ΚΟΣΜΟΣ

Δημοτικές εκλογές Κωνσταντινούπολης

Μέγα "χαστούκι" για Ερντογάν, στα χέρια του Ιμάμογλου η Κωνσταντινούπολη!

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανακηρύχθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε δυόμιση μήνες και... κάτι πανηγυρικά νικητής στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, είναι και τυπικά πλέον δήμαρχος της μεγαλύτερης και πιο κομβικής πόλης της Τουρκίας και εξέθεσε με τον πιο εκκοφαντικό τρόπο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας έτσι το μεγαλύτερο εκλογικό "κάζο" του Σουλτάνου μέχρι σήμερα!

Μάλιστα, ο Ιμάμογλου όχι μόνο επανέλαβε, αλλά και διεύρυνε την νίκη που είχε καταγάγει στις 31 Μαρτίου καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στον Τούρκο πρόεδρο!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετά τη καταμέτρηση του 99% των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου εξασφαλίζει το 54,03% των ψήφων, έναντι 45,09% για τον υποψήφιο του Ερντογάν, τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η ψηφοφορία διεξήχθη περίπου τρεις μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, στην οποία είχε νικήσει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης με μία διαφορά 13.000 ψήφων. Χθες, ο Ιμάμογλου βελτίωσε θεαματικά την επίδοσή του λαμβάνοντας 777.000 ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου ως «πραξικόπημα κατά της κάλπης» και αντιμετώπισε την σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία ως «μάχη για την δημοκρατία».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, παραδέχθηκε την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης μετά τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αντίπαλός μου Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή τύχη. Ελπίζω ότι θα υπηρετήσει καλά την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωνε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία».

«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο δύο φορές νικητής των δημοτικών εκλογών τόνισε ότι «επιθυμεί να συνεργασθεί αρμονικά» με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη και τον κάλεσε «να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν» την Κωνσταντινούπολη».

«Κ. πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», είπε.

«Πρόκειται για μία κολοσσιαία ήττα για τον Γιλντιρίμ, αλλά επίσης για τον Ερντογάν», δήλωσε ο Μπερκ Εσένα, καθηγητής του πανεπιστημίου Bilkent της Αγκυρας. «Το στοίχημά του στράφηκε εναντίον του».

Διότι πέραν της ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών, οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν ένα τεστ για την δημοτικότητα του Ερντογάν και του κόμματός του με δεδομένη την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία. «Οποιος κερδίζει στην Κωνσταντινούπολη, κερδίζει στην Τουρκία» συνήθιζε να λέει ο Ερντογάν, ο οποίος, μαζί με το κόμμα του, είχε κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από την ανάληψη της εξουσίας από το AKP το 2002.

Για τον Ταγίπ Ερντογάν, το στοίχημα ήταν να διατηρήσει τον έλεγχο της μεγαλούπολης των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, την οποία ελέγχει εδώ και 25 χρόνια.

Δεκάδες οπαδοί του AKP συγκεντρώθηκαν μετά τη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μπροστά στην έδρα του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι με δάκρυα στα μάτια.

Στις 31 Μαρτίου, το κυβερνών κόμμα έχασε τις εκλογές στην Αγκυρα, επίσης μετά από ηγεμονία 25 ετών των ισλαμοσυντηρητικών, πληρώνοντας την δυσχερή οικονομική κατάσταση, με έναν πληθωρισμό στο 20%, την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την αύξηση της ανεργίας.

Συγχαρητήρια Ερντογάν στον Ιμάμογλου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και νικητή των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας το μήνυμα ότι αποδέχεται πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού πίεσε για την ακύρωσή του στην πρώτη ψηφοφορία στις 31 Μαρτίου.

«Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.