ΚΟΣΜΟΣ

Χαραντινάι: «Στην Χάγη θα υπερασπιστώ την τιμή του Αλβανού πολεμιστή»

Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την παραίτηση του, διευκρίνισε ότι από το ειδικό δικαστήριο της Χάγης κλήθηκε να παρουσιαστεί ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου και όχι ως κατηγορούμενος.

Ο Χαραντινάι σε ανάρτηση του στο Facebook αφού ευχαριστεί τους πολίτες για την συμπαράσταση τους δηλώνει υπερήφανος για την δράση του στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσόβου (UCK). «Μεταβαίνω στη Χάγη για να αντιμετωπίσω τους συκοφάντες και να υπερασπιστώ την τιμή του Αλβανού πολεμιστή» έγραψε στο μήνυμα του Ράμους Χαραντινάι. Εξήγησε ότι, αν και δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες, παραιτήθηκε από το πρωθυπουργικό αξίωμα για να μην συνδεθεί με κανέναν τρόπο το κράτος του Κοσόβου με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Χάσιμ Θάτσι να κινήσει τις πολιτικές διεργασίες για την εκλογή νέας κυβέρνησης και πρωθυπουργού. Το ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα του UCK ιδρύθηκε το 2015 από την βουλή του Κοσόβου μετά από ασφυκτικές πιέσεις δυτικών χωρών. 'Αρχισε να λειτουργεί το 2017, έχει έδρα την Χάγη, εφαρμόζει τον ποινικό κώδικα του Κοσόβου, απαρτίζεται ωστόσο από ξένους εισαγγελείς και δικαστές. Ασχολείται αποκλειστικά με εγκλήματα που φέρεται να διέπραξαν μαχητές του UCK την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου του 1998 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2000.

Ο Ράμους Χαραντινάι για τρίτη φορά, τα τελευταία είκοσι χρόνια, θεωρείται ύποπτος για εγκλήματα πολέμου. Τις δύο προηγούμενες φορές ήταν το 2005 και το 2011 όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και αφού δικάστηκε, κρίθηκε αθώος και στις δύο δίκες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις δίκες εκείνες πολλοί μάρτυρες κατηγορίας αρνήθηκαν να καταθέσουν και κάποιοι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Η γενική Εισαγγελέας του ICTY Κάρλα ντελ Πόντε το 2005 αλλά και ο διάδοχος της Σέρτζ Μπράμερς το 2012 είχαν καταγγείλει δημόσια ότι μάρτυρες κατηγορίας στην δίκη Χαραντινάι δέχονταν πιέσεις και απειλές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.