ΚΟΣΜΟΣ

Ζητούν πιο... δίκαιο καπιταλισμό οι Τσέχοι

Τσεχία: Διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού Μπάμπις και υπέρ της ΕΕ!

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε, στην περιοχή Λέτνα της Πράγας, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Αντρέι Μπάμπις, του πρωθυπουργού της Τσεχίας. Αφορμή για τις διαδηλώσεις αποτέλεσαν οι κατηγορίες για απάτη που αποδίδονται στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και ιδρυτή του λαϊκιστικού κόμματος ANO.

Συγκεκριμένα, η τσεχική αστυνομία εισηγήθηκε τον Απρίλη την απαγγελία κατηγοριών κατά του Μπάμπις, για απάτη μέσω της εκμετάλλευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων πριν από μία δεκαετία, για να κατασκευάσει ξενοδοχείο και κέντρο διασκέψεων έξω από την Πράγα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Ο διορισμός νέου υπουργού Δικαιοσύνης μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας προκάλεσε τις πρώτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, λόγω υποψιών ότι ο Μπάμπις επιχειρεί να επηρεάσει τις διαδικασίες.

Η φερόμενη σύγκρουση συμφερόντων του Μπάμπις οδήγησε σε έλεγχο εκ μέρους της Κομισιόν. Στα προκαταρκτικά συμπεράσματά του, ο έλεγχος αποφαίνεται πως ο όμιλος «Agrofert» του Μπάμπις δεν θα έπρεπε να είχε πρόσβαση σε αναπτυξιακά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.

Το υπόβαθρο για λαϊκή αγανάκτηση υπάρχει, διοχετεύεται ωστόσο σε κανάλια υπέρ της καπιταλιστικής εξουσίας. Διοργανωτές της κινητοποίησης ήταν η μη κυβερνητική οργάνωση «Ένα εκατομμύριο στιγμές για τη δημοκρατία», που εδώ και έξι βδομάδες διοργανώνει συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με αξιοσημείωτη δυνατότητα σε υποδομές και κινητοποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαμαρτυρόμενοι διαδηλώνουν με σημαίες της ΕΕ, που παρουσιάζουν ως το μέλλον της χώρας και υιοθετούν τις κατηγορίες της ΕΕ περί «μεταφοράς κονδυλίων που προορίζονταν ως επιδοτήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον όμιλό του» και τα οποία ζητάει να επιστραφούν.

Αν και η κίνηση αυτοπαρουσιάζεται ως «ακομμάτιστη» και «ανεξάρτητη», έχει σαφείς αντικομμουνιστικές κατευθύνσεις, με αναφορές στον Βάτσλαβ Χάβελ και τη «βελούδινη επανάσταση», ενώ εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας της «σωστής και έντιμης λειτουργίας της δημοκρατίας και της οικονομίας της αγοράς με κανόνες, ηθική χωρίς διαφθορά και απάτες».

Μια μέρα μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του, ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι διαδηλωτές είναι δυσαρεστημένοι, δεδομένης της εξαιρετικής πορείας της χώρας. «Φαίνεται ότι όσο περισσότερα χρήματα ξοδεύουν, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι. Είναι μια αλλόκοτη κατάσταση», τόνισε, αναφερόμενος στα ψίχουλα που επέστρεψε στους συνταξιούχους και τους μισθωτούς. Σημείωσε δε, σύμφωνα με το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων ČTK, ότι «τα πράγματα στην Τσεχική Δημοκρατία δεν ήταν ποτέ καλύτερα από όσο είναι σήμερα».

Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι αύριο, κόμματα της αντιπολίτευσης (νεοφιλελεύθερα και εθνικιστικά), σε ευθεία σύνδεση με τις κινητοποιήσεις, καταθέτουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μπάμπις, υιοθετώντας τις κατηγορίες της ΕΕ. Για να περάσει η πρόταση απαιτούνται 101 ψήφοι στη Βουλή, κάτι που δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν. Το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας αποφάσισε να μη στηρίξει την πρόταση μομφής, ωστόσο δηλώνει «ότι υπάρχουν πολλά αρνητικά» στη «συμφωνία με τον Μπάμπις», ώστε να βλέπει κριτικά την κυβέρνησή του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.