ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΣΚΛΙΑΣ, Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ...

Κυριακή 26 Μαΐου. Ανήμερα των εκλογών για ευρωκοινοβούλιο και αυτοδιοίκηση. Ώρα 4 το απόγευμα. Πλατεία Κουμουνδούρου. Κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας και τα άλλα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ακούνε τον Χριστόφορο Βερναρδάκη να τους λέει ότι το ποσοστό της ΝΔ θα είναι στο 34% και η διαφορά μόλις 1,5%. "Καθόλου άσχημα", σκέφτονται όλοι ή μάλλον "είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό". Περισσότερο ευχαριστημένος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα προέβλεπε ότι οι εκλογές θα είναι ντέρμπι, χωρίς να αποκλείει ακόμη και επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόβλεψη που στηρίζονταν στα στοιχεία που του έδινε ο Χριστόφορος. Λίγες ώρες αργότερα το εξαγόμενο της κάλπης είναι διαφορετικό. Η ΝΔ πλησιάζει όντως το 34% -για την ακρίβεια λαμβάνει 33,12%- όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στο 32,5%, αλλά στο 23,76%. Η διαφορά δεν είναι 1,5%, αλλά 9,36%. Μια απόκλιση οκτώ μονάδων δεν την λες και μικρή. Ήταν πάντως υπεραρκετή για να καταστήσει τους υπουργούς, τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγέλαστους στο εκράν των τηλεοράσεων, αφού ακόμη και μετά το exit pool επέμεναν ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι αναξιόπιστες και όταν θα αρχίσει η ροή των πραγματικών αποτελεσμάτων θα διαψευστούν. Δυστυχώς γι' αυτούς, και πρωτίστως τον πρωθυπουργό, δεν γνώριζαν ότι τα "άλλα γκάλοπ", τα "αληθινά" του Βερναρδάκη, αυτά που έδειχναν μιάμιση και δύο μονάδες διαφορά ήταν μετρήσεις και επεξεργασίες κάποιου επικοινωνιολόγου ονόματι Σκλιάς, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει το απόλυτο viral στα σόσιαλ μίντια καθώς ο τρόπος με τον οποίον προσπαθεί να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα παραπέμπει στην... επική δήλωση του αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού Θωμά Μάτσιου για τον λόγο που είχε αναβληθεί ο αγώνας της ομάδας του με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Βεβαίως, θα ήταν το ολιγότερον άστοχο να κατηγορηθεί ο Βερναρδάκης ότι ήταν ο μόνος ή ο αποκλειστικά υπεύθυνος για τα "ροζ συννεφάκια" της δημοφιλίας τους, στα οποία φαίνεται ότι ζούσαν ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες. Ήταν, όπως μάς λέει και προβεβλημένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επιλογή του Μαξίμου να μην θέλουν να ακούσουν τις άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων. Όχι επειδή είχαν πέσει έξω κατά το παρελθόν, αλλά επειδή τα νέα που, για σχεδόν δύο χρόνια, τους έφερναν δεν ήταν ευχάριστα, προτίμησαν να μην θέλουν να ακούσουν κανένα. Δεν ήταν όμως μόνον ο Βερναρδάκης, ο Σκλιάς και η εταιρεία του VOX που έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους. Ήταν κι άλλοι δημοσκόποι και αναλυτές, με τους οποίους συνεργάζονταν το Μαξίμου, οι οποίοι είχαν λάθος εκτιμήσεις. Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης εταιρείας που παραμονές των εκλογών έδινε διαφορά 3-4 μονάδων, το απόγευμα των εκλογών ενημέρωσε τα κυβερνητικά στελέχη ότι η διαφορά είναι "στο έξι γεμάτο", αλλά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ίδιο με αυτό των ευρωεκλογών του 2014 και τα προέτρεπε αυτό να προβάλλουν ως πολιτικό επιχείρημα στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πάνελ. Τελικά απεδείχθη ότι ούτε αυτός είχε δίκαιο. Το έξι παραήταν γεμάτο, αφού η διαφορά έφθασε κοντά στο δέκα και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ (23,76)% ήταν πιο κοντά στο 22,72% που έλαβε η ΝΔ το 2014 παρά στο 26,56% που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι λάθος εκτιμήσεις εκ των πραγμάτων οδηγούν σε αλλαγές της επικοινωνιακής ομάδας, αλλά και της διαφημιστικής εταιρείας, η οποία, ως λέγεται, ήταν επιλογή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση. Στις αλλαγές ενδέχεται να περιληφθεί ακόμη και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εφόσον τελικά δεν περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο δεύτερος, μετά τον Βερναρδάκη, ο οποίος δέχεται τα βέλη της κριτικής. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, υποστήριξαν ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα ενιαίο πολιτικό επικοινωνιακό και οργανωτικό κέντρο που θα δώσει τη μάχη των εκλογών. Ο πρωθυπουργός, στις συζητήσεις που κάνει με τα στελέχη του κόμματός του, φαίνεται να αναζητά και το πρόσωπο που θα εκφράσει με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια τις πολιτικές και εκλογικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η ανάθεση αυτού του ρόλου στη Ράνια Σβίγγου φαίνεται να έχει απορριφθεί. Και το ίδιο ισχύει και για τους Νίκο Παππά, Όλγα Γεροβασίλη και Παναγιώτη Σκουρλέτη, που στο παρελθόν είχαν διαδραματίσει, και μάλιστα με επιτυχία, κεντρικό ρόλο στην επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνήσεως. Οι δύο πρώτοι θέλουν να εκλεγούν με σταυρό (στο Νότιο Τομέα της Αττικής ο υπουργός ΨΗΠΤΕ και στην Άρτα η υπουργός ΠΡΟΠΟ) ο δε Σκουρλέτης, ως γραμματέας του κόμματος, έχει ως κύριο καθήκον την κινητοποίηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό άλλωστε θα είναι σε εκλόγιμη -στην τρίτη (;)- θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Το ίδιο λέγεται ότι ισχύει και για την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία, όπως λένε, διαθέτει τα προσόντα να είναι μια καλή πορτ παρόλ του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο, όμως μετά την αποτυχία της Κατερίνας Νοτοπούλου στο δήμο Θεσσαλονίκης, η υπουργός Εργασίας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι υποψήφια βουλευτής στη συμπρωτεύουσα. Δύο ακόμη περιπτώσεις που διερευνά ο πρωθυπουργός για να αναλάβουν την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, εάν ο Δημ. Τζανακόπουλος θέσει τελικά υποψηφιότητα στο Δυτικό Τομέα της Αττικής(;), είναι αυτές των ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπαδημούλη και Κώστα Αρβανίτη. Ο Παπαδημούλης είναι πολιτικά έμπειρος και εξελέγη πρώτος σε ψήφους, ενώ η δημοσιογραφική ιδιότητα είναι στα υπέρ του Αρβανίτη.

Βεβαίως, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του, το πιο σημαντικό κι απ' τους, αγγελιοφόρους" στην εκλογική αναμέτρηση είναι το ίδιο το μήνυμα. Κι εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα αφού, όπως συνομολογούν και πρωτοκλασάτα στελέχη του, σε τριάντα ημέρες δεν μπορείς να εξαφανίσεις τις αιτίες που οδήγησαν στην ήττα στις ευρωεκλογές και στην σχεδόν καθολική επικράτηση της ΝΔ στους δήμους και τις περιφέρειες. Η ανάταξη της μεσαίας τάξης -την υπερφορολόγηση της οποίας ο πρωθυπουργός ανέδειξε ως βασική αιτία της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ- χρειάζεται ενδεχομένως και αρκετά χρόνια για να επισυμβεί και κατά συνέπεια όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες "μαύρισαν" στην ευρωκάλπη τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αλλάξουν την ψήφο τους για την ελληνική Βουλή. Η έστω και εκ των υστέρων παραδοχή της ζημίας που υπέστη η μεσαία τάξη δεν είναι αρκετή για να μειωθεί η ψαλίδα της διαφοράς από τη ΝΔ. Ούτε οι δυσαρεστημένοι πολίτες θα αλλάξουν την ψήφο τους επειδή η εναλλακτική διακυβέρνησης είναι η δεξιά και ο Μητσοτάκης. Το σενάριο του φόβου δεν αποδίδει, όπως δεν απέδωσε και το 2014. Εξάλλου, το αφήγημα περί "παλινόρθωσης της δεξιάς" εκρίθη στις ευρωεκλογές. Ήταν μεταξύ αυτών που προέβαλε, ως μπαμπούλα, ο πρωθυπουργός στις προεκλογικές του ομιλίες και οι πολίτες το απέρριψαν. Ενδεχομένως, κάποιοι που προτίμησαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση είτε απέχοντας είτε ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα να προτιμήσουν στις 7 Ιουλίου τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όπως διαπιστώνει και η πλειονότητα των στελεχών της Κουμουνδούρου, "αυτοί, δεν είναι αρκετοί για να ανατρέψουν τη διαφορά, ίσως να τη μικρύνουν". Διαφορετική γνώμη απο τον πρωθυπουργό για τη μεσαία τάξη είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών, μάλλον για να αποσείσει τις ευθύνες του λένε οι κακές γλώσσες, υποστήριξε ότι η συμπίεση των μεσαίων στρωμάτων είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας αυτοκριτική και ο ίδιος για την υπερφορολόγηση, καταλόγισε στο οικονομικό επιτελείο την ευθύνη για το γεγονός ότι «από τα 13 δις που μαζέψαμε ως υπερπλεόνασμα αυτά τα χρόνια μόνον δύο επιστρέψαμε, υπό την μορφή μερίσματος, στους πολίτες».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν τη γνώμη ότι "η διαφορά μπορεί και να μεγαλώσει εάν στο εκλογικό σώμα επικρατήσει η άποψη ότι η νίκη της ΝΔ έχει κλειδώσει και το μόνο που παίζεται είναι η αυτοδυναμία". Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ενισχυθεί λένε το ΚΙΝΑΛ εφόσον εμφανίζεται ως ο μόνος υποψήφιος κυβερνητικός εταίρος. Το ΠΑΣΟΚ, όπως αποκαλούν σχεδόν όλοι το ΚΙΝΑΛ, είναι πιθανό να υπερψηφιστεί προκειμένου να μην καταστεί η ΝΔ πανίσχυρη και κατά συνέπεια ανεξέλεγκτη στη διαχείριση των κυβερνητικών υποθέσεων. Επίσης, ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και των οποίων το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η όσμωση με την εξουσία, μετά το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου είναι πιθανό να επαναπατριστούν στη Χαριλάου Τρικούπη αφού πλέον η Κουμουνδούρου δεν τους εξασφαλίζει πρόσβαση στα ωφελήματα του κράτους και των μηχανισμών του. Αντίθετα, μπορεί να τους το διασφαλίσει η Φώφη Γεννηματά εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ και οδηγηθούμε, εκ νέου, σε γαλαζοπράσινο κυβερνητικό συνασπισμό, με τον Κυριάκο στη θέση του Σαμαρά και τη Φώφη στη θέση του Βενιζέλου. Κάτι που όμως μάλλον απομακρύνεται, μετά την ακατανόητη -ειδικά στη χρονική συγκυρία που έγινε- σύγκρουση και αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ. Εξέλιξη που μόνον θετικά δεν προοιωνίζεται για το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το γλίσχρο 7,7% που έλαβε στην ευρωκάλπη ενδέχεται να συρρικνωθεί, σε όφελος των δύο μεγάλων κομμάτων, με αποτέλεσμα το ΚΙΝΑΛ από την "τρίτη θέση", το "διψήφιο ποσοστό" και το "μπαλαντέρ" για τη διακυβέρνηση της χώρας, που προπαγανδίζουν τα στελέχη του ότι είναι ο στόχος, να περιέλθει σε κατάσταση εσωστρέφειας και συρρίκνωσης και πιθανώς με αποτελέσματα που θα πλήξουν καίρια τη συνοχή του τόσο πριν όσο, κυρίως, μετά τις εκλογές. Πάντως, η ρήξη του πρώην με την νυν επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ σε σημαντικό βαθμό έγινε, όπως υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου απογοητευμένοι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Χαριλάου Τρικούπη. Ούτε όμως η επιστροφή τεκμαίρεται ούτε και μπορεί να αποκλειστεί, κάθε άλλο, να μετακομίσουν κι άλλοι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ (αυτοί που θαυμάζουν τον Βενιζέλο και την κοινοβουλευτική ρητορική του) προς τη ΝΔ. Πάντως, η πιθανότητα διαρροών από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ είναι κι ένας από τους λόγος που η Κουμουνδούρου συστήνει στα στελέχη της να τηρούν εφεξής χαμηλούς τόνους στην αντιπαράθεση με τη Χαριλάου Τρικούπη. Οι χαμηλοί τόνοι θεωρούν ότι τους ευνοούν για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, του σχήματος στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει πολλά προκειμένου την επομένη των εκλογών να μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε φορέα επανίδρυσης της Κεντροαριστερής Προοδευτικής Παράταξης.

Σημειώνουμε εδώ ότι οι μεταγραφές πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα η συμπερίληψη ορισμένων και στο κυβερνητικό σχήμα καθώς και ο τρόπος που επιχειρήθηκε να στηθεί η ΓΕΦΥΡΑ με την Κεντροαριστερά ήταν μεταξύ αυτών που στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας επισημάνθηκαν ότι έπαιξαν ρόλο στο αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Ο Πολάκης, ο Πετσίτης, το σφιχταγκάλιασμα για τέσσερα χρόνια με τους ΑΝΕΛ, η "κυβέρνηση κουρελού", το Μακεδονικό, η ανταλλαγή, δημοσίως, σοβαρών κατηγοριών ανάμεσα στους πρώην υπουργούς Άμυνας (Καμμένος) και Εξωτερικών (Κοτζιάς), η διαχείριση της καταστροφής στο Μάτι, το κότερο της κ. Παναγοπούλου, ο πόλεμος με τα Μήντια, τα μπρος πίσω με την Εκκλησία και το καθεστώς των κληρικών, η προβληματική συνταγματική αναθεώρηση, οι κωλοτούμπες σε σχέση με παλαιότερες δεσμεύσεις, η προσχώρηση στον κυβερνητικό ρεαλισμό και η αποξένωση από την αριστερά και τις παραδοσιακές της αρχές και αξίες καθώς και την ηθική της συγκροτούν τον πολυπαραγοντικό καμβά που σε συνδυασμό με την μείωση των δυνάμεων στη νεολαία και την απώλεια των κινηματικών χαρακτηριστικών εξηγούν την απώλεια του 1/3 της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ και την ήττα του στις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές που ουσιαστικά προδιαγράφουν και την ήττα στις βουλευτικές. Τα ανωτέρω αποτελούν συμπύκνωση του προβληματισμό που είτε διατυπώθηκε ανοικτά στις συνεδριάσεις των κομματικών και κυβερνητικών οργάνων είτε είναι ο κοινός τόπος των στελεχών της Κουμουνδούρου, τα οποία στέκονται κριτικά άμα και αυτοκριτικά απέναντι στην υπερτετραετή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αρκετά εξ αυτών καταλογίζουν "ευθύνες και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα" που ανέχθηκε ή δεν πάταξε εν τη γενέσει τους φαινόμενα, όπως αυτά του αναπληρωτή υπουργού υγείας, τα οποία "εκτός από τα προβλήματα πολιτικής, ηθικής ακόμη και αισθητικής απόρριψης της κυβέρνησης που δημιούργησαν, έδωσαν και την ευκαιρία στη ΝΔ και τον Μητσοτάκη να διατυπώσει τη θεωρία περί Πολλακισμού, που σε σημαντικό βαθμό παραπέμπει στο αποκρουστικό για την κοινωνία και ιδιαίτερα την αριστερά φαινόμενο του αυριανισμού".

Στα προεκτεθέντα θα πρέπει να προστεθεί και η αποδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού, κάτι που εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα επεσήμανε και ο ίδιος ο γραμματέας του κόμματος Παν. Σκουρλέτης, αλλά και ο περί τα οργανωτικά και τον πολιτικό σχεδιασμό υπεύθυνος Αντώνης Κοτσακάς. Μάλιστα, ο Παν. Σκουρλέτης στα απαράδεκτα φαινόμενα ύφους και ήθους της εξουσίας που ανέφερε πρώτος απ' όλους ο Νίκος Φίλης προσέθεσε και τον παραγοντισμό υπουργών και βουλευτών, ο οποίος πιθανότατα τις επόμενες ημέρες και ειδικότερα στην επαρχία θα ενταθεί αφού το πιθανότερο είναι από τους υπάρχοντες 145 βουλευτές στην επόμενη Βουλή -λόγω ήττας και ανανέωσης- θα βρίσκονται περίπου 60. Σημειώνουμε ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξουν συγκρούσεις και για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ενώ ένα εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσει ο πρωθυπουργός είναι και το τι θα κάνει με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που απέτυχαν να εκλεγούν. Θα περιλάβει για παράδειγμα στα ψηφοδέλτια τον Παν. Κουρουμπλή ή όχι; Όταν πάντως ο Νίκος Ξυδάκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος για την ευρωβουλή αυτός του είπε "οκ Νίκο, αλλά αν δεν εκλεγείς δεν μπορείς να είσαι υποψήφιος βουλευτής" και έτσι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού δεν εξετέθη Εκτός από τον παραγοντισμό των βουλευτών υπάρχει και η απουσία ενότητας στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και μεταξύ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και των ανθρώπων του Μαξίμου οι αντιθέσεις που έχουν αναπτυχθεί είναι πολλές και όχι μόνον πολιτικές, ενώ το τελευταίο διάστημα η προοπτική απώλειας της εξουσίας τις έχει καταστήσει οξύτερες. Σε αυτούς θα πρέπει να περιλάβουμε και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος παρότι φαίνεται να έχει δεσμευθεί (κατόπιν προτροπής και του Τσίπρα) έναντι των ομολόγων του στο Γιούρογκρουπ για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, εν τούτοις παραδέχθηκε ότι μετά το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου οι εκλογές άμεσα είναι μονόδρομος. Επίσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέκλεισε την περίπτωση οι εταίροι-δανειστές να πριμοδοτήσουν εμμέσως τον Μητσοτάκη εφόσον η εαρινή έκθεση της Κομισιόν και τα ραπόρτα των υπολοίπων θεσμών της Τρόϊκας είναι επικριτικά για τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και τα οποία προκαλούν δημοσιονομική ανισορροπία. Η προκήρυξη των εκλογών εικάζεται, ή τουλάχιστον αυτό θέλουν να πιστεύουν στο Μαξίμου, ότι μπορεί να αποτρέψει τα αρνητικά σχόλια της Κομισιόν επειδή θα μπορούσε να εκληφθεί ως πολιτική παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο. Όμως ακόμη κι αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση το εκλογικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει να είναι ρόδινο. Οι πλέον ψύχραιμοι στην Κουμουνδούρου πιθανολογούν ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσουν τα ποσοστά τους, ενώ κάποιοι εύχονται "έστω να ανέβουν ισομερώς", ώστε ακόμη κι αν η ΝΔ σκαρφαλώσει στο 37-38% και κερδίσει την αυτοδυναμία τουλάχιστον να ανέβει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27-28% ώστε να καταστεί ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση παραμένοντας σε κυβερνητική τροχιά. Το σενάριο που πάντως τρέμουν είναι μην ανέβει η ΝΔ προς την περιοχή του 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει προς την περιοχή του 20%, με ταυτόχρονη άνοδο του ΚΙΝΑΛ στην περιοχή του 10%. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού καθώς και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας θεωρούν εξωπραγματικό ένα τέτοιο σενάριο και υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν χαθεί το παιχνίδι της διακυβέρνησης, "η επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά θα έχει ως κυρίαρχο τον Αλέξη"...

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. MARINA. 7:49 09/06/2019

  Δέν είμαι Πακιστανός η Αφγανός λαθρομετανάστης για να ψηφίζω Τσίπρα.Δεν είμαι ένας ρουφιάνος αφισοκολλητής του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίζω Τσίπρα.Δεν είμαι ξένος τοκογλύφος η εχθρός της Ελλάδας για να ψηφίζω τον Τσίπρα.Την τετραετία του πολιτικού απατεώνα Τσίπρα είδα τα εισοδημά μου να μειώνεται, είδα τα τεράστια ποσά που πλήρωνα για τους υπέρογκους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ να γίνονται βοηθήματα και επιδόματα των Ισλαμιστών λαθρομεταναστών, είδα τα παιδιά μου να φεύγουν στο εξωτερικό μετανάστες, είδα τον θανα το της με σαίας τάξης από το φοροκυνηγητό του Τσίπρα, είδα την χώρα μου να διασύρεται στο εξωτερικό από τον ανίκανο Τσίπρα και τον θίασο που τον πλαισίωνε, είδα την Ελληνική Μακεδονία να ξεπουλιέται στους γυφτοσκοπιανούς και την Ελλάδα να παραδίδεται αμαχητί στους κακοποιούς αλλοδαπούς λαθρομετανάστες.Στην Ελλάδα του καραγκιόζη Τσίπρα ένας κακοποιός αλλοδαπός λαθρομετανάστης έχει μεγαλύτερα και ισχυρότερα δικαιώματα από έναν άτυχο και καταφορολογημένο Έλληνα πολίτη.Εάν επιθυμούσα τον θάνατο κάποιου, θα ήταν σίγουρα για τα καθάρματα, τα αποβράσματα του ΣΥΡΙΖΑ.Ζώ για την 7η Ιουλίου που θα μας αδειάσει οριστικά την γωνιά το ανίκανο τσογλάνι Τσίπρας και τα σκουλήκια που απαρτίζουν το ανθελληνικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ.Ό προδότης, το γουρούνι ο Κοτζιάς είχε πεί ότι ο Τσίπρας είναι πανέξυπνος γιατί έμαθε Αγγλικά σχετικά γρήγορα.Με τα βλάχικα Αγγλικά που μιλούσε μας έκανε ρεζίλι παντου.Τουλάχιστον ο Κυριάκος τα μιλάει καλύτερα.

 2. SPARTA. 7:30 09/06/2019

  Είναι μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα και τους Έλληνες να χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πολιτικός τενεκές ο Αλέξης Τσίπρας.Ένας καραγκιόζης εκπροσωπούσε την Ελλάδα τα τελευταία 4,5 χρόνια, ένα άδειο πουκάμισο χωρίς γραβάτα, ένα ανίκανο τσογλάνι, ένας λακές, προδότης, ανθέλληνας, ένας υπάλληλος του Σόρτος..Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά η αλητεία στην εξουσία.Τα σούργελα που παρέλασαν από υπουργικές θέσεις με την πρώτη και τελευταία φορά αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα είχαμε ξαναδεί ποτέ στην Ελλάδα.Λυδία Κονιόρδου, κατέστρεψε τον πολιτισμό.Ή λούγκρα ο υπάλληλος του Σόρος ο Γιάννης Μουζάλας, μας γεμισε με Ισλαμιστές λαθρομετανάστες.Ή αλογομούρα Γεροβασίλη μαζί με το άθλιο φασιστόμουτρο την Κατερίνα Παπακώστα, άφησαν την Ελληνική κοινωνία απροστάτευτη και βορά στους αλλοδαπούς κακοποιούς, το μπάζο η πουτ@να η Τασία Χριστοδουλοπούλου μόνο για σκιάχτρο έκανε, η ανήθικη Ρένα Δούρου έστειλε στον θάνατο 140 αθώους συμπολιλτες μας και κατέστρεψε ολόκληρες περιοχές με την πρωτοφανή ανικανότητά της..Τα καθάρματα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας να πάνε στον αγύριστο και στο διάολο.Τέτοια σκατοκυβέρνηση δεν είχε ξαναγνωρίσει ο τόπος.Κυριολεκτικά να πάνε να γ@μηθούνε,

 3. John 20:58 04/06/2019

  Τα Βενιζέλεια σε λίγες βδομάδες θα δούμε αν έκαναν κακό ή καλό. μακροπρόθεσμα προβλέπω ότι μόνο καλό κάνει. Ένα ΚΙΝΑΛ που δε θα φλερτάρει με τη ΝΔ, μόνο να κερδίσει έχει.

  Μπράβο στη Φώφη όμως. Έδειξε τσαγανό.

 4. Η συγκεκριμενη ανάλυση προσεγγίζει την «σκληρη «πραγματικότητα . Μια εξελιξη που ηταν προδιαγεγραμμένη απο τη στιγμη που η σημερινη «ηγεσια» του ΚΙΝ.ΑΛ ειχε επιλεξει απο την πρωτη στιγμη παρολο που ανελαβε την ιστορικη ευθηνη να αναγεννησει την παραταξη να αρκεστεί σε ρολο «μπαλαντέρ «

 5. Manos 17:54 03/06/2019

  Δεν ξερω αν εχει την σημασια του αυτό που Γραφει ο Ξυνιδης στο Twitter αλλα δεν είναι κανενας τυχαίος ο Ξυνιδης?? και εγω τουλάχιστον θα ηθελα πολυ να το ξεκαθαριζαν εκει στο Πασοκ πριν τις εκλογες.

  Σωκράτης Ξυνίδης‏ @sxinidis · Jun 1
  Θα έλεγα να μη χαίρεστε πολύ κάποιοι και καλά παπανδρεικοι, μιας και ο αρχικός σχεδιασμός της Προέδρου προέβλεπε αποκεφαλισμό και του ΓΑΠ. Έτσι για να καταλάβετε τώρα και την εμμονή μου στην ανακοίνωση του στο ψηφοδέλτιο Αχαΐας.

 6. Markos 16:12 03/06/2019

  Πάρα πολύ καλή και ουσιώδης ανάλυση…Προβλέπω δυστυχώς ότι η ΝΔ θ΄ανέβει κι άλλο! Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει κάτω από το 20%.
  Υπάρχει βάσιμη (το βλέπω γύρω μου συζητώντας κι ακούγοντας)ελπίδα μετά τỨβενιζαιλικά» ν’ ανέβει το ΚΙΝΑΛ πιάνοντας διψήφια ποσοστά, κι αυτό είναι το μόνο παρήγορο στην όλη κατάσταση,ώστε ν΄αρχίσει ο ρόλος του στα πολιτικά πράγματα να έχει ουσία.Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε πάλι, το φάντασμα της ΝΔ!!!

 7. Για μια ακόμη φορά η δημοσιογραφική ανάλυση του Φελεκη ειναι από τις πλέον σοβαρές και διεισδυτικές και κυρίως χωρίς παρωπίδες ή κομματικά γυαλιά. Εγώ συμφωνώ και μάλιστα προβλέπω άνοδο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς πτώση ΚΙΝΑΛ μετά τα βενιζελικά

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.