ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Στις εκλογές αυτό που κρίνεται είναι το πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ»

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ερωτηθείς αν είναι αρκετή η εξήγηση «ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του συκοφάντησε τις ιδέες της Αριστεράς και έστρεψε τον κόσμο προς τα δεξιά» για την ελαφρά υποχώρηση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ, απάντησε ότι πολύ περισσότερο από τη συκοφάντηση των αξιών και των ιδανικών της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ «απενεχοποίησε όλα όσα έβγαλαν τον λαό στον δρόμο τα προηγούμενα χρόνια και εκείνα για τα οποία πάλεψαν γενιές και γενιές αγωνιστών: Από τα μνημόνια, το ΝΑΤΟ και το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, μέχρι τις άθλιες πρακτικές των μετατάξεων και της εργασιακής ζούγκλας που αξιοποίησαν κατά κόρον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι έστειλε αγνό κόσμο στην απογοήτευση, καλλιέργησε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για τον λαό, πλην της σημερινής βαρβαρότητας» πρόσθεσε, σημειώνοντας οτι «είναι πολλά τα παραδείγματα που, μετά από τις λεγόμενες "αριστερές" ή "σοσιαλιστικές" κυβερνήσεις διαχείρισης του συστήματος, επανέκαμπταν δριμύτερες οι δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις».

Συμπλήρωσε την απάντηση του αναφέροντας ότι επέδρασαν και άλλοι παράγοντες στο εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ «για παράδειγμα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε με πάθος τους υποψηφίους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους 4 δήμους που είχε πλειοψηφία το ΚΚΕ. Δεν υποτιμάμε τις δικές μας αδυναμίες, όμως δεν μπορούμε να προσπερνάμε με αυτό τις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ στη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας».

Ερωτηθείς τι απαντά το ΚΚΕ στο ερώτημα «ποιός θα κυβερνήσει», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το κρίσιμο ερώτημα σήμερα είναι «ποιός θα είναι αντιπολίτευση, από τη σκοπιά του λαού απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση» καθώς «ο λαός ψηφίζει και για αντιπολίτευση, αν δεν μπορεί σ' αυτές τις συνθήκες να έχει μια πραγματική λαϊκή διακυβέρνηση».

«Και στις εκλογές αυτό που κρίνεται είναι το πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ στη Βουλή και στο λαϊκό κίνημα για να δυναμώσει η αντίσταση, η αντεπίθεση, η ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας» τόνισε.

Ερωτηθείς μήπως το ΚΚΕ «είναι και ένα ακίνδυνο για το σύστημα κόμμα, αν κρίνουμε από την επιρροή του στις μάζες», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η επιρροή του ΚΚΕ διευρύνεται ακόμα κι αν ο κόσμος που βλέπει θετικά τη δράση του δεν έχει ακόμα αποφασίσει να το ψηφίσει.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι το ΚΚΕ «με την αγωνιστική στάση του προφύλαξε ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων από αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες, μάλιστα με εκλογικό κόστος, για να μην γίνει ένα "ακίνδυνο" για το σύστημα κόμμα, άλλη μία εφεδρεία για αντιλαϊκές κυβερνήσεις».

«Κίνδυνος» για το σύστημα, δηλαδή την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ είναι η προγραμματική πρόταση του ΚΚΕ, ο ρόλος μας στην ανάπτυξη αγώνων» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε «τα βρώμικα και φτηνιάρικα κόλπα του διεφθαρμένου ΠΑΣΟΚ, του αυριανισμού και του αισχρού αντικομμουνισμού δεν πιάνουν σήμερα. Το αντίθετο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει ακριβά την υιοθέτηση αυτής της επίθεσης ενάντια στο ΚΚΕ, άλλωστε πολλά στελέχη και μέλη του, την είχαν υποστεί αυτή την επίθεση παλιότερα εκ μέρους του βαθέος ΠΑΣΟΚ, που τώρα έχει αγκαλιάσει».

Απαντώντας στο γιατί στην Ευρώπη δεν κερδίζουν έδαφος τα κόμματα που θέλουν να ανατρέψουν τον καπιταλισμό, επισήμανε τη φάση πισωγυρίσματος στην οποία βρίσκεται ακόμα το κίνημα, επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και στη «λεγόμενη ανανεωτική Αριστερά» για την καλλιέργεια αυταπατών περί της δυνατότητας φιλολαϊκής στροφής εντός της ΕΕ, προσθέτοντας «αυτές οι δυνάμεις με την πολιτική που ακολούθησαν όταν βρέθηκαν στη διακυβέρνηση, έγιναν οι καλύτεροι χορηγοί των λεγόμενων "νεοφιλελεύθερων" αλλά και ακροδεξιών δυνάμεων».

«Σ' αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, η δράση του ΚΚΕ στέλνει μήνυμα ελπίδας σε αγωνιστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες, που παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να παραβλέπονται τα όποια θετικά παραδείγματα και διεργασίες που σημειώνονται.

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι «ξένισε» πολλούς η στάση του ΚΚΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε, καταρχήν, ότι «ποτέ το επίμαχο ζήτημα, στην πραγματικότητα, δεν ήταν η σύνθετη ονομασία το οποίο εφευρέθηκε γιατί το επίμαχο ζήτημα για τους λαούς, αφορά στα επικίνδυνα σχέδια των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια που δυναμώνουν για να ανακόψουν την επιρροή Ρωσίας και Κίνας. Μέρος αυτών των σχεδίων ανέλαβε να προωθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Συμφωνία των Πρεσπών με βασικό στόχο την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

«Γι' αυτό ακριβώς αυτή η συμφωνία δεν λύνει προβλήματα αντίθετα δημιουργεί πολύ περισσότερα. Τα σπέρματα αλυτρωτισμού που περιέχει αυτή η συμφωνία μπορούν με κάθε ευκαιρία να αξιοποιηθούν από τους ιμπεριαλιστές» σημείωσε.

«Από που προκύπτει ότι η στάση του ΚΚΕ ξένισε; Εκτός αν εννοείτε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τους περί αυτήν, που θέλουν να δικαιολογήσουν τη συνθηκολόγησή τους με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γιατί όποιος παρακολουθεί διαχρονικά τις θέσεις μας ξέρει πολύ καλά ότι με σταθερότητα αντιπαλεύουμε τον εθνικισμό, όπως και το '92 όταν όλα τα πολιτικά κόμματα ανάμεσά τους και ο τότε Συνασπισμός, συμμετείχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, αλλά και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια τα οποία από τις αρχές του '90, με τραγικό τρόπο υλοποιήθηκαν με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και τη δημιουργία εκ μέρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κρατών προτεκτοράτων» κατέληξε στη συνέντευξή του ο Δ. Κουτσούμπας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.