ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγει νέο μέτωπο για την Κίνα

Η Κίνα αγνόησε το αίτημα του Τριντό για διάλογο

Η Κίνα επέλεξε να αγνοήσει στις αρχές της χρονιάς το αίτημα του πρωθυπουργού του Καναδά να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο κρατών με σκοπό να αποφευχθεί η κλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Πεκίνου και της Οτάβα, αποκάλυψαν χθες Τετάρτη οι υπηρεσίες του Τζάστιν Τριντό.

Ο ηγέτης των Καναδών φιλελευθέρων ζήτησε τον Ιανουάριο να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, για να του «ζητήσει προσωπικά» να παρέμβει για να αποφυλακιστούν δύο Καναδοί που συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην διπλωμάτη, διευκρίνισε μια εκπρόσωπός του, η Σαντάλ Γκανιόν.

Ο Τριντό ήθελε επίσης να προτρέψει τις κινεζικές αρχές να δείξουν επιείκεια στις υποθέσεις δύο άλλων Καναδών, οι οποίοι καταδικάστηκαν φέτος σε θάνατο για διακίνηση ναρκωτικών, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Καναδού πρωθυπουργού.

«Κάναμε παράλληλα έκκληση για επιείκεια σε ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους», συμπλήρωσε. Η αποκάλυψη καταγράφεται καθώς υψώνονται ολοένα περισσότερες, σε ολοένα πιο υψηλούς τόνους, φωνές στον Καναδά που απαιτούν ο Τριντό να αυξήσει την πίεση που ασκεί στην Κίνα για να αφεθούν ελεύθεροι ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ, που έχουν «φυλακιστεί αυθαίρετα», σύμφωνα με την Οτάβα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.