ΕΛΛΑΔΑ

Τον τρόμο έσπειρε το ρήγμα της Πάρνηθας

Ισχυρότατος σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα

Ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στις 14:13 σήμερα το μεσημέρι στην Αττική! Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να προσδιορίζεται 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας -στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα- και σε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 12 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για το ρήγμα της Πάρνηθας, το οποίο ευθυνόταν και για τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999.

Μετά τη σεισμική δόνηση, και ενδεχομένως λόγω υπερφόρτωσης δικτύου, υπήρξε πρόβλημα στις επικοινωνίες, ενώ σημειώθηκαν και προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αρκετά αισθητός λόγω του μικρού του εστιακού βάθους.

Ένα ακατοίκητο κτίριο στην οδό Ερμού 90 κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του σεισμού, δείγμα του πόσο ισχυρός ήταν, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι υπήρξε κατάρρευση ακόμη τριών παλιών σπιτιών, το ένα στη Δραπετσώνα και τα άλλα δύο στα Πετράλωνα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έχει ως εξής:

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για σεισμό 5,3 Ρίχτερ με το επίκεντρο να βρίσκεται 34χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον οκτώ μετασεισμοί. Η ένταση του σεισμού ήταν τόση, ώστε έγινε αισθητός και στις κοντινές περιοχές εκτός Αττικής, όπως στην Κόρινθο, την Εύβοια, κλπ.

Διακοπές ρεύματος έχουν σημειωθεί σε αρκετές περιοχές της Αθήνας λόγω του ισχυρού σεισμού 5,1 Ρίχτερ που έγινε στην Αττική. Η Πυροσβεστική έχει λάβει πάνω από 15 κλήσεις μέχρι στιγμής για εγκλωβισμούς ατόμων σε ασανσέρ λόγω διακοπής ρεύματος.

Από τον σεισμό, υπήρξαν προβλήματα στα δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ενώ σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας, οι εταιρείες απευθύνουν έκκληση προς το κοινό να περιορίοσουν τις επικοινωνίες μέσω κινητών και να επιλέγουν υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, όπως Viber, WhatsApp, Skype, Messanger.

Το τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής δέχεται χιλιάδες τηλεφωνήματα, με τις περισσότερες κλήσεις να αφορούν σε απεγκλωβισμούς από ασανσέρ ενώ το ΕΚΑΒ έχει δεχθεί κλήσεις για τραυματισμούς από θραύσματα και σπασμένα τζάμια.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι στον χώρο της Δυτικής Αττικής περιπολούν ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή ενώ δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Ήδη έχουν καταγραφεί αρκετοί μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στους 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Κομμάτια από την οροφή του κτιρίου του σταθμού του ΗΣΑΠ και του Μετρό στο Μοναστηράκι έπεσαν λόγω του σεισμού. Από τύχη δεν τραυματίστηκαν περαστικοί.

Αναφορές για ζημιές υπάρχουν και σε κτίρια στην Πατησίων -όπου από σοβάδες έχει τραυματισθεί μια τουρίστρια- αλλά και στα δικαστήρια του Πειραιά.

Σεισμός στην Αττική: Διακοπές ρεύματος σε Αθήνα και Πειραιά

Διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω προκάλεσε ο σεισμός. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίζονται στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Σεισμός στην Αττική - Κόρινθος: Δεν είχαν αναφερθεί μέχρι τις 15:15 τυχόν ζημιές από τον σεισμό

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού Κορινθίας μετά τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αττική στις 14:15.

Πυροσβεστικά οχήματα έχουν ξεκινήσει περιπολίες σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα στις περιοχές του δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων, που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης, μέχρι και τις 15:15 δεν είχαν αναφερθεί τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση, προσθέτοντας ότι «ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή μας».

Επίσης, σε επικοινωνία που είχε το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον δήμαρχο Κορινθίων, Αλέξανδρο Πνευματικό, ανέφερε ότι δεν είχαν αναφερθεί τυχόν προβλήματα από την σεισμική δόνηση.

Σεισμός στην Αττική - Δεκαπέντε κλήσεις στην Πυροσβεστική

Δεκαπέντε κλήσεις έχει δεχθεί έως τώρα η Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχουν γίνει κλήσεις πολιτών οι οποίοι ανέφεραν ότι είδαν να πέφτουν σοβάδες από κτίρια και τζάμια να σπάνε. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό περιστατικό έως αυτή την ώρα, σχετικά με ζημιές σε σπίτια ή άλλα κτίρια.

Σεισμός στην Αττική: Ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας, εφόσον ζητηθεί, από τις Ένοπλες Δυνάμεις προς τις αρμόδιες Αρχές

Σε ανοικτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημερώθηκε αρμοδίως για την εκδήλωση του φαινομένου μόλις έφθασε στην Κύπρο, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.

Όπως έγινε γνωστό, έχουν κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας προς τις Αρχές όπου και εφόσον ζητηθεί.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν προβλήματα σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης του σεισμού.

Σεισμός στην Αττική: Σε κατάσταση γενικής επιφυλακής η Πυροσβεστική. Περιπολούν 350 πυροσβέστες, 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί και 150 οχήματα

Η Πυροσβεστική τέθηκε σε κατάσταση γενικής επιφυλακής, λόγω του ισχυρού σεισμού στην Αττική, ενώ αυτή την ώρα περιπολούν 350 πυροσβέστες, 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί και 150 πυροσβεστικά οχήματα για παροχή βοήθειας και εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υποστήριξης που τυχόν απαιτηθεί.

Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων με διευρυμένη σύνθεση, καθώς και η προβλεπόμενη υποστηρικτική ομάδα Διαχείρισης Συμβάντων του Αρχηγείου Π.Σ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.