ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο η πρεμιέρα της σύγκρουσης Μητσοτάκη-Τσίπρα

Ακονίζουν μαχαίρια για τις προγραμματικές δηλώσεις

Στην τελική ευθεία για τη μάχη των προγραμματικών δηλώσεων εισέρχεται η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς το τριήμερο που ξεκινά αύριο το απόγευμα στη Βουλή θα είναι ενδεικτικό της πολιτικής περιόδου που αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και τη χώρα.

Σε ρυθμούς προγραμματικών δηλώσεων έχει ήδη θέσει τη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με διαδοχικές συσκέψεις που έχει συγκαλέσει με τους υπουργούς του, αλλά και με την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.
Ο πρωθυπουργός έχει επιφορτίσει τους υφυπουργούς Άκη Σκέρτσο και Γρηγόρη Δημητριάδη, μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, να συντονίσουν όλους τους υπουργούς προκειμένου η κυβέρνηση να εμφανιστεί στην Βουλή ως μία «καλοκουρδισμένη ορχήστρα», σύμφωνα με μία φράση που ακούγεται πολύ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παραλλήλως, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που διεξήχθη το πρωί υπό τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να μπει τέλος στα φαινόμενα των άδειων εδρών στην Ολομέλεια της Βουλής. Επίσης, παρότρυνε τους βουλευτές του «να μην κάνουν τη ζωή δύσκολη» στον νέο γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρο Καλαφάτη.

Κρας τεστ

Σε διάταξη μάχης για τις προγραμματικές δηλώσεις θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε χθες στη δημοσιότητα τη νέα «σκιώδη κυβέρνηση» του κόμματός του, ώστε να καταστήσει σαφές ότι κάθε υπουργός θα τελεί πλέον υπό το άγρυπνο βλέμμα του «ομολόγου» του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παραλλήλως, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει αύριο τον λόγο στη Βουλή, προκειμένου να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο ίδιος και το κόμμα του ενόψει της μάχης των προγραμματικών δηλώσεων. Όλα αυτά, άλλωστε, θα συζητηθεί σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα στην Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τους «σκιώδεις υπουργούς», την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, αλλά και τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να παρακολουθούν στενά τις δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης και να ασκούν τεκμηριωμένη και προγραμματική κριτική.

Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι εκ των τομεαρχών γνωρίζουν πολύ καλά τον τομέα ευθύνης τους, αφού έως προχθές ήταν στη θέση των υπουργών που τώρα καλούνται να «μαρκάρουν». Ταυτοχρόνως, στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει το «φροντιστήριο» προς όσους «σκιώδεις υπουργούς» είναι πρωτάκια –για παράδειγμα, θεωρείται δεδομένο ότι ο νυν διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μέχρι χθες υπουργός Τουρισμού, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, θα κληθεί να ενημερώσει την νέα σκιώδη υπουργό Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον κατά πόσον οι «σκιώδεις» του Αλέξη Τσίπρα θα ακολουθήσουν την γραμμή που θα χαράξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή αν θα επιλέξουν να προσδώσουν και περισσότερα «κινηματικά» χαρακτηριστικά στον λόγο και στην κριτική τους προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.