ΕΛΛΑΔΑ

Έντονο παρασκήνιο στην ΕΕ, ξεκίνησαν οι κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις

Διακόπηκε η Σύνοδος Κορυφής, δεν βγήκε «λευκός καπνός» για τα κορυφαία αξιώματα

Διακόπηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία εξελίσσεται σε θρίλερ αφού έπειτα από ώρες δέκα διαπραγματεύσεων οι «27» ξεκίνησαν εκ νέου διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και μεμονωμένων ή ομάδων ηγετών, προσπαθώντας να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τον διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συμφωνήσουν καταρχάς για τις υπόλοιπες κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου στις 20.00 ώρα Βρυξελλών την Κυριακή διακόπηκε τα μεσάνυχτα ώστε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ να ξεκινήσει μια σειρά διμερών επαφών με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν περίπου στις 05.15 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος – 04.15 ώρα κεντρικής Ευρώπης) της Δευτέρας.

Η άτυπη συμφωνία ανάμεσα σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία που είχε επιτευχθεί στην Οσάκα της Ιαπωνίας στο περιθώριο της συνόδου των G20 το διήμερο 28 – 29 Ιουνίου και η οποία αποτελούσε έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής, προέβλεπε ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς από την Ολλανδία θα αναλάμβανε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Μάνφρεντ Βέμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να τοποθετείται στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις υπόλοιπες κορυφαίες θέσεις, ήτοι του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερικής πολιτική και Άμυνα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποτελούν αντικείμενα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους «27» (σ.σ ο πρόεδρος της Κύπρου δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες για ιατρικούς λόγους και εκπροσωπείται από τον Ντόναλντ Τουσκ) .

Ωστόσο η άτυπη Συμφωνία της Οσάκα δεν βρήκε υποστήριξη στις Βρυξέλλες καθώς εκτός από μια σημαντική μερίδα κρατών – μελών που διαφώνησαν με την επιλογή του Τίμερμανς στην προεδρία της Κομισιόν, υπήρξε ένας μικρής έκτασης εμφύλιος πόλεμος ακόμα και μέσα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που ανήκουν στην μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άλλα και σημαίνοντα στελέχη του ΕΛΚ διαφώνησαν ανοικτά με τις παρασκηνιακές συμφωνίες ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι το ΕΛΚ δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπαναχωρήσει στις αξιώσεις δύο μικρότερων πολιτικών ομάδων. «Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, είναι δύο μικρές πολιτικές ομάδες, η μία μικρότερη από την άλλη και δεν γίνεται να μας επιβάλουν τις θέσεις τους», υπογράμμισε στις Βρυξέλλες κορυφαίο στέλεχος του ΕΛΚ (κεντροδεξιά).

Ορισμένα κράτη – μέλη δεν εξέφρασαν απλώς τη δυσφορία τους για την παρασκηνιακή συμφωνία της Οσάκα, αλλά μίλησαν ανοικτά για μια «κακώς προετοιμασμένη» Σύνοδο Κορυφής, υπενθυμίζοντας ότι στην ΕΕ των 28 κρατών – μελών οι αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται μόνο από το Παρίσι και το Βερολίνο.

Ήδη από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε διαφανεί ότι η εκλογή του Φρανς Τίμερμανς δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, καθώς η υποψηφιότητα του Ολλανδού ήταν μια προσπάθεια κάποιων ηγετών ώστε να αποφύγουν μια θεσμική κρίση ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιοδήποτε πρόσωπο προτείνουν οι 28 για την προεδρία της Κομισιόν. Η Ιταλία και οι χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) είχαν εξ αρχής εκφράσεις τις αντιρρήσεις τους για τον κ. Τίμερμανς, θεωρώντας ότι η επιμονή του για το σεβασμό του κράτους δικαίου και της νομιμότητας εντός της ΕΕ, αποτελούσε ενδεχόμενη απειλή για τα εθνικά τους συμφέροντα.

Στις 06.00 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε εκ νέου με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας με σκοπό να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο και να μην χρειαστεί μια ακόμα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στα μέσα του Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.