ΚΟΣΜΟΣ

Το ανακοίνωσαν Μπολσονάρου και Μάκρι απ' το Μπούενος Άιρες

Πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ και οι χώρες του Mercosur

Οι πρόεδροι της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι και της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ανακοίνωσαν σήμερα από το Μπουένος Άιρες ότι επίκειται η επίτευξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη).

"Η υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ της Κοινής Αγοράς του Νότου και της ΕΕ επίκειται", διαβεβαίωσε ο Μπολσονάρου, ενώ ο Μάκρι είπε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται "πολύ κοντά σε μια συμφωνία".

Στην Ευρώπη, μια τέτοια συμφωνία βρίσκει αντίθετους κυρίως τους παραγωγούς κρέατος.

Ο διάλογος μεταξύ της Mercosur και της ΕΕ εντάθηκε μετά τη νίκη του Μπολσονάρου στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας και την ανάληψη των καθηκόντων του. Την Τρίτη, ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομίας Πάουλο Γκέντες εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία "εντός τριών-τεσσάρων εβδομάδων".

Οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Mercosur και ΕΕ ξεκίνησαν πριν από είκοσι χρόνια, το 1999. Πολλές φορές και οι δύο πλευρές είχαν αναφέρει ότι βρίσκονται "κοντά" σε μια συμφωνία, χωρίς όμως να γίνει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Στα τέλη του 2017 η κυβέρνηση της Αργεντινής εξέφραζε την ελπίδα ότι θα είχε ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τη σύνοδο του Παγκόσμου Οργανισμού Εμπορίου, που εκείνη τη χρονιά φιλοξενήθηκε στο Μπουένος Άιρες. Ωστόσο οι διαφορές των δύο πλευρών, ιδίως σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο των αγροτικών προϊόντων, εμπόδισαν την επίτευξη συμφωνίας.

Στις 22 Μαΐου η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ δήλωσε επίσης ότι η Κομισιόν ελπίζει να ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή πριν λήξει η θητεία της τρέχουσας επιτροπής.

Οι συνομιλίες αυτές σκοντάφτουν στην απροθυμία της ΕΕ να ανοίξει την αγορά της σε ορισμένα νοτιοαμερικανικά προϊόντα, όπως στο κρέας, τη ζάχαρη και τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.