ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Βλέποντας τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό, με τις επιτάξεις και τα ΜΑΤ στα νησιά, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η πολιτική, πέραν των άλλων -πολλών, είναι η αλήθεια- χαρακτηρισμών που της έχουν αποδοθεί, είναι και η ικανότητα διαχείρισης του αβδηρητισμού και της ...λακαμίας.

ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 500 οι δολοφονίες πρώην ανταρτών

Κολομβία: Νέες δολοφονίες πρώην ανταρτών των FARC

Δύο νέες εν ψυχρώ δολοφονίες πρώην ανταρτών των FARC - EP (Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός), που έχουν μετατραπεί σε νόμιμο κόμμα με το ίδιο ακρωνύμιο, FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun - Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας), σημειώθηκαν τη Δευτέρα.

Τα τελευταία θύματα, είναι ο Άντερσον Πέρεζ Οσόριο, 25 ετών, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στη λεγόμενη «μεταβατική ζώνη» του δήμου Καλότο της επαρχίας Κάουκα, μιας επαρχίας που μόνη της μετράει ήδη 29 δολοφονημένους αντάρτες. Ήταν μέλος του Συνεταιρισμού Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας «Multiactiva Ecomun», ενώ είχε πάρει μέρος ως ηθοποιός στην ταινία «Ιστορίες του Πολέμου». Επίσης, ο Ντανιέλ Εστερίγια, που δολοφονήθηκε από πυρά αγνώστων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, στην επαρχία Ναρίνιο στα νοτιοανατολικά.

Οι δολοφονίες πρώην στελεχών, μελών και φίλων των FARC σε όλη τη χώρα από την υπογραφή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας το Νοέμβρη του 2016 -μετά από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων των ανταρτών με την κυβέρνηση στην Αβάνα και την εγκατάλειψη των όπλων- έφτασαν τις 136, ενώ σε αυτά τα τρία χρόνια έχουν δολοφονηθεί πάνω από 500 αγωνιστές λαϊκών οργανώσεων.

Αυτή η κατάσταση καταγγέλλεται από το Κολομβιάνικο ΚΚ, τη FARC και άλλες δυνάμεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση του αντιδραστικού Ιβάν Ντούκε να πάρει μέτρα για την καταστολή των παραστρατιωτικών, που στην πραγματικότητα δρουν με την ανοχή του κράτους, όπως έκαναν και τα περίπου 50 χρόνια της ένοπλης σύγκρουσης.

Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα προειδοποιούν και εκφράζουν ανησυχία να μην επαναληφθεί η γενοκτονία των δεκαετιών 1980 και 1990, όταν εκτελέστηκαν από παραστρατιωτικούς και το στρατό πάνω από 5.000 μέλη και στελέχη της «Πατριωτικής Ένωσης» (οργάνωσης που είχαν δημιουργήσει οι FARC - EP μαζί με το Κολομβιάνικο ΚΚ), ανάμεσά τους και δύο προεδρικοί υποψήφιοι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.