ΕΛΛΑΔΑ

Συγκίνηση στην κηδεία του πρώην προέδρου της Κύπρου

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο Χριστόφιας

Η μοιρασμένη κυπριακή γη δέχθηκε τον εκτοπισθέντα, έκτο Πρόεδρο του κράτους της Δημήτρη Χριστόφια στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο Έγκωμης.

Όπως είπε ο γιος του Χρίστος αποχαιρετώντας τον Δημήτρη Χριστόφια, ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή με τον καημό της γενέτειρας του, Δίκωμο. Το φέρετρο με τη σορό του τέως Προέδρου μετέφεραν στον τάφο οι άνδρες της φρουράς του. Kατά την άφιξη της πομπής, η φιλαρμονική της Αστυνομίας παιάνιζε πέθνιμα, ενώ άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδιδε τιμές. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να κατευοδώσει τον Δημήτρη Χριστόφια, ξέσπασε σε χειροκρότημα.

Πριν τον ενταφιασμό τελέσθηκε τρισάγιο.

Ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα, φώναζαν οι παρευρισκόμενοι, ενόσω διαρκούσε ο ενταφιασμός. Μια φωνή ραγισμένη έσπασε το βουβό κλάμα που ακολούθησε κραυγάζοντας με λυγμό: «Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογάται». Μετά τον ενταφιασμό ρίφθηκαν τρεις αποχαιρετιστήριες βολές από απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς.

Ανθρώπινο και ζεστό το τελευταίο αντίο

Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, του Υπουργικού Συμβουλίου, πολιτειακών και στρατιωτικών αξιωματούχων, αντιπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και 6ου στη σειρά, Δημήτρη Χριστόφια. Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία Τ/κ ηγετών που παρέστησαν στην κηδεία αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στον Δημήτρη Χριστόφια. Η κηδεία του τέως Προέδρου τελέσθηκε στην εκκλησία Της Του Θεού Σοφίας με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο περίβολο της εκκλησίας είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών και πολλοί Τ/Κ που συγκεντρώθηκαν για να αποχαιρετίσουν τον σύντροφο, τον αδελφό, συναγωνιστή, τον συνοδοιπόρο, την ευσυγκίνητη μεγάλη καρδιά που χωρούσε τους πάντες και σίγησε για πάντα. Η σορός του τέως Προέδρου έφθασε στην εκκλησία γύρω στις 16.00 εν πομπή τοποθετημένη σε κιλλίβαντα πυροβόλου. Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με την κυπριακή σημαία. Κατά τη μεταφορά της σορού άγημα απέδιδε τιμές και μέλη του ΑΚΕΛ αναφωνούσαν το όνομα του κόμματος τους.

Η οικογένεια του εκλιπόντος δέχθηκε τα συλλυπητήρια των αξιωματούχων και των ξένων αντιπροσώπων πριν την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας εντός του ναού.

Κατά τη διάρκεια των συλλυπητηρίων και της εξοδίου ακολουθίας μέλη του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ παράστεκαν τον νεκρό.

Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος.

Στον επικήδειο λόγο του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επικαλούμενος τα ίδια τα λόγια του Δημήτρη Χριστόφια, είπε πως το πιο σπουδαίο που έπραξε ο Χριστόφιας ήταν που πόνεσε και ονειρεύτηκε με τον λαό. Αποχαιρετώντας τον πατέρα του, εκ μέρους της οικογένειας, είπε «εγκαταλείπεις τα εγκόσμια με το μέτωπο ψηλά καθώς σαν κομμουνιστής και σαν άνθρωπος έκαμες το καθήκον σου. Φεύγεις όπως ήρθες, με τα χέρια καθαρά. Έντιμος, αξιοπρεπής και ακέραιος ως το τέλος».

Κατά τη διάρκεια της εκφώνησης των επικηδείων λόγων ο ναός κατά διαστήματα εδονείτο από το χειροκρότημα του κόσμου που συνωστίσθηκε εντός της εκκλησίας και στον περίβολο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά το λαϊκό προσκύνημα στην ΠΕΟ, για το ύστατο χαίρε στον Δημήτρη πέρασαν πέραν των 8.500 ανθρώπων . Επιπλέον τη σορό παραστάθηκαν 288 στελέχη του λαϊκού κινήματος.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκε τη σορό του Δημήτρη Χριστόφια ο κόσμος που συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί της Τρίτης στο οίκημα της ΠΕΟ για το ύστατο χαίρε στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ. Τη σορό του Δημήτρη Χριστόφια, που εκτέθηκε για λαϊκό προσκύνημα μέχρι και τις 3.00μμ, συνόδευσε η οικογένεια του εκλιπόντος και παρέλαβε λίγο μετά τις 8.30πμ στο οίκημα της ΠΕΟ η Κεντρική Γραμματεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος Άντρο Κυπριανού.

Κόσμος είχε μαζευτεί στο οίκημα της ΠΕΟ αναμένοντας τη σορό και κατά την άφιξή της ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Μεταξύ αυτών, πλήθος κόσμου από τη Λευκωσία και άλλες πόλεις της Κύπρου που έφτασαν με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, στελέχη του ΑΚΕΛ και φίλοι του κόμματος, μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων και αρκετοί Τουρκοκύπριοι.

Γύρω από τη σορό του Δημήτρη Χριστόφια είχε τοποθετηθεί τιμητική φρουρά από στελέχη του ΑΚΕΛ, η οποία εναλλάσσεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επάνω στο φέρετρο, που είναι καλυμμένο με τη σημαία της Κύπρου και του ΑΚΕΛ, έχουν τοποθετηθεί μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις που είχε λάβει ο ηγέτης της Αριστεράς, πρώην Πρόεδρος της Βουλής και τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λίγο μετά τις 11.00πμ στον χώρο έφτασε από την Παλαιστίνη αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, με ομάδα νεαρών ντυμένων με παραδοσιακές στολές, για να αποτίσουν φόρο τιμής. Μιλώντας σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας ανέφερε ότι οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τη λύπη για τον χαμό του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές του αγώνα των Παλαιστινίων και έναν πατριώτη.

Εμφανώς συγκινημένη, η ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου χαρακτήρισε από την πλευρά της τον εκλιπόντα ως ένα μεγάλο αγωνιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Ο κάθε άνθρωπος πάνω σε αυτό τον πλανήτη που δίδαξε αγάπη και δικαιοσύνη σταυρώθηκε για αυτά. Το ίδιο και ο Δημήτρης. Φεύγει σαν ένας αγωνιστής μεγάλος για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αγάπη. Και αφήνει ένα πολύ δυνατό χνάρι πάνω στα χώματα της Κύπρου» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι ο τέως Πρόεδρος «είναι μια μεγάλη μορφή που η ιστορία θα μιλήσει για αυτόν και θα αποτιμήσει την περιουσία που άφησε στον Κυπριακό λαό».

Ο Πρόεδρος της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης DEVIS Χασάν Φελέκ ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ στενάχωρη και δυσάρεστη «γιατί έχουμε χάσει ένα άξιο τέκνο της εργατικής τάξης της Κύπρου και έναν ηγέτη ο οποίος ήταν πάντα αφοσιωμένος στην επίλυση του Κυπριακού».

«Τιμούμε σήμερα έναν άνθρωπο με πολύ πλούσια κληρονομιά στους αγώνες των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων για ειρήνη σε αυτό τον τόπο» συνέχισε, ενώ είπε ότι «δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ως Τ/κ την απλότητα, τη σεμνότητα, την ειλικρίνεια με την οποία ο σύντροφος Χριστόφιας μας αντιμετώπιζε πάντα».
Φόρος τιμής

Πλήθος απλού κόσμου έσπευσε στα γραφεία του ΑΚΕΛ για να υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια. Τη δική του μαρτυρία για τα όσα έζησε με τον Δημήτρη Χριστόφια άφησε στο βιβλίο συλλυπητηρίων στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης έγραψε μεταξύ άλλων: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη γιατί σήμερα αποχαιρετώ έναν πολιτικό άντρα, έναν φίλο, έναν πολιτικό ’αντίπαλο’ που τον διέκρινε ο πατριωτισμός, το ήθος και η εντιμότητα». Ο Άντρος Κυπριανού στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι «η Κύπρος έχασε έναν μεγάλο πατριώτη. Το Λαϊκό Κίνημα έναν μεγάλο ηγέτη, έναν αγωνιστή κομουνιστή, έναν διεθνιστή… Βάδισε όλα τα χρόνια της πορείας του με τη συνείδηση ότι εκπροσωπεί εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που θέλει τους ηγέτες του καθαρούς». Το βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψαν επίσης εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχία Πολιτών, του Κινήματος Οικολόγων, ο πρόεδρος της Βουλής και πολλοί άλλοι πολιτικοί και συνεργάτες του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: politis.com.cy

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.