερόλεπτα, έναντι περίπου 20 λεπτών που χρειάζεται ένα συμβατικό μηχάνημα ΡΕΤ.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο πεδίο της μοριακής απεικόνισης, με πολλές μελλοντικές εφαρμογές στην κλινική διάγνωση και στην επιστημονική έρευνα. Ο τομογράφος-εξπρές με την ονομασία «Explorer» δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοϊατρική μηχανική Ράμσεϊ Μπαντάουι. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε τη χρήση του μηχανήματος και οι πρώτοι ασθενείς θα τον χρησιμοποιήσουν τον επόμενο μήνα στην Καλιφόρνια.

Το βελτιωμένο μηχάνημα, πέρα από τη μεγαλύτερη ταχύτητα, έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι εκθέτει τους ασθενείς σε μικρότερη ραδιενέργεια. Τόσο η μεγάλη ταχύτητα του όσο και η μικρότερη έκθεση σε ακτινοβολία, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη χρήση του τομογράφου σε παιδιά (που κουνιούνται συνεχώς μέσα στο μηχάνημα εμποδίζοντας τις λήψεις καθαρών εικόνων).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.