ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΑ ΕΠΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ 7ης ΙΟΥΛΙΟΥ...

Μπορεί να απομένουν 14 ημέρες μέχρι τις εκλογές όμως είναι γενικευμένη η πεποίθηση ότι η κάλπη της 7ης Ιουλίου αποτελεί μια τυπική διαδικασία. Όλοι ή σχεδόν όλοι θεωρούν σίγουρο νικητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακόμη και η πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το πιστεύει, ασχέτως του τι υποστηρίζουν δημοσίως. Παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας του Αλέξη Τσίπρα γνωρίζουν ότι... η ομάδα τους δεν είναι Λίβερπουλ. Ούτε ο Δραγασάκης είναι Σαλάχ ούτε ο Τσακαλώτος Μανέ. Και φυσικά η μόνη σχέση που έχει ο Φλαμπουράρης με τον Φιρμίνο είναι ότι το όνομά και των δύο ξεκινάει με το γράμμα "Φ". Βεβαίως, κανείς αγώνας δεν κερδήθηκε ή δεν χάθηκε πριν δοθεί. Αν δεν ανοίξουν και δεν κλείσουν οι κάλπες και δεν ολοκληρώσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων το αποτέλεσμα παραμένει εικασία. Όχι φυσικά σαν εκείνη του Γκόλντμπαχ -που συνεχίζει, ακόμη και μετά από σχεδόν τρεις αιώνες, να παραμένει άλυτη- αλλά ως ισχυρή πιθανολόγηση, η οποία, δεδομένων των δημοσκοπήσεων και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, εξισούται με βεβαιότητα. Στα ψηφοδέλτια δεν αναγράφονται λύσεις σε ένα πρόβλημα θεωρίας των αριθμών, αλλά καταγράφεται η λαϊκή βούληση για το πως και από ποιούς θα κυβερνηθεί η χώρα. Και, τουλάχιστον μέχρι τώρα, το εξαγόμενο, ως εικασία, από το δοχειάριο της λαϊκής βούλησης, την κάλπη, είναι ότι πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ και πρωθυπουργός στη θέση του Τσίπρα θα γίνει ο Μητσοτάκης. Η βεβαιότητα για τον νικητή είναι το πρώτο και ενδεχομένως το πιο σημαντικό κλειδί της επικείμενης βουλευτικής αναμέτρησης. Όπως άλλωστε λένε και οι δημοσκόποι: "η παράσταση νίκης" είναι το μοναδικό εύρημα των μετρήσεων που δεν έχει ποτέ διαψευστεί. Είναι το σίγουρο κλειδί για να ξεκλειδώσει κάποιος με ασφάλεια το εκλογικό αποτέλεσμα. Και η παράσταση νίκης, διαγενομένου του χρόνου και των εξελίξεων, είναι πλέον σε εξωπραγματικά νούμερα υπέρ της ΝΔ αφού προσεγγίζει το 90%.!

Αν η γενικευμένη πεποίθηση, η παράσταση νίκης είναι το πρώτο κλειδί των εκλογών, η ψυχολογία που αυτή διαμορφώνει σε πολίτες και κόμματα είναι το δεύτερο. Στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου επικρατεί σκεπτικισμός και κατήφεια. Αντίθετα, στην Πειραιώς η αισιοδοξία και ο ενθουσιασμός ξεχειλίζουν. Η ψυχολογία της ήττας είναι λογικό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ αφού δρα διαλυτικά αφενός στην οργάνωση και τη διάταξη των κομματικών δυνάμεων και αφετέρου στην προσπάθεια διαμόρφωσης κοινωνικών συμμαχιών, ενώ πυροδοτεί και εσωκομματική γκρίνια. Και οπωσδήποτε αυξάνει την αιμορραγία ψήφων προς άλλα κόμματα και πρωτίστως τη ΝΔ. Στη συντηρητική παράταξη, η ψυχολογία της νίκης δεν ανεβάζει μόνο τη διάθεση και τη μαχητικότητα των στελεχών της στην τελική ευθεία για την κατάκτηση του γκουβέρνου, αλλά αθροίζει μαζικά στις τάξεις της και εκείνους τους ψηφοφόρους που είτε θέλουν "να φύγουν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ" είτε γιατί παραδοσιακά επιλέγουν να πάνε με τον νικητή.

Η διαφορετική ψυχολογία στα στελέχη και τους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κυβερνητικών κομμάτων ως είναι φυσικό επηρεάζει τις συσπειρώσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ροές και οι εκροές στα κόμματα είναι αυτές που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Στις ευρωεκλογές η σύσπειρωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αυτών που τον είχαν ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, μετά βίας έφθανε το 60%, αντίθετα το ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ ξεπέρασε το 90%. Πρόσφατη έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας έχουν περιέλθει σε γνώση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνει ότι το ποσοστό συσπείρωσης της ΝΔ φτάνει στο 96% αυτών που την ψήφισαν στις 26 Μαΐου, στις ευρωεκλογές, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ βριλσκεται στο 84%. Σύμφωνα με τις τεχνικές προσεγγίσεις και τα μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αναλογιστές των δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φθάσει στο 26% εάν καταφέρει, μέχρι την 7η Ιουλίου, να ανεβάσει τη συσπείρωσή του στο 95%, ενώ η ΝΔ με το ίδιο ποσοστό συσπείρωσης θα προσεγγίσει το 40%. Η αύξηση της συσπείρωσης των οπαδών τους είναι επομένως το τρίτο κλειδί για να ξεκλειδώσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου είναι λογικό να τίθεται ως προτεραιότητα από τα επιτελεία των δύο κομμάτων, αφού σε σημαντικό βαθμό η πρωτιά και η διαφορά μεταξύ των δύο είναι συνάρτηση της αφοσίωσης των οπαδών τους.

Το τέταρτο κλειδί, που συναρτάται και με τις συσπειρώσεων των κομμάτων, είναι η συμμετοχή ή καλύτερα η αποχή. Εάν η συμμετοχή κινηθεί στην περιοχή του 60%, όπως και στις ευρωεκλογές, τότε η διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κόμμα πιθανότατα θα είναι κοντά σε αυτή που είχαμε στις ευρωεκλογές και τα ποσοστά της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανεβασμένα. Αν όμως έχουμε αυξημένο ποσοστό αποχής τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Δεν θα έχουμε εκπλήξεις εάν η αποχή είναι ισόποση και από τα δύο κόμματα. Σε περίπτωση όμως που η αποχή προέρχεται -και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό- από ένα από τα δύο κόμματα τότε μπορεί η ψαλίδα να κλείσει εάν η αποχή έχει γαλάζιο χρώμα και φυσικά ν' ανοίξει εάν οι απέχοντες στην πλειοψηφία τους είναι κόκκινοι. Αυτός είναι και ο λόγος, που τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στην Πειραιώς, αγωνιούν. Δεν ξέρουν από που θα προέρχεται η αποχή. Κατ' αρχάς να πούμε ότι οι περισσότεροι πιθανολογούν ότι η συμμετοχή θα είναι μικρότερη από το 60%. Και ο λόγος δεν είναι μόνον το θέρος και οι καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και ότι οι πολίτες ψήφισαν προσφάτως και έστειλαν τα μηνύματα τόσο για τη δυσαρέσκεια όσο και για τις προσδοκίες τους. Το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου για την πλειονότητα των ψηφοφόρων προδιαγράφει και το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, οπότε είναι πολύ πιθανό αρκετοί είτε από τη ΝΔ είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ να προτιμήσουν τα θαλασσινά μπάνια από τον ιδρώτα της αναμονής στα εκλογικά κέντρα. Οπωσδήποτε το κίνητρο της επιστροφής στην κυβέρνηση είναι (τουλάχιστον αυτό εκτιμούν οι ειδήμονες της εκλογικής συμπεριφοράς) περισσότερον ισχυρό από το κίνητρο να περιοριστεί η ήττα. Και κατά συνέπεια ευνοείται η ΝΔ, αφού εκ παραλλήλου το σύνθημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ "να αποτρέψουμε την παλινόρθωση της δεξιάς" δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ προοδευτικούς πολίτες.

Η εντολή που θα δοθεί από τους πολίτες για τη διακυβέρνηση βρίσκεται πάντως σε άμεση συσχέτιση τόσο με ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα όσο και με το ύψος της αναντιπροσώπευτης ψήφου. Αν ο Μητσοτάκης, αφού αυτός, εκτός δραματικού απροόπτου, θα λάβει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, έχει καταφέρει την αυτοδυναμία τότε τα πράγματα την επόμενη μέρα θα είναι καθαρά. Αν όμως δεν υπάρχει αυτοδυναμία και χρειάζεται να συμπράξει και δεύτερο κόμμα για να σχηματισθεί κυβέρνηση τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Θα δώσει ψήφο ανοχής το ΚΙΝΑΛ; Θα θελήσει να κυβερνήσει, όντας κυβέρνηση μειοψηφίας ο Μητσοτάκης; Θα πάμε εκ νέου σε εκλογές και μάλιστα με απλή αναλογική που μπορεί να οδηγήσει σε ακυβερνησία ή θα οδηγηθούμε για τρίτη φορά στις κάλπες και αφού στο μεσοδιάστημα έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος; Αυτά είναι ερωτήματα-κλειδιά στα οποία μεταξύ των άλλων θα πρέπει με την ψήφο τους οι πολίτες. Με απλά λόγια το πέμπτο κλειδί των εκλογών είναι η ύπαρξη ή όχι αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. Εάν το ποσοστό της αναντιπροσώπευτης ψήφου, που στις ευρωεκλογές έφθασε το 21%, πέσει στο μισό -ας πούμε στο 11%- τότε η ΝΔ, εφόσον αυτή, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, είναι το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 36% για να έχει αυτοδυναμία 151 εδρών. Ποσοστό που, με βάση το 32,2% που έλαβε στις ευρωεκλογές μάλλον δεν θα είναι δύσκολο να λάβει. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι των αναλυτών θεωρούν ότι το ουσιαστικό διακύβευμα, το "χρυσό κλειδί", των εκλογών της 7ης Ιουλίου δεν είναι ο νικητής, αλλά αν η ΝΔ -αφού η νίκη αυτής προεξοφλείται από όλους- θα έχει ή όχι αυτοδυναμία. Μάλιστα, ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η προσπάθεια τους θα πρέπει να επικεντρωθεί στον στόχο της μη αυτοδυναμίας της ΝΔ. Η μη αυτοδυναμία της ΝΔ όχι μόνον διασφαλίζει στην Κουμουνδρούρου πρωταγωνιστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις, αλλά και την ενισχύει σημαντικά για να επικρατήσει στην Κεντροαριστερά σε περίπτωση που το ΚΙΝΑΛ επιλέξει να συμπορευθεί με τη ΝΔ. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι λίγοι αυτοί που ενδομύχως θα προτιμούσαν την αυτοδυναμία του Μητσοτάκη προκειμένου να μην χρειαστεί να μπουν στη βάσανο του να είναι η Φώφη Γεννηματά αυτή που θα επιλέξει αν το ΠΑΣΟΚ θα γίνει εκ νέου το κυβερνητικό υποπόδιο της ΝΔ ή η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές με απλή αναλογική και πιθανώς σε μακροχρόνια πολιτικο-κυβερνητική αστάθεια.

Η προεξόφληση του νικητή και η μετατροπή της αυτοδυναμίας ή όχι της ΝΔ σε ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών είναι πιθανότατα και ο λόγος που η προεκλογική περίοδος εξελίσσεται σε μια από τις πλέον ήπιες αντιπαραθέσεις της μεταπολίτευσης. Ενώ όλοι ανέμεναν και οπωσδήποτε οι δημοσιολογούντες προεξοφλούσαν ότι οι εκλογές θα γίνονταν σε κλίμα μεγάλης έντασης και ακραίας πόλωσης με χτυπήματα ακόμη και κάτω από τη ζώνη και με τους λειτουργούς της δικαιοσύνης σε ρόλο πιό σημαντικό και από αυτό των ηγετικών στελεχών των κομμάτων, κάτι τέτοιο, τουλάχιστον προσώρας, δεν συμβαίνει. Και μάλλον δεν πρόκειται, στις δύο εβδομάδες που απομένουν, να αλλάξει. Και ο λόγος είναι ότι Μαξίμου και Κουμουνδούρου έχουν βραχυκυκλώσει. Το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν τόσο εκκωφαντικό και, για τους ίδιους, μη αναμενόμενο που ακόμη δεν μπορούν να το χωνέψουν. Η επιλογή να μην γίνουν και βουλευτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές αποδεικνύεται καταστροφικη. Σε 40 μέρες δεν μπορείς να ανακαλύψεις νέο αφήγημα που να θέλξει τους ψηφοφόρους και να τους αναγκάσει να αλλάξουν την ψήφο τους. Αν δεν έχεις κάτι καινούργιο και μάλιστα ελκυστικό να πεις στους πολίτες και αν δεν μπορείς να δημιουργήσεις γεγονότα που να αλλάξουν την ατζέντα της αντιπαράθεσης τότε το κλειδί των εκλογών, το έκτο, το κρατάει ο Μητσοτάκης και όχι ο Τσίπρας. Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κρατώντας το κλειδί της πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι λογικό να προσαρμόζει τις εκλογές στη δική του στρατηγική, μετατρέποντας τον πρωθυπουργό σε απελπισμένο κυνηγό που προσπαθεί, επί ματαίω, να βγάλει το ...υποψήφιο θήραμά του εκτός της ασφαλούς φωλεάς του.

Το έβδομο κλειδί των εκλογών της 7ης Ιούλιου δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Στον ΣΥΡΙΖΑ η εντύπωση που δίνεται, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το Επικρατείας, είναι ότι οι υποψήφιοι βουλευτές περισσότερο επιλέγονται με κριτήριο τις εωκομματικές ισορροπίες και λιγότερο πρυτανεύει η λογική στα ψηφοδέλτια να τοποθετηθούν οι ικανότεροι και αποτελεσματικότεροι στην προσέλκυση ψήφων. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα κυβερνητικά ψηφοδέλτια θεωρούνται, ιδίως στις τοπικές κοινωνίες, μάλλον πτωχά σε σχέση με αυτά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βεβαίως, ο Μητσοτάκης σε σχέση με τον Τσίπρα έχει το πλεονέκτημα της ανανέωσης. Έχοντας η ΝΔ τους μισούς βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει την άνεση να βάλει στα ψηφοδέλτια της τουλάχιστον 75 καινούργια πρόσωπα. Επιπροσθέτως, η μεσαία τάξη, που θεωρείται και η ραχοκκοκαλιά της κοινωνίας και της οικονομίας, βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας, επενδύσεις, ασφάλεια και τόνωση της αγοράς εργασίας παρά στον Τσίπρα, επί μνημονιακής κυβερνήσεως του οποίου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ταλαιπωρήθηκαν πολύ περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κατά συνέπεια τα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τοπικές κοινωνίες θεωρούνται πιο ελκυστικά για τη μεσαία τάξη, η ψήφος της οποίας είναι το κλειδί που θα καθορίσει όχι μόνο τα ποσοστά των κομμάτων, αλλά και την αυτοδυναμία. Σε σημαντικό βαθμό τα ψηφοδέλτια είναι και οι αγωγοί των κομμάτων για τη συγκρότηση των απαραίτητων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, που διαχρονικά αποτελούν το μεγάλο κλειδί για τις κυβερνητικές πλειοψηφίες. Και, δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πρωτομάστορες της ΓΕΦΥΡΑΣ προς την Κεντροαριστερά δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη πολιτική και εκλογική προίκα που με τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια μπορεί να αυξηλσουν τα ποσοστά της Κουμουνδούρου. Το ίδιο ισχύει και για τους δεξιούς κάλφες, όπως η Παπακώστα, η Χρυσοβελώνη, ο Παπαχριστόπουλος και οι άλλοι των ΑΝΕΛ και της λεγόμενης καραμανλικής συνιστώσας...

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. freeman 14:16 29/06/2019

    Γιώργο, το 2010 σε έβριζαν ως ΤΑΧΑ πράκτορα Αμερικανοισραηλινών, ενώ αυτοί (ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΔΕΞΙΟΙ) κο*loτριβόντουσαν στον Πούτιν λόγο που ο επίσημα Καγκεμπές επαγγελματίας πράκτορας, άρα αυτονόητα Άθεος Κουμουνιστής, έγινε ΥπερΟρθόδοξος στα 40 του χρόνια. . . Μετά, στα 4 έγλυφαν ΑμερικανοΙσραηλίτες για να συντρίψουν τον φασίστα Σουλτάνο αν & στα μουλωχτά τον θαυμάζουν & θα γούσταραν την μπότα του. . . Όταν, ξέροντας ότι ο ΝεοΕλληνας ΔΕΝ θα πολεμήσει παρά μόνο αν ο Τούρκος είναι στον
    παραπάνω δρόμο από το σπίτι του, τους έλεγες λύστε το Κυπριακό με το δύσπεπτο αλλά ρεαλιστικό σχέδιο Ανάν ως μια κάποια λύση από το 40ετές αδιέξοδο Κυπριακού καθώς ο χρόνος μόνο υπέρ της Τουρκίας δουλεύει , ΑΥΤΟΙ άκουγαν τον Ραφηνάτο Κόπρο που τους έλεγε ///έχει και θετικά και αρνητικά σημεία η συμφωνία αλλά ΕΓΩ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΗ ΜΟΥΓΚΗ ΠΑΠΙΑ ///. Όταν τους έλεγες ο Μνημονιακός Δανεισμός είναι επίπονη αλλά έσχατη αναγκαία λύση για μια 3ετία , σε έλεγαν ΤΑΧΑ προδότη και
    μετέτρεψαν την 3ετία σε 100 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ & ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ (με τις κατασχέσεις) ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. . . Τώρα περιμένουν ο 6ος στόλος ενός ξιπασμένου Καραολιγάρχη που χούφτωνε τις γυναίκες δημόσια και καμάρωνε, να βομβαρδίζει τον Σουλτάνο και εμείς να πολεμάμε από την Μύκονο. . . και απλά να περιμένουμε να γεμίσουμε δωρεάν τα ρεζερβουάρ με Ελληνοκυπριακά Πηγάδια σε ΟΛΗ την Αν. Μεσόγειο. . . Λαός αδιάβαστος με παντελή άγνοια συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών ισορροπιών οικονομικής
    διπλωματικής και στρατιωτικής ισχύος . . .ΕΜΑΣ το ΕΝΦΙΑ μας νοιάζει για να χτίσουμε το εξοχικό που έμεινε στη μέση και το ΤσιπροΕκλογικό επίδομα . . . Είχαμε επί 2ετίας υπερπλεόνασμα ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΑΤΩΜΕΝΟ και ενώ οι Τούρκοι θεωρούν ήδη το Καστελόριζο δικό τους , το μοίρασαν για ψηφαλάκια , ΑΝΤΙ να αγοράσουμε έστω και Γαλλικά όπλα για να μην γκρινιάζει η Κομισιόν . . . Ακόμα και το ότι ανακοίνωσες από το Καστελόριζο το 1ο Μνημόνιο ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ ΛΟΓΩ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΠΑΚΗ-ΣΟΥΦΛΙΑ-ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΣΑΜΑΡΑ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ που κυβερνούσαν 2004-2009 (κατά Γιόυνκερ-Μπαρόζο) , ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ οτι ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΗΛΩΝΕΣ-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΎΣΕΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ, κατανοώντας την επερχόμενη επιδείνωση της αμυντικής ισορροπίας στο Αιγαίο. Το πατριδοκάπηλο Ραφηνάτο δίποδο , 5 χρόνια τίναξε τα Δημόσια Ταμεία στον αέρα (ΚΛΈΨΕ-ΔΙΟΡΙΣΕ) αλλά από ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΟΎΤΕ ΣΦΑΊΡΑ. . .έτρεμε την Πυθία. ΛΙΠΟΤΑΚΤΗΣΕ για 10ετία & προχθές, φοβούμενος
    αποΚαραμανλοποίηση της ΝΔ από έναν αυτοδύναμο Μητσοτακισμό , ψέλλισε τετριμένα πατριδοκάπηλα τσιτάτα.

  2. Aza 1:25 28/06/2019

    Τώρα σκέφτεστε τι έρχεται… Μητσοτάκης, Σαμαράς και ο καραγκιόζης Καραμανλής… με την πολιτική καριόλα γεννηματα να κάνει νάζια.. ντροπή δε έχετε καταλάβει… ο φυσικός ηγέτης του προοδευτικού χώρου είναι ο Αλέξης… ακόμη και ο Γιώργος κλείνει το μάτι..
    βγήκε ο μαλακας Καραμανλής να μιλήσει… εγκλωβίστηκε ο χώρος σε ψεύτο εμπάθειες της πολιτικής καριολας και του αλήτη Βενιζέλου..

  3. ΔΙΑΒΑΖΩ ΦΕΛΝΙΚΟ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΣΧΟΛΕΙΑ Ο FREEMAN. ΜΕΓΑΛΕ ΕΙΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ .
    ΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΛΟΓΙΑ ΦΙΛΕ FREEMAN ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ

  4. Μανος 22:39 25/06/2019

    Καμία συγκυβέρνηση, καμία ανοχή στην ΝΔ και αυτό να έχει η Φώφη στο μυαλό της και να το ξεκαθαρίσει μέχρι τις εκλογές διαφορετικά θα φάει μαύρο Παναγιώτη κατάλαβες? Και μετά θα βγει ο Freemam και θα μπειτε εσεις σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

  5. Ρε παιδιά ο freeman στο Δρομοκαϊτειο μένει?

  6. freeman 19:22 25/06/2019

    ΟΧΙ αυτοδυναμία στον δειλό Ραφηνατοπροστάτη – Ραφηνατοεκβιαζόμενο Μητσοτάκη , στο ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ 2004-2009 Ραφηνάτο κόμμα ΝΔ , που κατέστρεψε το 2004-2009 3 γενιές Ελλήνων (Βλ: Μπαρόζο, Γιούγκερ του ΕΛΚ , Έκθεση Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ελληνικό Μνημόνιο, Αρχειοθέτηση Υπόθεσης Γεωργίου για Έλλειμμα 2009 από 3 Τακτικά Δικαστικά Συμβούλια ΑΡΑ ενοχή-ΕΓΚΛΗΜΑ Ραφηνάτης ΝΔ 2004-2009 , Συνταγματική νομιμοποίηση από Συμβούλιο Επικρατείας μόνο 1ου Μνημονίου Παπανδρέου ΑΡΑ Δικαστική αποδοχή Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης δημοσιονομικών 2009 που παρέλαβε ο Παπανδρέου από Ραφηνάτη ΝΔ ) . 3η Συνταγματική Εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και πολιτικό-επικοινωνιακό στρίμωγμα στον Μητσοτάκη να ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΕξωΚομματικό Τεχνοκράτη Πρωθυπουργό και Υπουργούς , ΑΥΤΟ που ο Σαμαράς ΑΝΕΤΡΕΨΕ το 2012 (με ανοχή Βενιζέλου) για να κατσικωθεί στην Πρωθυπουργική καρέκλα και να μας φέρει τους Σταλινοφασίστες άθεους απάτριδες αληταράδες . Μητσοτάκη , ΑΦΟΥ ΚΟΠΤΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, θυσίασε το πρωθυπουργηλίκι . . .ειδάλλως ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΟΣ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΥΠΑΙΤΙΌΤΗΤΑ . . .εσείς δε, Μοσχάτα τρολορεμάλια ξεχάστε τις δημόσιες ξαπλώστρες που ονειρεύεστε και τραβάτε στον ιδιωτικό τομέα που ΤΑΧΑ λέτε πως λατρεύεται . . . ΕΝΑΣ Παπανδρεικός, που τα πασοκομματόσκυλα δεν ξέρουν ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΦΑΤΣΑ ΜΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ γιατί 30 χρόνια ζω από τον ιδιωτικό τομέα που λόγω αντικειμένου ΔΕΝ μπορώ να φοροδιαφύγω και λόγω λελογισμένης διαχείρισης, καθόλου δανεισμένος . Κάποιοι σαν εμένα , 10 χρόνια , κρατήσαμε την Ελλάδα στην Πολιτισμένη-Κοινοβουλευτική Δύση-ΕΕ-ΟΝΕ-ΝΑΤΟ , ΕΜΕΙΣ πληρώναμε για όλα τα αριστεροπασοκοδεξιά ρεμάλια που κρύφτηκαν πίσω από τους πραγματικά κατεστραμένους από την Πτώχευση Καραμανλή που δεν ήταν στιγμιαίο Έγκλημα λάθος πολιτικής απόφασης στιγμής, ΑΛΛΑ ΔΙΑΡΚΕΣ συνειδητό ΕΘΝΟΚΤΟΝΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ που διεπράττετω για μια 5ετία 2004-2009 . . . . .

  7. freeman 18:51 25/06/2019

    ΟΧΙ αυτοδυναμία στον δειλό Ραφηνατοπροστάτη – Ραφηνατοεκβιαζόμενο Μητσοτάκη , στο ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ 2004-2009 Ραφηνάτο κόμμα ΝΔ , που κατέστρεψε το 2004-2009 3 γενιές Ελλήνων (Βλ: Μπαρόζο, Γιούγκερ του ΕΛΚ , Έκθεση Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ελληνικό Μνημόνιο, Αρχειοθέτηση Υπόθεσης Γεωργίου για Έλλειμμα 2009 από 3 Τακτικά Δικαστικά Συμβούλια ΑΡΑ ενοχή-ΕΓΚΛΗΜΑ Ραφηνάτης ΝΔ 2004-2009 , Συνταγματική νομιμοποίηση από Συμβούλιο Επικρατείας μόνο 1ου Μνημονίου Παπανδρέου ΑΡΑ Δικαστική αποδοχή Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης δημοσιονομικών 2009 που παρέλαβε ο Παπανδρέου από Ραφηνάτη ΝΔ ) . 3η Συνταγματική Εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και πολιτικό-επικοινωνιακό στρίμωγμα στον Μητσοτάκη να ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΕξωΚομματικό Τεχνοκράτη Πρωθυπουργό και Υπουργούς , ΑΥΤΟ που ο Σαμαράς ΑΝΕΤΡΕΨΕ το 2012 (με ανοχή Βενιζέλου) για να κατσικωθεί στην Πρωθυπουργική καρέκλα και να μας φέρει τους Σταλινοφασίστες άθεους απάτριδες αληταράδες . Μητσοτάκη , ΑΦΟΥ ΚΟΠΤΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, θυσίασε το πρωθυπουργηλίκι . . .ειδάλλως ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΟΣ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΥΠΑΙΤΙΌΤΗΤΑ . . .εσείς δε, Μοσχάτα τρολορεμάλια ξεχάστε τις δημόσιες ξαπλώστρες που ονειρεύεστε και τραβάτε στον ιδιωτικό τομέα που ΤΑΧΑ λέτε πως λατρεύεται . . . ΕΝΑΣ Παπανδρεικός, που τα πασοκομματόσκυλα δεν ξέρουν ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΦΑΤΣΑ ΜΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ γιατί 30 χρόνια ζω από τον ιδιωτικό τομέα που λόγω αντικειμένου ΔΕΝ μπορώ να φοροδιαφύγω και λόγω λελογισμένης διαχείρισης, καθόλου δανεισμένος . Κάποιοι σαν εμένα , 10 χρόνια , κρατήσαμε την Ελλάδα στην Πολιτισμένη-Κοινοβουλευτική Δύση-ΕΕ-ΟΝΕ-ΝΑΤΟ , ΕΜΕΙΣ πληρώναμε για όλα τα αριστεροπασοκοδεξιά ρεμάλια που κρύφτηκαν πίσω από τους πραγματικά κατεστραμένους από την Πτώχευση Καραμανλή που δεν ήταν στιγμιαίο Έγκλημα λάθος πολιτικής απόφασης στιγμής, ΑΛΛΑ ΔΙΑΡΚΕΣ συνειδητό ΕΘΝΟΚΤΟΝΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ που διεπράττετω για μια 5ετία 2004-2009 .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.