ΚΟΣΜΟΣ

Χουριέτ για τη νίκη Ιμάμογλου

«Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη εισάγουν μια νέα εποχή για την τουρκική πολιτική»

Το αποτέλεσμα των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ήταν σχεδόν βέβαιο από την βραδιά της 6ης Μαϊου, όταν το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) ακύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 31ης Μαρτίου και επομένως την νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου έπειτα από αίτημα του κόμματος ΑΚΡ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), αναφέρει σε σημερινό του άρθρο ο αρθρογράφος της "Χουριέτ" Σερκάν Ντεμιρτάς.

Στο άρθρο του υπό τον τίτλο "Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη εισάγουν μια νέα, διαφορετική εποχή για την τουρκική πολιτική" ο Ντεμιρτάς αναφέρεται στους βασικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Καταρχάς, η αιτιολογία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίουγια την ακύρωση της νίκης του Ιμάμογλου δεν έπεισε καθόλου την τουρκική κοινή γνώμη. Αποτέλεσμα, ένα βαρύ πλήγμα στην έννοια της δικαιοσύνης και στη συνείδηση του λαού, αλλά και ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα συμπάθειας προς τον Ιμάμογλου, ο οποίος παρουσιάστηκε ως το θύμα αυτής αμφιλεγόμενης δικαστικής απόφασης.

Η αύξηση στην διαφορά των ψήφων μεταξύ του Ιμάμογλου και του αντιπάλου του υποψηφίου του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ απέδειξε ότι ακόμη και εκείνοι που στις πρώτες εκλογές είχαν ψηφίσει τον Γιλντιρίμ, τώρα ψήφισαν τον Ιμάμογλου. Έτσι εξηγείται γιατί ο Ιμάμογλου αύξησε κατά 500.000 ψήφους και πλέον το ποσοστό του μέσα σε λιγότερο από έξι εβδομάδες.

Δεύτερον, ο αδέξιος τρόπος με τον οποίον το AKP επιχείρησε να αλλάξει την οπτική των ψηφοφόρων-- όπως για παράδειγμα η εκμετάλλευση της έκκλησης του Οτσαλάν--έχει αποδειχτεί ότι ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός.

Μια επιστολή, την οποία ο αρχηγός του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν έστειλε λίγο πριν από τις εκλογές και με την οποία καλούσε τους κούρδους ψηφοφόρους να παραμείνουν ουδέτεροι, δεν πέτυχε τον σκοπό της. Αντίθετα, προκάλεσε περαιτέρω απώλειες σε εθνικιστικές ψήφους ενώ ταυτόχρονα συσπείρωσε τα μέλη του HDP να συνταχθούν με τον Ιμάμογλου. Μαζί με την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, το αφήγημα του AKP σχεδόν εκμηδένισε την ικανότητά του να ελέγχει και να διαμορφώνει την κοινή γνώμη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.