ΚΟΣΜΟΣ

Ακυρώθηκε το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής!

Μολδαβία: Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση

Ο πρόεδρος της Μολδαβίας, Ίγκορ Ντοντόν, ακύρωσε το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, που είχε υπογραφεί την Κυριακή, εντείνοντας την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο κυβερνήσεις που διεκδικούν τη νομιμότητά τους, στην χώρα της ανατολικής Ευρώπης που λόγω και θέσης βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιασμών και αντιθέσεων.

Η χώρα 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Φλεβάρη, που δεν ανέδειξαν πλειοψηφία.

Η κατάσταση περιπλέχθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με το σχηματισμό ενός πρωτοφανούς συνασπισμού ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοευρωπαίους με σκοπό τη δημιουργία κοινού μετώπου απέναντι σε έναν ισχυρό τοπικό ολιγάρχη, οι οπαδοί του οποίου επιχείρησαν μια επίδειξη δύναμης με την υποστήριξη του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το τελευταίο έπαυσε από τα καθήκοντά του, για μερικές ώρες, τον φιλορώσο πρόεδρο Ίγκορ Ντοντόν, που εξελέγη το 2016, αντικαθιστώντας τον με τον πρωθυπουργό Πάβελ Φιλίπ, πολιτικό του αντίπαλο του προέδρου, ο οποίος προχώρησε αμέσως στη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

«Θεωρούμε πως οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι παράνομες και αυθαίρετες, έρχονται σε σύγκρουση με τους θεμελιώδεις κανόνες της χώρας και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Μολδαβίας», δήλωσε σήμερα ο Ίγκορ Ντοντόν, έπειτα από μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο ελιγμός του Πάβελ Φιλίπ, μέλους του «Δημοκρατικού Κόμματος» του ολιγάρχη Βλαντ Πλαχότνιουκ, αποσκοπούσε να απονομιμοποιήσει το συνασπισμό που συμφωνήθηκε το Σάββατο ανάμεσα στο φιλορωσικό «Σοσιαλιστικό Κόμμα» του Ίγκορ Ντοντόν και τη φιλοευρωπαϊκή συμμαχία ACUM της Μάια Σάντου. Ο δηλωμένος σκοπός αυτής της συμμαχίας ήταν να απομακρυνθεί από την εξουσία ο αμφιλεγόμενος Βλαντ Πλαχότνιουκ, ο οποίος κατηγορείται από χρόνια ότι κρατάει υπό τον έλεγχό του τη Μολδαβία.

Στο εξής, δύο κυβερνήσεις διεκδικούν τη νομιμότητα και λειτουργούν παράλληλα: Εκείνη του Πάβελ Φιλίπ, στην εξουσία από το 2015 και η κυβέρνηση που ορίστηκε το Σάββατο από τη Βουλή, με επικεφαλής τη Μάια Σάντου.

Ενδεικτικό των αντιθέσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, είναι το γεγονός ότι Ευρωπαϊκές χώρες και Ρωσία πήραν σχεδόν ίδια θέση, τασσόμενοι υπέρ της εκλεγμένης Βουλής, την οποία θεωρούν νόμιμη: «Στην παρούσα συνταγματική κρίση, θεωρούμε τη Βουλή της Μολδαβίας ως τον εκπρόσωπο του λαού της Μολδαβίας και ως τον πλέον κατάλληλο χώρο για να συζητούνται πολιτικά θέματα, περιλαμβανομένων των πιο αμφιλεγόμενων και την υποστηρίζουμε ως τέτοια», ανέφεραν χθες σε κοινή ανακοίνωση πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Μόσχα χαιρετίζει το σχηματισμό ενός συνασπισμού στη Μολδαβία. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές», ανέφερε χθες από την πλευρά της σε μια ανακοίνωση, η ρωσική διπλωματία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.