ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η βιο-εκτύπωση θα σώσει ζωές στο διάστημα

Ερχονται 3D-printed οστά και δέρμα για τους αστροναύτες του Άρη

Το ταξίδι για τον Άρη θα διαρκέσει χρόνια και μόλις φτάσουν εκεί άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνοι του όσες δυσκολίες εμφανιστούν, αφού οποιαδήποτε βοήθεια από τη Γη θα πάρει τον ίδιο χρόνο να φτάσει.

Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις τραυματισμών, κάποιου εγκαύματος ή κάποιου κατάγματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ανθρώπινο σώμα δεν επουλώνεται τόσο γρήγορα στο διάστημα;

Επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης πιστεύουν πως έχουν την απάντηση, αφού παρήγαγαν το πρώτο βιο-εκτυπώσιμο δέρμα και οστό για χρήση στο διάστημα.

Το μοναδικό περιβάλλον του διαστήματος προκαλούσε πονοκέφαλο στους ερευνητές για τη λειτουργία ενός εκτυπωτή σε μηδενική βαρύτητα και έτσι δημιούργησαν μία μέθοδο 3D printing η οποία μπορεί να λειτουργήσει και ανάποδα. Συμπύκνωσαν το πλάσμα του ανθρώπινου αίματος (το οποίο χρησιμοποιείται για τη βιο-εκτύπωση κυττάρων) με υλικό από φυτά το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερες βαρύτητες. Για τα οστά πρόσθεσαν CPC (calcium phosphate cement) το οποίο λειτουργεί ως υποστηρικτικό υλικό της δομής και απορροφάται από το σώμα όσο το οστό μεγαλώνει.

Πηγή: unboxholics.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.