ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά τις γεωτρήσεις και το δεύτερο τούρκικο γεωτρύπανο

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: Στέλνουν το «Γιαβούζ» ανοικτά της Καρπασίας

Το δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο της Τουρκίας «Γιαβούζ» επιστρατεύει η Άγκυρα, το οποίο ήδη αναχώρησε και θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας στην Κύπρο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO), με την τούρκικη πλευρά να αποδεικνύει εκ νέου ότι περιφρονεί απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, πριν από την τελετή απόπλου του τουρκικού πλοίου γεωτρήσεων «Γιαβούζ», ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το σκάφος σχεδιάζει να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του uπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Ο Ντονμέζ δήλωσε ότι το «Γιαβούζ», αρχές Ιουλίου θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που έχει «αδειοδοτήσει» το Ψευδοκράτος στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου.

«Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο τούρκος υπουργός Ενέργειας στο λογαριασμό του στο Twitter.

Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τα μέτρα που πρότεινε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Η απόφαση του Συμβουλίου την Τρίτη ήταν να ζητήσει από την Κομισιόν και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» προς την Τουρκία, με σκοπό η ΕΕ να «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.