ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΡΗΞΗ ΦΩΦΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ...

Αν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου, επιβεβαιωθούν τότε ο τρόπος που η Φώφη Γεννηματά χειρίστηκε την υποψηφιότητα Βενιζέλου πλήττει πρωτίστως την ίδια παρά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΙΝΑΛ παραμένει στο ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές (7,7%) και δεν επωφελείται, όπως ήλπιζε, από την ήττα -και την βασίμως πιθανολογούμενη- απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση. Ενώ η ΝΔ ανεβάζει, ως ήταν φυσικό, κι άλλο το ποσοστό της και ίπταται στην περιοχή του 40%, το ΚΙΝΑΛ παραμένει ακούνητο κι ασάλευτο στην περιοχή του 7%. Και το δυσάρεστο για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει το ποσοστό του και μάλιστα η τάση του, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, είναι προς το 30%!!! Εάν αυτό συμβεί τότε η ΝΔ κερδίζει το παιχνίδι της αυτοδύναμης διακυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει το παιχνίδι στην Κεντροαριστερά. Μόνο χαμένο το ΚΙΝΑΛ. Από κει που θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη μορφή και τους όρους άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας όσο και στην ανασυγκρότηση της Προδευτικής Παράταξης πλέον είναι πιθανό να βρεθεί σε θέση θεατού των εξελίξεων. Βεβαίως, όλα αυτά είναι, όπως μάς λέει, διακεκριμένο και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, "ασκήσεις επί χάρτου των αναλυτών και των δημοσκόπων, αφού είναι πολύ νωρίς, πριν ακόμη προκηρυχθούν οι εκλογές, να μαντέψει κανείς το εκλογικό αποτέλεσμα και να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα".

Η αλήθεια αυτή είναι. Όμως -όπως παραδέχεται και ο συνομιλητής μας- είναι επίσης αλήθεια ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σχεδόν όλοι πιθανολογούσαν -και βασίμως με βάση την ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων- ότι το 25% που συγκέντρωσαν τα κόμματα, που δεν έπιασαν το όριο του 3% (περιλαμβανομένης και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου) στις βουλευτικές εκλογές, θα έπεφτε στο μισό. Τις περίπου 12 μονάδες, λένε οι περί τα εκλογικά ειδήμονες, θα μοιράζονταν τα τρία πρώτα κόμματα, με τη ΝΔ να παίρνει τη μερίδος του λέοντος. Από αυτές το ΚΙΝΑΛ, με δεδομένη την κυρίαρχη εντύπωση ότι η ΝΔ έχει εξασφαλισμένη την αυτοδυναμία θα μπορούσε, λένε, να καρπωθεί 2-3 μονάδες και το 7,7% των ευρωεκλογών στις 7 Ιουλίου να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει το 10%, κάτι που θα ...ανέβαζε κατηγορία τη Χαριλάου και θα της προσέδιδε αυξημένο βάρος στις μετεκλογικές εξελίξεις. Και οπωσδήποτε θα μπορούσε, εφόσον είχε περισσότερους από 25 βουλευτές, να πρωταγωνιστήσει όχι μόνον στις διεργασίες για τη συγκρότηση της κυβερνήσεως, αλλά και στις κοινοβουλευτικές ζυμώσεις για την προεδρική εκλογή, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, τη συνταγματική αναθεώρηση και τη διερεύνηση των ευθυνών των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα στα θέματα που έχουν καταγγείλει, ως σκάνδαλα, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα σε όλα αυτά εξέχοντα ρόλο θα είχε, όπως όλοι προέβλεπαν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η νομική συγκρότηση και κοινοβουλευτική ρητορική του οποίου αναγνωρίζονται ακόμη και από τους αντιπάλους του.

Ορισμένοι θεωρούν πως ακριβώς αυτό δεν ήθελε η Φώφη Γεννηματά και γι' αυτό επεδίωξε τη ρήξη με τον προκάτοχό της στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θέλει να είναι αυτή που θα χειριστεί τις όποιες διαπραγματεύσεις αφορούν στα θέματα που προαναφέραμε και όχι ο πληθωρικός και ασυγκράτητος Ευάγγελος Βενιζέλος. Εάν για παράδειγμα οι εκλογές δεν βγάλουν αυτοδύναμη τη ΝΔ θέλει η ευθύνη των εξελίξεων που θα δρομολογηθούν να είναι της αποκλειστικής της αρμοδιότητας και να μην βρεθεί αιχμάλωτη βουλευτών με επικεφαλής τον Βενιζέλο, οι οποίοι θα την σπρώχνουν σε συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία ή είναι εύθραυστη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ η Φώφη θέλει να είναι αυτή και όχι ο Βενιζέλος ή οποιοσδήποτε άλλος που θα χειρίζεται τα θέματα των σχέσεων του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, δεν θέλει το ΚΙΝΑΛ να εμφανιστεί να πρωταγωνιστεί σε διώξεις υπουργών των κυβερνήσεων Τσίπρα, περιλαμβανομένου ενδεχομένως και του ίδιου του πρωθυπουργού, όπως είναι η (έστω δικαιολογημένη) επιθυμία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ειδικά για την υπόθεση της Novartis.

Όπως μάς λέει στενός συνεργάτης της κ. Γεννηματά: "Η Φώφη, ορθώς, δεν επιθυμεί η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος να μετατραπεί σ' ένα απέραντο δικαστήριο, με τον Βαγγέλη σε ρόλο γενικού εισαγγελέως". Αναμφίβολα, η ακραία πόλωση από μια τέτοια εξέλιξη θα δυσκόλευε την πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη να έχει το ΚΙΝΑΛ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Και σίγουρα, όπως μάς λέει παλαιός κοινοβουλευτικός και για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, < <δεν θέλουμε στην πολιτική ζωή, με ευθύνη δική μας, να αναβιώσουν πάθη του παρελθόντος, που συνειρμικά θα παραπέμπουν σε σκοτεινές κοινοβουλευτικές και πολιτικές υποθέσεις και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι στήνεται ένα νέο "βρώμικο '89", που μόνο τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ θα ευνοήσουν>>.

Όσοι δεν συμφωνούν με την απόφαση της κ. Γεννηματά να έλθει σε ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο εντοπίζουν τη διαφωνία τους στην αντίληψη και τον τρόπο με τον οποίον η Φώφη αντιλαμβάνεται τις πολιτικές εξελίξεις. Αντί, λένε, να προσανατολίσει την εκλογική μάχη του ΚΙΝΑΛ στα θέματα της διακυβέρνησης, σκέφτεται την επόμενη μέρα. Θέλει η ΝΔ να είναι αυτοδύναμη για να μην μπει στον πειρασμό της συγκυβέρνησης. Και γι' αυτό δεν θέλει στην επόμενη Βουλή να είναι ο Βενιζέλος, ο οποίος είναι θιασώτης μιας τέτοιας εξέλιξης. Επίσης, αυτό που πρωτίστως την απασχολεί δεν είναι αν θα γίνει κυβέρνηση η Δεξιά και πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, αλλά να φύγει ο Τσίπρας και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να πέσει όσο γίνεται πιο χαμηλά προκειμένου, την επόμενη μέρα, να μην έχει η Κουμουνδούρου τον πρώτο ρόλο στις διαδικασίες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Με άλλα λόγια η Φώφη, λένε, έχει στο μυαλό της την 8η και όχι την 7η Ιουλίου. Η προτεραιότητά της είναι το μετά και όχι το πριν ή ίδια η μέρα των εκλογών. Πως θα περιορίσει τον Βενιζέλο και πως θα αποκρούσει τον Τσίπρα σκέφτεται και όχι τι θα κάνει για να ανακοπεί η επέλαση του Μητσοτάκη στην εξουσία. "Με τη συμπεριφορά της δίνει την εντύπωση ότι στρατηγικός της αντίπαλος δεν είναι η δεξιά, αλλά η αριστερά", λέει πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και είναι αποστασιοποιημένη, αφού πρόκειται για πρόσωπο γένους θηλυκού, από τα κομματικά δρώμενα της Χαριλάου Τρικούπη.

Η ίδια η Φώφη καθώς και οι στενοί της συνεργάτες, στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους, αποκρούουν μετά βδελυγμίας την κατηγορία και όπως και δημοσίως υποστηρίζουν η απόφαση να μην είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ο Βενιζέλος υπακούει σε μία και μόνη ανάγκη: να επιστρέψουν οίκαδε, στο ΚΙΝΑΛ δηλαδη, οι απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Όπως λένε, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε ότι τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ την καρπώνεται η ΝΔ και όχι, όπως περίμεναν, το ΚΙΝΑΛ. Και η εξήγηση που δίνουν είναι ότι (από τις τοποθετήσεις στελεχών, όπως ο Βενιζέλος, ο Λοβέρδος κ.α.) έχει κυριαρχήσει η εντύπωση ότι το ΚΙΝΑΛ θα συμπορευθει με τη ΝΔ. Ο Βενιζέλος, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, σε ποσοστό κοντά στο 90% είναι αντιπαθής στους ψηφοφόρους της αριστεράς. Αντίθετα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής (σε ποσοστό 70%) στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Αν λοιπόν έμπαινε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα ήταν ανάχωμα για την παλινόστηση από τον ΣΥΡΙΖΑ των αριστερόστροφων πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που το επιτελείο της Φώφης θεωρεί ως προτεραιότητα για την πάχυνση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ. Επιπροσθέτως, οι συνεργάτες της κ. Γεννηματά υποστηρίζουν ότι "ειδικά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι προνομία αποκλειστικά του αρχηγού και η Φώφη δεν είναι διατεθειμένη να την απεμπολήσει".

Από την άλλη, η πλευρά Βενιζέλου υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά απέναντι στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν η προσήκουσα και τουλάχιστον όφειλε να τον ενημερώσει εγκαίρως ότι δεν πρόκειται να τον τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. "Εάν δεν ήθελε να είναι επικεφαλής, που είναι δικαίωμά της, έπρεπε όταν ο Βαγγέλης ανακοίνωσε, τον Γενάρη, ότι δεν θα είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη να τον καλέσει και να του πει ότι δεν θα τον βάλει στο Επικρατείας, όπως κατά κόρον λέγονταν και γράφονταν όλους αυτούς τους μήνες. Αντίθετα επέλεξε να του το ανακοινώσει την τελευταία στιγμή, προφανώς για να μην μπορεί να κάνει τίποτε". Με την άποψη ότι ο τρόπος αποκλεισμού του Βενιζέλου από την επόμενη Βουλή -και κυρίως ο χρόνος στον οποίον έγινε- ήταν άκομψος συμφωνεί η πλειονότητα όσων ενδιαφέρονται για συμβαίνοντα στον πολιτικό βίο και μεταξύ αυτών είναι και αρκετοί από τους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς όχι μόνον διαφωνούν με την απόφαση, αλλά και δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από τον τρόπο με τον οποίον έγινε. Ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μόνον φίλα προσκείμενο στον Βενιζέλο δεν είναι, μάς λέει ότι "εξεπλάγην από τη συμπεριφορά της Φώφης. Έδειξε ένα αυταρχικό πρόσωπο, που δεν το περίμενα και το οποίο αναιρεί τη γνώμη περί πραότητας και διαλλακτικότητας που είχα γι' αυτήν όλα τα προηγούμενα χρόνια".

Κάποιοι από τους συνεργάτες της Φώφης παραδέχονται ότι η συμπεριφορά της έναντι του Βενιζέλου "είναι υψηλού ρίσκου", όμως, συμπληρώνουν, "δείχνει και τα ηγετικά της χαρακτηριστικα". Αντίθετα, συνεργάτες του Βενιζέλου διατείνονται ότι η συμπεριφορά της φώφης "όχι μόνον δεν ηγετική, αλλά προσιδιάζει σε φοβισμένο πολιτικό που δεν αντέχει στην ιδέα της αμφισβήτησης εάν το ΚΙΝΑΛ δεν κινηθεί σε υψηλότερο ποσοστό από αυτό των ευρωεκλογών. Περισσότερο δείχνει μπαμπεσιά παρά αρχηγική στόφα". Το θέμα πάντως είναι ότι το ΚΙΝΑΛ προσέρχεται στις εκλογές της 7ης Ιουλίου τραυματισμένο με τους περισσοτέρους να χαρακτηρίζουν τη ρήξη Φώφης - Βενιζέλου "καταστροφική για το ΚΙΝΑΛ, που ευνοεί πρωτίστως τον Μητσοτάκη, αφού οι περισσότεροι κεντρώοι και σίγουρα αυτοί που θαυμάζουν την ευστροφία και τη ρητορική δεινότητα του Βενιζέλου, το πιθανότερο, όπως δηλώνουν, είναι να ψηφίσουν τη ΝΔ "προκειμένου να φύγει ο Τσίπρας και να μην μπει η χώρα στην περιπέτεια της απλής αναλογικής". Πιθανότατα αυτό ήταν και το μεγαλύτερο σφάλμα της Φώφης: Η ρήξη με τον Βενιζέλο σε συνδυασμό με την έντονη αντιδεξιά ρητορεία και τη στροφή προς τα αριστερα εκλαμβάνεται από πολλούς ως συνταγή ακυβερνησίας σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία. "Το κρίσιμο επιπλέον ποσοστό που χρειαζόνταν ο Μητσοτάκη για την αυτοδυναμία του το έδωσε η Φώφη διώχνοντας τον Βενιζέλο", αποφαίνεται πολιτικός αναλυτής που και εξ επαγγέλματος ασχολείται με την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.

Βεβαίως, όλα τα προεκτεθέντα, όπως παραδέχεται και ένας από τους προβεβλημένους δημοσκόπους, μέλλει να αποδειχθούν. Οι εκλογές θα γίνουν σε ένα μήνα. Ο χρόνος είναι αρκετός ακόμη και για να αλλάξουν άρδην τα όσα σήμερα θεωρούνται ως δεδομένα. Μπορεί η έντονη αντιδεξιά εητορική και το άνοιγμα προς τα αριστερά της Φώφης να αποδώσει καρπούς για το ΚΙΝΑΛ, ιδίως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, δεν καταφέρει τελικά να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσοστό που θα τον καθιστούν κυρίαρχο στην Κεντροαριστερά και θα τον διατηρούν σε τροχιά κυβερνητικής εξουσίας στο προβλεπτό μέλλον. Προσώρας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάμε για έναν μεγάλο δικομματισμό - διπολισμό της τάξεως του 70%. Εάν αυτό συμβεί και το ΚΙΝΑΛ δεν καταφέρει να αυξήσει το ποσοστό του, τότε όντως η Χαριλάου Τρικούπη θα μπει σε περιδίνηση, θα αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις και ο ηγετικός ρόλος της κ. Γεννηματά θα αμφισβητηθεί. "Και δικαίως", αποφαίνεται βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ. "Η Φώφη προχώρησε σε μία κίνηση που, τουλάχιστον με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις και τα έως τώρα δεδομένα, αποδεικνύεται λάθος. Ο Μητσοτάκης ευνοείται, ο Τσίπρας ευνοείται και οι μόνοι που χάνουμε είμαστε εμείς", συμπληρώνει. Έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη συνιστούν πάντως "ψυχραιμία", αφού, όπως λένε, "τις επόμενες ημέρες και στην πορεία προς τις κάλπες η ρήξη με τον Βενιζέλο θα ξεχαστεί και αυτό που θα κυριαρχήσει θα είναι το αίσθημα της ενότητας και της αυτοσυντήρησης". Φέρνουν δε ως συνηγορία των λεγομένων τους το γεγονός ότι "στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΚΙΝΑΛ, ακόμη και οι φίλοι του Βαγγέλη συμφώνησαν ότι πρέπει να αφήσουν πίσω τους το συμβάν επειδή αυτό που προέχει είναι η ενότητα της παράταξης". Προβλέπουν δε με αρκετή δόση πικρού χιούμορ ότι "ο Βαγγέλης θα νιώσει κι αυτός τι εστί αχαριστία, αφού οι δικοί του θα τον ξεχάσουν πριν φωνήσαι όχι τρις, αλλά μία ο αλέκτωρ. Και ήδη το έκαναν".

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου θα δώσουν πολιτική μάχη για την διακυβέρνηση και την αυτοδυναμία το ΚΙΝΑΛ θα έχει στραμμένο το βλέμμα του αποκλειστικά στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Τα δύο μεγάλα κόμματα θα προσπαθήσουν να αυξήσουν όσο μπορούν περισσότερο τα ποσοστά τους, η μεν ΝΔ για την αυτοδυναμία, ο δε ΣΥΡΙΖΑ για να κατοχυρωθεί ως ο δεύτερος μεγάλος πόλος του δικομματισμού, κάτι που αποτελεί εγγύηση μελλοντικής επιστροφής στο γκουβέρνο. Αντίθετα στο ΚΙΝΑΛ η μάχη θα δοθεί για μια ψήφο. Αν στις βουλευτικές εκλογές υστερήσει έστω και κατά μία ψήφο των ευρωεκλογών οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Ήδη η κατηγορία που προσάπτουν στην Φώφη οι βενιζελικοί αντίπαλοί της είναι σοβαρή: "θέλει να μετατρέψει το ΚΙΝΑΛ σε ΚΚΕ του Κέντρου", λένε και απειλούν να δώσουν τέλος στην κοινή τους συμβίωση εάν το αποτέλεσμα στις εκλογές δεν είναι το επιθυμητό. Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δημιουργείται και το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, όπως παραδέχεται άσπονδος φίλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά, "έχει καταστήσει συμπαθή τον Βενιζέλο ακόμη και μεταξύ όσων δεν ήθελαν λόγω του υπερεγώ και της αλλαζονικής του συμπεριφοράς να τον βλέπουν" είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί μοιραίο για την Φώφη. Από τη στιγμή που η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν τον έθεσε εκτός Κινήματος, παρότι ο Βενιζέλος την κατηγόρησε για ιδιοτέλεια, είναι πολύ πιθανό ο Βαγγέλης να την αμφισβητήσει ευθέως θέτοντας θέμα αντικατάστασής της, εάν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δυσμενές, κάτω δηλαδή από το 7,7% των ευρωεκλογών. Εάν όμως η τακτική της Φώφης αποδώσει εκλογικά τότε ο Βενιζέλος θα τεθεί οριστικά σε τροχιά απομάκρυνσης από το ΚΙΝΑΛ. Για ένα δύο χρόνια ίσως παραμείνει εκτός πολιτικής ασχολούμενος -μέσω του "Κύκλου ιδεών", της Κίνησης που έχει ιδρύσει- με μείζονα θέματα, όπως για παράδειγμα αυτό της μεσαίας τάξης για την οποίαν θα μιλήσει, σε εκδήλωση, την μεθεπόμενη εβδομάδα. Μετά, με τις νομικές γνώσεις που διαθέτει και την ευρωπαϊκή αντίληψη που τον διακρίνει, θα μπορούσε ακόμη και να γίνει ένας καλός υπουργός Εξωτερικών. Πόστο που θα τον βοηθούσε να επανακάμψει στην κεντρική πολιτική ζωή...

9 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. manos 21:20 15/06/2019

  Uncle, hold your horses please.

 2. Uncle. K 20:39 15/06/2019

  Πρέπει να βγάλετε με αυτοδυναμία τον κύριο Μητσοτάκη. Αν ω μη γένιτω δεν κυβερνήσει μόνος του δεν θα μάθετε ποτέ τι είχατε και τι χάσατε.

 3. bagio 14:39 12/06/2019

  Το συγκεκριμενο σαιτ, πλεον ειναι ΣΥΡΙΖΑ (φαινεται και απο τις δημοσκοπησεις που προβαλει).Δεν ξερω το λογο , ουτε με ενδιαφερει αλλα ειναι μια πραγματικοτητα.Η εξουσια αποροφα τους …αδυναμους!!!

 4. Δεν το λέει ο Φελνίκος, η δημοσκοπηση του Φαναρά, η Metron analysis το λέει. Δεν την είδατε την Παρασκευή; Δεν τη διαβάσατε σε όλα τα σάιτ; Διαβάστε καλά τι γράφει και μη λέτε βλακείες.

 5. nikos 14:40 11/06/2019

  kai mou to legane oti einai konda sto syrize to matrix24,,,,,kai elaga oxi..alla vlepondas na les 30% o syriza!!!!!!!!!!!!!!!! APO POU ??? EDO PANO STI KALPI ,O KOSMOS NOMIZONDAS POS EINAI DERBY ERIXE ALEXI….TORA POU XEROUN TI PAIZEI THA TO RIXOUN STON ALEXI PALI??????ELEOS FELNIKO!EISAI KAI EMBIROS….

 6. Manos 15:40 10/06/2019

  Εφόσον κατά τον αρθρογραφο στην χειροτερη περιπτωση το ΚΙΝΑΛ παραμενει στο 7.7% ,τοτε λεω εγω ,
  τι είχαμε τι χασαμε Βαγγελη.

 7. Που το είδες ρε Φελέκη το 30% του Συριζα? Στον ύπνο σου ?
  Ετοιμάσου για 23% πάλι ,και όλα τα λαμόγια σαν εσένα στη μούγκα.
  Επιτελους δείξε λίγη αξιοπρέπεια και πάψε να γράφεις κατά παραγγελία μαλακίες.

 8. Θ.Τ. 10:41 10/06/2019

  Διπλό άγιο είχε ( και ας μην το ήξερε ίσως ) η Φ.Γ. που δεν ενέδωσε στον εκβιασμό και επέλεξε Καμίνη αντί Β.Β. Αλλά αμέσως μετά «μιλάμε» γιά Μπάρμπα, Στάθη ! και βάζουμε τον Π.Γ. στην πάντα !. Πέρα από τα πριν. ΩΣ ΠΟΤΕ θα μιλάει το Κιν.Αλλ. στο άθροισμα καπετανάτων τύπου «ξέρεις πόσο πασόκος είμ΄ εγώ ?», είτε στην – μετανοιωμενη είτε όχι – ΒΑΣΗ – και προς θεού ΌΧΙ «ΓΚΕΣΕΜΙΑ» – που πήγαν τσίριζα, αντί να μιλήσει στους πολλούς ΑΝΤΙΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥΣ ψηφοφόρους που οι περισσότεροι δεν ψήφισαν τόοοοσο καιρό ΟΥΤΕ τους ¨δυο» και τα πρόσκαιρα «βεγγαλικά» γύρω τους, ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΝ πέρα γιά πέρα κατανοητούς ΛΟΓΟΥΣ να μην ψηφίσουν ΟΥΤΕ 58,ελιά,Δη.Συ. και Κιν.Αλλ. ΩΣ ΠΟΤΕ θα μιλήσει το Κιν.Αλλ. σ αυτούς ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΑ ? Γιά να «ξεκολλήσει» το Κιν.Αλλ. και να δώσει ΣΤΗ ΧΩΡΑ αυτο που δεν μπορεί να δώσει κανένας από τους «δύο».

 9. Καλημέρα.
  Ομολογώ ήμουνα άδικος.
  Νόμιζα ότι κλαίνε μόνο οι Συριζαίοι για τον Βαγγέλη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.