ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σχοινάς: «Η επιλογή της ευρωπαϊκής Ελλάδας δικαιώθηκε ιστορικά»

Να εργαστούν για τη διάδοση των ευρωπαϊκών αξιών σε όλο τον κόσμο κάλεσε όλους και ιδιαίτερα τους νέους, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι αποτελεί «ελπιδοφόρο, θετικό, πολιτικό μήνυμα για το μέλλον» η επικράτηση στις τελευταίες ευρωεκλογές, δυνάμεων «που θέλουν να δουλέψουν μέσα στην Ευρώπη και για την Ευρώπη».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε σε όσα πέτυχε η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ε.Ε., με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από τις 28 Μαΐου 1979 όταν υπογράφηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή η συνθήκη προσχώρησης της χώρας μας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες, επισημαίνοντας ότι «η επιλογή της ευρωπαϊκής Ελλάδας δικαιώθηκε ιστορικά» και πρόσθεσε:

«Σαράντα χρόνια μετά βρισκόμαστε στη σκιά όσων εμπνεύστηκαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή η ιστορική κατάκτηση, η μεγαλύτερη κατάκτηση στη νεότερη ιστορία του έθνους, σφράγισε την πορεία του τόπου, άλλαξε τη χώρα, καθόρισε το παρόν και το μέλλον μας. Σε μια χώρα, σαν τη δική μας, που οι παππούδες μας πολέμησαν και οι πατεράδες μας έζησαν δικτατορίες, διώξεις, σε αυτά τα σαράντα χρόνια η δημοκρατία και οι θεσμοί στην Ελλάδα έγιναν αυτονόητο, όχι πια ζητούμενο.

«Τα σύνορα μας έγιναν τα σύνορα της Ευρώπης. Έχουμε στη διάθεση μας κολοσσιαίους πόρους, που άλλαξαν την ύπαιθρο, απογείωσαν τις υποδομές μας, στήριξαν τις κοινωνικές μας δομές παιδείας και υγείας και κατέταξαν τη χώρα αμετάκλητα στην πρώτη ταχύτητα της Ε.Ε. Τη μόνη χώρα στη γειτονιά μας, που είναι ταυτόχρονα μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του Schengen και του Συμβουλίου της Ευρώπης» συνέχισε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε:

«Όλοι οι γείτονες μας αγωνίζονται να μπουν σε κάποιες από αυτές τις συνθήκες ολοκλήρωσης, εμείς, χάρη στην οξύνοια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είμαστε μέλος σε όλες».

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν επεσήμανε ότι δεκαπέντε χρόνια από τότε που η Ε.Ε. μέσα από τη μεγαλύτερη διεύρυνση της «συμφιλίωσε την γεωγραφία με την Ιστορία», σήμερα, ένα μήνα μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές «η ευρωπαϊκή δημοκρατία χαίρει άκρας υγείας».

«Το νέο ευρωκοινοβούλιο, που εκλέξαμε, απαρτίζεται από ισχυρή φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία που είναι ένα ελπιδοφόρο, θετικό, πολιτικό μήνυμα για το αύριο» είπε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε : «Παρά τις προφητείες των καταστροφολόγων και των συνήθων υπόπτων, οι ευρωεκλογές απέδειξαν επίσης ότι ο λαϊκισμός μπορεί να ηττηθεί στην κάλπη, όχι στα λόγια, γιατί επικράτησαν οι δυνάμεις που θέλουν να δουλέψουν μέσα στην Ευρώπη και για την Ευρώπη, δε θέλουν να την καταστρέψουν. Οι φωνές, λοιπόν, των καταστροφολόγων ηττήθηκαν».

Ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους της τρίτης τάξης λυκείου του 2019 του «Αριστοτελείου Κολλεγίου» στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποίησε την παραίνεση του αρχαίου έλληνα ρήτορα Ισοκράτη προς τον μαθητή του Δημόνικο: «Στέργε μεν τα παρόντα, ζήτει δε τα βελτίω» (σ.σ. Να εκτιμάτε ότι σας δόθηκε, να κυνηγάτε το καλύτερο). Τους κάλεσε να υπερασπιστούν, στο πλαίσιο της Ε.Ε., τις «κοινές κατακτήσεις», αλλά και να επωφεληθούν «από τα δικαιώματα», που τους καθιστούν «πανίσχυρους Ευρωπαίους πολίτες» και συνέχισε:

«Στην Ευρώπη είμαστε εικοσιοκτώ Δημοκρατίες. Προστατεύουμε τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Η θέση της γυναίκας στην οικογένεια, στην κοινωνία και στην εργασία είναι κατοχυρωμένη. Προσέχουμε τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας. Έχουμε καθολικά συστήματα εκπαίδευσης και υγείας. Δεν έχουμε θανατική ποινή. Ψηφίδες όλων αυτών μπορείτε να βρείτε και σε άλλα μέρη του κόσμου. Όλα αυτά μαζί θα τα βρείτε μόνο στην Ευρώπη».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε ειδικότερα στην «Ευρώπη των νέων» και στην «κοινότητα μάθησης» και σε προγράμματα μαθησιακής, εκπαιδευτικής κινητικότητας, όπως το Εrasmus+ και προγράμματα υποστήριξης της ευρωπαϊκής νεολαίας, όπως το «Discover EU».

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό μέλλον που διανοίγεται μπροστά στους νέους ο κ. Σχοινάς ανέφερε, ως λέξεις - κλειδιά για το μέλλον, τις λέξεις : «Πολίτες-Πλανήτης- Πρόοδος-Αξίες» και πρόσθεσε:

«Η επιτυχία ατομική και συλλογική δεν έχει καμία αξία, εάν δεν έχει ως βάση την αρετή και το ήθος. Μην πιστέψετε ότι όλα θα είναι μπροστά σας θα εύκολα και απλά. Να ταξιδέψετε, να γνωρίσετε το διαφορετικό, να προσπαθήσετε να καταλάβετε τους άλλους, γιατί μέσα από αυτήν την ευρυγώνια αντίληψη του κόσμου, οι πρώτοι που θα κερδίσετε θα είστε εσείς».

«Να μην συμβιβαστείτε με το εύκολο, να πάρετε ρίσκα, να μη δεχθείτε ότι στην οικονομία, στην κοινωνία το φυσικό και το αυτονόητο είναι χρέη, ελλείμματα, να παλέψετε αυτή την αντίληψη και να την αντικαταστήσετε με τις ευκαιρίες, τα ρίσκα, την τόλμη και την πρωτοβουλία».

Ο κ. Σχοινάς ανέπτυξε τους τέσσερις όρους που χρησιμοποίησε στην ομιλία του, τονίζοντας ότι ο υπεύθυνος πολίτης αναλαμβάνει ευθύνες και αξιοποιεί ευκαιρίες, προνοεί για τις επόμενες γενιές για να τους παραδώσει ένα πλανήτη «με λιγότερο τσιμέντο και λιγότερα πλαστικά», αλλά με «πράσινη» και με «βιώσιμη ανάπτυξη», όπως, επίσης, επενδύει «στην πρόοδο, για όλους, όχι μόνο για όσους έχουν τα μέσα να την πληρώσουν» - αντιθέτως, όπως είπε, στο ψηφιακό μέλλον πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση με τους άλλους κυρίως όσοι δεν έχουν να πληρώσουν - με την «εκπαίδευση», τη χρήση της τεχνολογίας, την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που παρέχει ίσες ευκαιρίες για όλους και πρόσθεσε:

«Σας παραδίδουμε μια Ελλάδα και μια Ευρώπη, η οποία μέσα από πολλές περιπέτειες, πολλούς κινδύνους, πολλές κρίσεις, πολλά σκαμπανεβάσματα, σήμερα, στέκεται περήφανα στα πόδια της. Είστε Ευρωπαίοι, γίνετε σημαιοφόροι των αξιών μας στον κόσμο. Η Ευρώπη θα είναι δίπλα σας, γιατί η Ευρώπη είστε εσείς».

Τον κ. Σχοινά προσφώνησε ο λυκειάρχης του «Αριστοτελείου Κολλεγίου», Χρήστος Γκροζούδης, ευχαριστώντας τον για την παρουσία του, καθώς και βουλευτές, υποψήφιους βουλευτές, το νέο δήμαρχο Καλαμαριάς, παράγοντες του αθλητισμού και της αυτοδιοίκησης που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Αναμνηστική πλακέτα επέδωσε στον κ. Σχοινά ο διευθύνων σύμβουλος του «Αριστοτελείου Κολλεγίου» Δημήτρης Γκροζούδης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.