ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής Βρυξελλών

«Στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ καταδίκασαν οι «28» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προέκυψε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναφέρονται σε «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Άγκυρας, εφόσον εξακολουθήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να προβαίνει σε παράνομες και προκλητικές ενέργειες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο κείμενο που εγκρίθηκε από τους ηγέτες των χωρών γίνεται λόγος για «στοχευμένα μέτρα» σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ το μήνυμα που αναμένεται να σταλεί στην Άγκυρα είναι να συνετιστεί για να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι αρχικά η στάση της ΕΕ ήταν ηπιότερη, τονίζοντας ότι θα παρακολουθεί από κοντά στις ενέργειες της Τουρκίας, απογοητεύοντας τόσο την κυπριακή, όσο και την ελληνική πλευρά, όμως αυτό άλλαξε έπειτα από παρέμβαση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Έτσι, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υιοθετήθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρονται σε «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας, την στιγμή πάντως που ήδη η Άγκυρα έχει στείλει και δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», για γεώτρηση, ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας.

Συγκεκριμένα, το κείμενο συμπερασμάτων/αποφάσεων σχετικά με την Τουρκία και την προκλητικότητα της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει την λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.