ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με προτάσεις απαντά το Κίνημα Αλλαγής

Σκληρή κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Με ‘σκληρό ροκ’ απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, συνεχίζει στην πορεία προς τις εκλογές, το Κίνημα Αλλαγής. Μόνο τυχαία δεν είναι τα non paper που κυκλοφόρησε στοχεύοντας εμφανώς τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ και την ‘βαριά κληρονομιά’ που αφήνει πίσω του, προεξοφλώντας την ήττα του στις εκλογές, όσο και στη ΝΔ, τονίζοντας τις βασικές διαφορές του Κινήματος Αλλαγής από όσα το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρεσβεύει.

Ειδικότερα, η Χαριλάου Τρικούπη καταλογίζει μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα δημόσιο χρέος άνω του 180% στο τέλος του 2018, ύφεση για τα έτη 2015 και 2016, αλλά και ισχνή μόνο ανάπτυξη το 2018 και το 2019, με συνολικά χαμένο εισόδημα τετραετίας 60 δις ευρώ σε τιμές 2010. Μόνο για την Οικονομία, του καταλογίζει ακόμα δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και κατάθεση προγράμματος σταθερότητας το 2019 στην ΕΕ με δεσμεύσεις για υπερπλεονάσματα άνω του 4,5% «για να δίνει επιδόματα», όπως λένε στο Κίνημα Αλλαγής, ενώ του αποδίδει ευθύνες για την αύξηση κατά 30 δις ευρώ από το 2014 των οφειλών των πολιτών στην εφορία και κατά 21 δις ευρώ των οφειλών τους στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Στην Χαριλάου Τρικούπη μιλούν ακόμα για αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης (σ.σ. κατάσχεσης) για 1.200.000 πολίτες, για μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 30 δις ευρώ, για κόκκινα δάνεια που φτάνουν στο 44,5% τα στεγαστικά και στο 45% τα επιχειρηματικά, την ίδια ώρα που το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί υπό το καθεστώς capital controls, αδύναμο να χρηματοδοτήσει την οικονομία.

Στο Κίνημα Αλλαγής μιλούν ακόμα για νέα φορολογικά βάρη στην τετραετία ύψους 15 δις ευρώ, για ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο -2,9% του ΑΕΠ το 2018 με επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας, για κίνδυνο πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, για μία ΔΕΗ σε κατάσταση χρεοκοπίας, με ζημιές 900 εκατομμυρίων ευρώ και εξαΰλωση της αξίας της από 2,5 δις στα 300 εκατομμύρια ευρώ, για μεγάλη καθυστέρηση εκταμίευσης του ΕΣΠΑ και για ένα Υπερταμείο της υποτέλειας με έλεγχο από την τρόικα και υποθήκευση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια.

Την ίδια στιγμή στην Χαριλάου Τρικούπη καταλογίζουν στη ΝΔ προσδοκία ανάπτυξης και επενδύσεις μόνο με οριζόντια μείωση των φόρων, όταν το Κίνημα Αλλαγής συνδέει την Ανάπτυξη με την Κοινωνική Δικαιοσύνη, ενώ καταθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για Ανάπτυξη. Καταλογίζουν στην Πειραιώς ότι πρεσβεύει ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο, όταν βασική αρχή για το Κίνημα Αλλαγής είναι η Κοινωνία Συνοχής και Αλληλεγγύης. Στην άποψη της ΝΔ ότι η Ανάπτυξη θα φέρει αυτόματα θέσεις εργασίας, αντιπροτείνουν γενναία κίνητρα για προσλήψεις ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ στις γενικόλογες αναφορές για κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, απαντούν με κατάργησή του και αντικατάστασή του από νέο νόμο για δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Καταλογίζουν στη ΝΔ ότι δεν έχει πρόταση για το ΕΣΥ και το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενώ εκείνοι την έχουν ήδη καταθέσει, ενώ προτείνουν καθορισμό του κατώτερου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους όταν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τον αφήνει στον έλεγχο του κράτους. Στα ‘ιδιωτικά πανεπιστήμια’ απαντούν με πρόταση για μη κρατικά πανεπιστήμια και στην καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας στους δημοσίους υπαλλήλους, λένε ‘όχι σε λογικές ρεβανσισμού’, αντιπροτείνοντας πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους, χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος, αντί της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων αγαθών, μιλούν για δημόσιο έλεγχο στο νερό, τα δίκτυα μεταφοράς, τις αστικές συγκοινωνίες και για διάσωση και ανάπτυξη της ΔΕΗ, ενώ σε τυχόν άνοιγμα του δρόμου για πλειστηριασμούς σε κατοικίες, απαντούν με πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.