ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΜΟΝΑΔΕΣ, ΑΝ...

Ορισμένες φορές για ερωτήσεις με ιδιαίτερα αυξημένο βαθμό δυσκολίας είθισται να λέμε ότι αυτή είναι "η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου". Ερωτώμενος, προσφάτως, ο πρωθυπουργός "αν γυρίζει το παιχνίδι" (αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει την διαφορά των 9,5 μονάδων, με την οποίαν η ΝΔ κέρδισε τις ευρωεκλογές), απάντησε ότι "η ερώτηση αυτή είναι τους ενός δισεκατομμυρίου". Προφανώς, εκ λάθους προσέθεσε 999 εκατομμύρια. Όμως, ...γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια ομιλεί. Και η αλήθεια είναι -εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές- ότι το παιχνίδι δεν γυρίζει. Δεν το λέμε εμείς, αλλά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και το ίδιο, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, λένε όλοι. Είτε αυτοί είναι υπουργοί και βουλευτές είτε κομματικά στελέχη και ψηφοφόροι. Όπως το ίδιο λένε και όλοι οι δημοσκόποι, ενώ είναι και κοινός τόπος στα κομματικά επιτελεία και τους ανά την επικράτεια καφενέδες. Φυσικά, κανένα παιχνίδι, ακόμη και το πιο δύσκολο, δεν έχει χαθεί πριν ξεκινήσει και ολοκληρωθεί. Και αναμφίβολα ουδείς μπορεί να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να ελπίζει στο θαύμα. Ακόμη κι αν αυτός είναι άθεος. Σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου είναι άθεοι δεν είναι όμως και αιθεροβάμονες. Αυτό το οποίο ελπίζουν και για το οποίο θα δώσουν τη μάχη της 7ης Ιουλίου είναι να μειωθεί η διαφορά ή έστω το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν να είναι μεγαλύτερο από αυτό των ευρωεκλογών.

Οι πιο ρεαλιστές θα ήταν, λένε, ευχαριστημένοι, με το ποσοστό (26,56%)που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014, αφού κάτι τέτοιο θα τους καθιέρωνε ως τον δεύτερο μεγάλο πόλο του νέου δικομματισμού που δημιουργείται στην μετά το τέλος των Προγραμμάτων Διάσωσης εποχή. Στην περίπτωση αυτή πιθανολογούν ότι η ΝΔ μπορεί να φτάσει ή και να υπερβεί το 38%. Οι, έστω λίγοι, απαισιόδοξοι τρέμουν πάντως στην ιδέα ότι μπορεί να λάβουν ποσοστό μικρότερο από αυτό των πρόσφατων ευρωεκλογών. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό που θα λάβουν το συναρτούν με την επίδοση που θα επιτύχει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Εάν το ΜΕΡΑ25 συγκεντρώσει 4-5%, όπως ορισμένοι δημοσκόποι υποστηρίζουν, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυμανθεί, λένε, στην περιοχή του 25%. Εάν όμως δεν πιάσει το όριο του 3%, τότε δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει ακόμη και το 27%. Σημειώνουμε ότι τα πλέον ψύχραιμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Βαρουφάκης θα μπει μάλλον άνετα στη Βουλή αφού έχει "πέρασμα" στη νεολαία και σε ένα τμήμα ψηφοφόρων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και νοιώθουν προδομένοι από τις εξελίξεις τόσο με την κυβίστηση στο δημοψήφισμα όσο και με τη μεταλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε μνημονιακή δύναμη που φλερτάρει με το Κέντρο και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Πάντως, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το κόμμα του Βαρουφάκη έχει μέλλον στην Ελλάδα εάν μετεξελιχθεί σε ένα "αριστερό Ποτάμι" επειδή ο "αριστερός φιλελευθερισμός στις μέρες μας είναι στη μόδα".

Στο Μαξίμου η δεξαμενή από την οποίαν πιστεύουν ότι μπορεί να αρδεύσουν ψήφους είναι το περίπου 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, που στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν πήγε να ψηφίσει. Όπως μάς λέει ειδήμων περί τα εκλογικά, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στις 26 Μαΐου ήταν κοντά στο 60%. Από το υπόλοιπο 40%, το 20% επέλεξε άλλο κόμμα και κατά προτίμηση τη ΝΔ και ένα 20% απείχε, είτε επειδή νοιώθει απογοητευμένο από τις πολιτικές της κυβέρνησης και τη συμπεριφορά των στελεχών της είτε γιατί θέλει να στείλει μήνυμα διόρθωσης της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αν από τις επτά (7) μονάδες, στις οποίες αντιστοιχεί το 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν, επανέλθουν στην Κουμουνδούρου οι δύο (2), τότε, λέει ο συνομιλητής μας, "το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου μπορεί να φτάσει το 26-27% και να είναι αφενός το μεγαλύτερο που θα έχει κόμμα της Αριστεράς στην ΕΕ και αφετέρου θα δίνει σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας, ειδικά εάν το ΚΙΝΑΛ παραμείνει στάσιμο, με τα ποσοστά του καθηλωμένα στην περιοχή του 6-8%".

Για να μπορέσουν όμως να προσελκύσουν ψηφοφόρους, οι οποίοι είτε απείχαν "απογοητευμένοι από τη δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ" είτε είναι αριστερής προέλευσης και "δεν θέλουν την επιστροφή της δεξιάς στο γκουβέρνο" θα πρέπει η Κουμουνδούρου να παρουσιάσει ένα νέο ελκυστικό αφήγημα και ένα νέο πρόγραμμα με κατευθύνσεις και προτεραιότητες για τη μεταμνημονιακή εποχή. Θα πρέπει, πρωτίστως, να ορίσει τη φυσιογνωμία της κυβερνώσας αριστεράς στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην ΕΕ. Όπως μας λέει προβεβλημένους βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ "δεν μπορεί να μιλάει ο Μακρόν για λαίμαργο καπιταλισμό και μεις να μην λέμε τίποτε. Δεν μπορεί να τσακωνόμαστε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το ποιός έβλαψε ή θα βλάψει περισσότερο τη χώρα όταν αυτό το οποίο χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα νέο πολιτικό σχέδιο, που εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες θα εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας στις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή με δεδομένη και την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας". Η αναγκαιότητα για ένα νέο ριζοσπαστικό και ελκυστικό πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και όχι για συρραφή αιτημάτων της επικαιρότητας, όπως γίνεται τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στη μεσαία τάξη, τη μείωση της φορολογίας και στη συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής φαίνεται ότι είναι και η διαφορά ανάμεσα στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και την ηγετική ομάδα του Μαξίμου.

Η διαφωνία για το (φτωχό και πρόχειρο) πρόγραμμα, λέγεται ότι ήταν και η αιτία που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δεν ήταν μεταξύ των έξι που παρουσίασαν στο Μέγαρο Μουσικής τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές. Επίσης, ήταν, όπως λέγεται, και η αιτία που ο Γιάννης Δραγασάκης προτίμησε να μην είναι στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, αλλά να κάνει επίδειξη της δύναμής του εκλεγόμενος με σταυρό στις λαϊκές συνοικιακές της Δυτικής Αθήνας. Προφανώς, αυτή η επίδειξη δύναμης δεν συνδέεται με την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ αφού, παρά τη σπερμολογία, ουδείς προτίθεται να αμφισβητήσει την αρχηγία του Τσίπρα. Και πρωτίστως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μάλλον θα πρέπει να αισθάνεται αποδυναμωμένος όχι μόνον επειδή εφάρμοσε ένα οικονομικό πρόγραμμα που δεν έχει σχέση με όσα πρεσβεύει η αριστερή ομάδα της οποίας ηγείται, αλλά και επειδή δύο από τα νέα και ελπιδοφόρα στελέχη των "53", η Αχτσιόγλου και ο Χαρίτσης έχουν πάρει, με την υπουργοποίησή τους, μεταγραφή για την Προεδρική Πλειοψηφία.

Τη διαφωνία του Δραγασάκη με τον Τσίπρα, ορισμένοι στην Κουμουνδούρου, την ερμηνεύουν και υπό το πρίσμα της ειλημμένης, όπως λένε, απόφασης του πρωθυπουργού να τελειώσει οριστικά με τους "γέροντες" του κόμματος. Εκτός από τον Φλαμπουράρη στην επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα του συριζα δεν θα είναι και ο Γαβρόγλου ούτε και ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος βάζει μεν υποψηφιότητα, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα εκλεγεί αφού, εκτός από τον εξάδελφο του Αλέξη, τον Γιώργο Τσίπρα, στην περιφέρεια της Δυτικής Αττικής υπάρχει ο εκλογικά ισχυρός Γιώργος Πάντζας. Αν το ένα σκέλος των αποφάσεων Τσίπρα για την επόμενη -και μετά από ήττα- μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η "αποστρατεία των γερόντων" το άλλο αναμφίβολα είναι η συγκρότηση ενός κεντροαριστερού-σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που το ηγετικό του απαράτ θα έχει αναφορά απευθείας στον ίδιο τον Αλέξη. Η ομάδα διεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές και αυτή που θα πρωταγωνιστήσει στο συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος το Φθινόπωρο θα συγκροτείται από τον Νίκο Παππά, την Έφη Αχτσιόγλου, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Νάσο Ηλιόπουλο, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Αλέκο Χαρίτση, τη Ρένα Δούρου συν τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πάνο Σκουρλέτη για λόγους κομματικών ισορροπιών, αλλά και τον Χρήστο Σπίρτζη, στη θέση του Αντώνη Κοτσακά, για τα παρασκηνιακά προγεφυρώματα με το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου καθώς είναι το εκλογικό αποτέλεσμα που θα καθορίσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Και στο μετεκλογικό τοπίο ενδεχομένως θα είναι ισχυροί βουλευτές και ιστορικά στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς, όπως ο Νίκος Φίλης, ειδικά εάν, όπως βασίμως πιθανολογείται εκλεγεί πρώτος στην ειδικής πολιτικής βαρύτητας περιφέρεια της Α' Αθηνών.

Οπωσδήποτε το εκλογικό ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πρόσωπα που θα εκλεγούν θα είναι σημαντική παράμετρος στην επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός θέλει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να στελεχωθεί με πρόσωπα που θα δείχνουν άνοιγμα στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Για επικεφαλής λέγεται ότι αναζητείται κάποιος με το προφίλ του καθηγητή Νίκου Μουζέλη, του Μιχάλη Σταθόπουλου ή κάποια γυναίκα πανεπιστημιακός που να σηματοδοτεί την σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την προοδευτική διανόηση και τον χώρο των δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις να διερευνήσει την πιθανότητα να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είτε ο πρόεδρος της Green Peace είτε της VWF είτε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστείας Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Προσώρας, οι δύο σίγουροι είναι η εκπρόσωπος Έφη Αχτσιόγλου και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Για τον ναύαρχο Αποστολάκη επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και μάλλον δεν θα είναι στο Επικρατείας αφού, όπως λένε πηγές από το Μαξίμου, δεν θα ήταν ορθό ένας άνθρωπος του κράτους, όπως ο υπουργός Άμυνας, να ασχολείται με τα κομματικά σε μια περίοδο που σε Αιγαίο και Κύπρο η Άγκυρα εμφανίζεται να φλερτάρει ακόμη και με κάποιο θερμό επεισόδιο προκειμένου να προωθήσει τα σχέδια της για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ. Υπέρ του ακομμάτιστου ρόλου που πρέπει να διαδραματίσει, τούτη την περίοδο της έντασης στα ελληνοτουρκικά, ο ναύαρχος Αποστολάκης φαίνεται ότι είναι και εξωπολιτικοί παράγοντες, που επηρεάζουν τον δημόσιο βίο, τη γνώμη των οποίων ο υπουργός Άμυνας υπολήπτεται.

Τέλος, τα μηνύματα από τις πρώτες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι είναι οι αιτίες που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες διαλλακτικός στις δημόσιες παρεμβάσεις του, φτάνοντας μάλιστα να ζητήσει συγγνώμη από το λαό για τα όσα απαράδεκτα και απεχθή συνέβησαν με τις μετατάξεις στη Βουλή και λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για το σκάνδαλο Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έγινε κοινωνός έρευνας, η οποία δείχνει την παράσταση νίκης της ΝΔ να ανεβαίνει. Την Παρασκευή πριν τις ευρωεκλογές στις 24/5 οι πολίτες προέβλεπαν νίκη της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές σε ποσοστό 78% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 6/6 το σκορ έγινε 86-14 και μια βδομάδα μετά, στις 12/6, η διαφορά αυξήθηκε και το σκορ έγινε απόλυτη βεβαιότητα αφού έφτασε στο πρωτοφανές 89-11. Σε αυτό προφανώς έπαιξε ρόλο η άθλια κυβερνητική εικόνα με Τασία Χριστοδουλοπούλου, Νίκο Βούτση και μετατάξεις στη Βουλή και γι' αυτό ο πρωθυπουργός διαχώρισε τόσο καθαρά τη θέση του. Η επίθεση Τσίπρα στον Βαρουφάκη μάλλον έγινε επειδή τα στοιχεία της έρευνας που παρέλαβε δείχνουν ότι οι πολίτες ενώ στις 6/6 θεωρούσαν σε ποσοστό 60% ότι το ΜΕΡΑ25 θα μπει στη Βουλή, στις 12/6 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 82%. Αντίθετα για τον Βελόπουλο τα ποσοστά είναι καθοδικά. Στις 6/6 ήταν το 55% αυτών που έλεγαν ότι η Ελληνική Λύση θα μπει στη Βουλή, ενώ στις 12/6 το ποσοστό έπεσε στο 40%. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποσοστά των συσπειρώσεων των κομμάτων μετά τις ευρωεκλογές, αφού από αυτές οι αναλυτές υπολογίζουν το ποσοστό που μπορούν να λάβουν στις 7 Ιουλίου. Για τη ΝΔ στις 5-6/6 το ποσοστό είναι 94% και στις 11-12/6 ανεβαίνει στο 96%. Αυτό κατά τους ειδήμονες σημαίνει ότι η ΝΔ από το 33,2% μπορεί να πετάξει στο εντυπωσιακό 39,9%, εάν η συσπείρωσή της δεν πέσει κάτω από το 95%. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη βδομάδα μεταξύ 6 και 12/6 έπεσε από το 88% στο 84%. Αυτό σημαίνει ότι από το 23,7% μπορεί να πάει στο 26,1%, υπό την προϋπόθεση ότι η συσπείρωσή του θα φτάσει στο 95% και δεν θα πέσει κάτω από αυτό. Το ΚΙΝΑΛ από το 72% συσπείρωση στις 6/6 (η υποχώρηση προφανώς οφείλεται στα "Βενιζελικά") ανέβηκε στο 82% κάτι που δείχνει ότι αρχίζει και ξεπερνά το σοκ της ρήξης της Φώφης Γεννηματά, με τον προκάτοχό της στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Αν δεν περάσει το 90% συσπείρωσης θα κινηθεί στο 7,2%, ενώ αν περάσει το 92% μπορεί να φτάσει και το 8,2%. Το ΚΚΕ έχει 90% συσπείρωση και θα κυμανθεί στο 5,2% με απόκλιση συν πλην 0,4%. Η συσπείρωση της Χρυσής Αυγής πέφτει από το 70% στο 65% και πιθανολογείται ότι το ποσοστό της θα είναι στο 4,3% με απόκλιση συν πλην 0,4%. Η συσπείρωση της Ελληνικής Λύσης πέφτει από το 54% στο 45% με αποτέλεσμα ο Βελόπουλος να είναι στο όριο του 3% με απόκλιση συν πλην 3% που τον φτάνουν είτε στο 3,3% είτε στο 2,7%. Αντίθετα το μίνιμουμ του ΜΕΡΑ25 είναι το 3,3%, εάν έχει συσπείρωση 89% και το μάξιμουμ το 4,5% εάν φτάσει το 96%.

 

10 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. πασοκονεοδημοκρατικο τρολακι γεωργια ακουγεσαι πολυ σοβαρη,πολυ μορφωμενη πολυ αντικειμενικη και εξαιρετικα ενημερωμενη.τοσο πολυ που αγνορεις οτι τη χωρα τη ξεπουλησαν νδ και πασοκ.οδηγησαν τη χωρα στα μνημονια και στην υποδουλωση.ΠΕΡΙΕΚΟΨΑΝ 68,5 ΔΙς ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΠ ΤΗς ΧΩΡΑς ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΕΡΙΕΚΟΨΕ ΜΟΝΟ 6,5 ΔΙΣ.
  Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΕΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ.
  ΣΤΡΑΒΑ ΣΑΣ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥ,ΑΙΣΧΡΑ ΤΑ ΛΕΣ.
  ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΟΜΟΙΟΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΘΛΙΒΕΡΑ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΣΟΚΙΑ
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 2. πασοκονεοδημοκρατικο τρολακι γεωργια ακουγεσαι πολυ σοβαρη,πολυ μορφωμενη πολυ αντικειμενικη και εξαιρετικα ενημερωμενη.τοσο πολυ που αγνορεις οτι τη χωρα τη ξεπουλησαν νδ και πασοκ.οδηγησαν τη χωρα στα μνημονια και στην υποδουλωση.ΠΕΡΙΕΚΟΨΑΝ 68,5 ΔΙς ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΠ ΤΗς ΧΩΡΑς ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΕΡΙΕΚΟΨΕ ΜΟΝΟ 6,5 ΔΙΣ.
  Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΕΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ.
  ΣΤΡΑΒΑ ΣΑΣ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥ,ΑΙΣΧΡΑ ΤΑ ΛΕΣ.
  ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΜΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΘΛΙΒΕΡΑ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΣΟΚΙΑ
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 3. GEORGIA. 20:37 20/06/2019

  Καραγκιόζη Αντώνη προέρχεσαι από ένα πολιτικό μόρφωμα που ρήμαξε την Ελλάδα,
  Ό ΣΥΡΙΖΑ μας έφερε το τρίτο μνημόνιο, την οικονομική χρεοκοπία,τους Ισλαμιστές κακοποιούς λαθρομετανάστες, την μετανάστευση και τις χιλιάδες αυτοκτονίες των Ελλήνων.Άν δεν είσαι ρουφιάνος του ΣΥΡΙΖΑ η λαθρομετανάστης δεν έχεις τύχη σε αυτή την άθλια χώρα μπανανία.Αντί να το βουλώνεις φασίστα που υποστηρίζεις ένα πολιτικό μόρφωμα από σκουπίδια, τολμάς να κάνεις κριτική σταλινοφασίστα.Στς 7 Ιουλίου θα το βουλώσεις για πάντα εσύ και η εγκληματική συμμορία, η κόζα νόστρα του Τσίπρα.Ό πολιτικός τενεκές που υποστηρίζεις έχει τελειώσει και μοιάζει σαν ένα χρησιμοποιημένο ταμπόν των ξένων τοκογλύφων.

 4. Κοριτσια και αγορια τρολακια των πασοκονεοδημοκρατικων ταμαμ δηθεν κομματων τα οσα γραφετε αλλα και ο τροπος που τα λετε παραπεμπουν κατευθειαν στη μεγαλη των γεωργιαδολοβερδων σχολη με την ευγενη συμμετοχη και αρωγη σαμαροβενιζελικων ελληνικων.
  Ειστε πραγματικα αξια τεκνα της υψηλου επιπεδου διανοησης που χαρακτηριζει τους κλεπτοκρατες πνευματικους σας μπαμπαδες που με τα σαλια αναβλυζοντα μετρουν τις μερες για να επιπεσουν αδηφαγα και παλι στις σαρκες μας.
  Φαινεται οτι ως αξιοι και αριστοι που ειστε σπουδαγμενοι στα ιδιωτικα πανεπιστημια της βλαχομπαροκ ελιτ διαμορφωσατε υψηλου επιπεδου λογο και γραφη.
  Αξια τεκνα και συνεχιστες της πλεμπας που χαρακτηριζει τους σεσηποτες οργανισμους.
  Σε καλο σας…παλι με κανατε να γελασω!!!

 5. Αγαπητη γεωργια και κλεφτρονια πασοκονεοδημοκρατικα τρολλακια μονοι σας αποδεικνειετε και το ποιον σας και το επιπεδο των κοματων σας.
  Θλιβερα απομειναρια μιας εποχης που παρηγαγε κλεψια και ελειμματα και ΤΙΝΑΞΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.
  ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙΣΤΕ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΟΠΩΣ ΟΔΗΓΗΣΑΤΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ.
  Η ΣΑΠΙΛΑ ΣΑΣ ΒΡΩΜΙΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 6. εντυπωσιακο το επιπεδο των φασιστοτρολ.πραγματικα εμετικοι…αναπτυξιακα εμετικοι…πασοκικα εμετικοι…οπου γυρισεις τη χωρα τα κατορθωματα τους ακους σε καφενεια και σε σπιτια και σε χωρους δουλειας….οι δε νδ που οποτε ηρθαν στην εξουσια τα εκαναν κυριολεκτικα μπαχαλο…με κουστουμι και γραβατα ομως…ααα και με αριστους..προπαντων αυτο…αριστοι στη κομπινα και στο ξεχαρβαλωμα της χωρας.
  ΣΥΜΒΟΥΛΗ.διαλειστε τα γκαιμπελιστικα κομματα σας και φτιαχτε ενα νεο απο κοινου.ιδιοι ειστε και απαραλλαχτοι…οσοι απομεινατε βεβαια…ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ.ΤΗΣ ΚΟΜΠΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ Ο ΤΙΤΛΟΣ.ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ.
  Α ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ…ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2009 ΠΑΣΟΚ ΨΗΦΙΖΑ.ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ.δεν καταδεχομουν….ισως γιατι ενδομυχα φοβομουν οτι θα ειναι λερωμενα και απλυτα.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟ ΘΕΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ ΣΤΟ ΠΑΡΤΥ ΣΑΣ.Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω

 7. FREEMAN 12:07 18/06/2019

  Κανείς ΔΕΝ τολμάει να μιλήσει καθαρά για τον Εθνοπροδοτικό Ρόλο Ραφηνάτου. Η 5ετής ΟΛΕΘΡΙΑ διακυβέρνηση 2004-2009 οδήγησε την Ελλάδα σε ταμειακό αδιέξοδο, σε βαθμό που η κρίση διεθνούς δανεισμού λόγω Λίμαν, να την ΑΝΑΤΙΝΑΞΕΙ . Για να γλυτώσει ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΑΘΕΜΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ , αρχικά χάρισε με νόμο 2007 ΟΛΑ τα συντεχνιακά αιτήματα Δικαστών (βλ. Μισθών-Αναδρομικών Μισθοδικείου, 2 δις ευρώ). Βάση της ΚαραμανλοΠαυλοπουλιακής συνωμοσίας ήταν Η ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ ότι δεν είχε επαρκές νερό-λεφτά και ΑΘΩΩΣΗ Ραφηνάτου ΕΜΠΡΗΣΤΉ. ΟΛΑ τα θαλασσοδανεισμένα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ να ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ ΑΝΑΠΟΛΟΓΗΤΟΣ για εγκλήματα 2004-2009. Παρακρατικά, για να εμποδίσει Ντόρα, εξέλεξε διάδοχο τον κοιμώμενο επί 15ετία Αδίστακτο ΚοπροΣαμαρά στην Δεξιά & συνεργάστηκε με αναρχοχουλιγκανικά στίφη ΚωνσταντοπουλοΤσιπροΑριστεράς που ο Παυλόπουλος είχε ΧΑΙΔΕΜΕΝΑ ΤΟΥ από Δεκ2008 που τα είχε απαλλάξει από κάθε ευθύνη.
  Η ΣΥΡΙΖΟαριστερά θα διεμβόλιζε την σοκαρισμένη από τα Μνημόνια καλομαθημένη εκλογική βάση Πασοκ (επανάληψη σχεδίου βρώμικου 89 ΝΔ,ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ). Η ψυχαναγκαστική ΕξουσιοΒουλιμία Βενιζέλου θα ήταν 5η φάλαγγα εντός πασοκ, καθώς πολιτικά ηλιθιωδώς πίστευε ότι ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΣΑΜΑΡΑ, βολικά θα ενοχοποιούσαν για την Πτώχευση ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ τον Γ.Α.Παπανδρέου & τους εξωκομματικούς κηπουρούς του & θα γινόντουσαν νομοτελειακά Βεζίρηδες στο 25-30% που ΤΑΧΑ ήταν μπετόν-αρμέ πασοκοπυρήνας μεταχουντικά.
  ΕΓΓΥΗΤΕΣ Καραμανλικού σχεδίου (πως η Ελλάδα ΔΕΝ είχε σοβαρό οικονομικό-πτωχευτικό θέμα το 2009, ΑΛΛΑ ΤΑΧΑ ΣΥΝΟΜΩΤΙΚΑ Μνημόνια έφεραν την Κρίση-Πτώχευση . . .χαρακτηριστική η 3πλή Αναίρεση από Α.Π στην απέλπιδα προσπάθεια να ενοχοποιήσουν Γεωργίου-Παπακωνσταντίνου-Παπανδρέου ΑΡΑ να αθωώσουν Κοντοπυράκη-Παπαθανασίου-Αλογοσκούφη-Καραμανλή) , ήταν οι Παυλόπουλος, Παπαγγελόπουλος, Καμένος. . .σε κομβικούς Θεσμικούς Ρόλους -Πόστα .
  10 χρόνια μετά, ακόμα οι δημοσιοτσάτσοι ΤΑΧΑ ψάχνουν ποιόν λένε Ρασπούτιν-Κουασιμόδο ! 10 χρόνια μετά και η δημοσιοτσάτσοι ΔΕΝ τολμούν να απαιτήσουν ο Ραφηνάτος Κόπρος να ξεράσει-απολογηθεί για το έγκλημα 2004-2009 και του επιτρέπουν 10ετή ΔΙΑΚΟΠΑΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ & να παζαρεύει με Κούλη-Τσίπρα το ΤΕΛΙΚΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ως ΠτΔ το 2020 ! 10 χρόνια μετά & η Κοινωνία ΔΕΝ γνωρίζει ΠΟΤΕ-ΠΟΙΟΣ&ΓΙΑΤΙ ΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ, με συνέπεια η Κοινωνία να ψεκάζετε εύκολα από κάθε ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΑΚΡΑΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ-ΚΕΝΤΡΟ-ΔΕΞΙΟ ΛΑΙΚΙΣΤΗ που ως μεσσίας ΤΑΖΕΙ ΑΚΟΠΗ επαναφορά στην αφθονία δεκαετιών 1980-2010, που ΌΛΟΙ αναθεματίζουν αλλά ταυτόχρονα & ΑΝΑΠΟΛΟΥΝ !

 8. Manos 12:02 18/06/2019

  Αδελφια δεν τραβάει η Φωφη πως να το κανουμε…..Τωρα είναι αργα, επρεπε να ειχε γινει κατι πολύ πριν τις εκλογες. Το λεγαμε εμεις οι ασχετοι (περισσοτερο από διαισθηση) αλλα οι ειδικοι….περα βρεχει.

 9. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΜΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΛΛ ΣΠΑΡΤΑ.
  ΕΦΙΑΛΤΗΣ…ΣΠΑΡΤΑ !!!! ΤΡΑΓΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ.ΣΠΑΡΤΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ.ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΖΟΥΝ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ.

 10. SPARTA. 20:28 17/06/2019

  Οι αλήτες του ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουν και μάλιστα πανηγρικά.Οχι γιατι ο κόσμος έγινε ξαφνικά Νέα Δημοκρατία αλλά επειδή σιχάθηκε τον Τσίπρα και τα καθάρματα που έχει διπλα του, στην ανθελληνική συμμορία του.Πολάκης, Δούρου, Χριστοδολοπούλου, Ραγκούσης, Ξενογιαννακοούλου, Ρεπούση, Κουίκ, Κουντουρά συνιστούν ένα ανθελληνικό, φασιστικό μόρφωμα.Χίλιες φορές ο κανένας είναι καλύτερος από τους παραπάνω φασίστες.Κάποιος θα σκεφτόταν να ψηφίσει απευθείας τον Ερντογάν παρά τον καραγκιόζη Αλέξη και πολιτικό τενεκέ τον Τσίπρα.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντριβεί και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για την Ελλάδα.Ισχύει το ρητό ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου.Αναγκαστικά Κυριάκο Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.