Neo

«Γιατί διεύρυνση μέχρι... το Κέντρο;»

Ένα ενδιαφέρον πολιτικό σκεπτικό, που υποκρύπτει ορισμένες ενστάσεις, εξέφρασε ο Γιάννης Μοίρας με μακροσκελές σημείωμά του στο facebook, αναφορικά με την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρας προς τους πολίτες άλλων πολιτικών χώρων.

Ο Μοίρας, πρώην γραμματέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου, που είχε μάλιστα διατελέσει και εκπρόσωπος Τύπου της «Δύναμης Ζωής» στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, διατυπώνει μέσω ερωτημάτων την ένστασή του για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός περιορίζει το κάλεσμά του σε πολίτες του Κέντρου.

Καίτοι δηλώνει ότι σε ό,τι αφορά τον ίδιο, τον αφορά το προσκλητήριο Τσίπρα, υπενθυμίζει ότι υπάρχουν πολίτες κεντροδεξιών αναφορών -όπως και ο ίδιος- που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο δημοκρατικό προσκλητήριο. «Το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα έως και «στους πολίτες που προέρχονται από το χώρο του δημοκρατικού κέντρου» (υπάρχει άραγε και άλλο κέντρο, μη δημοκρατικό;) γεννάει δύο ερωτήματα:

Πρώτον, βλέπει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ έως εκεί; Όχι παραπέρα; Και όμως, υπάρχουν πολίτες οι οποίοι σκέφτονται και νιώθουν ότι ανήκουν στον χώρο ανάμεσα στο δημοκρατικό -ας “δανειστώ” και εγώ τον όρο- κέντρο και στην κεντροδεξιά και επίσης, σκέφτονται και νιώθουν αρνητικά για τη σημερινή Νέα Δημοκρατία λόγω του νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα της σε ότι αφορά την οικονομική και την κοινωνική πολιτική και του ακραία συντηρητικού και αντιδραστικού χαρακτήρα της σε ότι αφορά θέματα θεσμών της Πολιτείας και της Δημοκρατίας και ζητήματα κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών ελευθεριών», γράφει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μοίρας, προσθέτοντας: «Είναι σίγουρο ότι πολλοί από αυτούς ψήφισαν Τσίπρα (περισσότερο Τσίπρα παρά ΣΥΡΙΖΑ) στις τελευταίες εκλογές, πιθανώς και σε προηγούμενες». Στη συνέχεια, ο Γιάννης Μοίρας διατυπώνει σειρά ερωτημάτων: «Τι σκέφτεται και τι νιώθει ο Τσίπρας γι ´αυτούς; 
Τους ξέρει; 
Τους μετρά; 
Τους θέλει οργανικά και οργανωτικά μαζί του στο νέο εγχείρημα για το οποίο μιλάει;».

Και συνεχίζει, εκθέτοντας το ενδιαφέρον πολιτικό σκεπτικό του: «Δεύτερον, ακόμη και σε ότι αφορά το «δημοκρατικό κέντρο» ο Τσίπρας απευθύνεται σε πολίτες, όπως είπε, δηλαδή σε μονάδες. Δηλαδή το κάλεσμα δεν αφορά σε σύνολα οργανωμένα όπως συνέβη στα ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά, τους Οικολόγους, τη ΔΗ.ΜΑΡ. και σε ομάδες σαν τη “Γέφυρα”; Για τον χώρο κέντρο-κεντροδεξιά έγραψα παραπάνω. Υπάρχουν και εκεί ομάδες, άτυπες έστω, αλλά όπως ανέφερα παραπάνω, αυτό τον χώρο ούτε καν τον έχει αγγίξει ο Τσίπρας στα καλέσματά του». Και καταλήγει ως εξής: «Φαντάζομαι πως τα ερωτήματα που θέτω είναι λογικά και δικαιολογημένα. Ειδικά για τον χώρο μεταξύ πολιτικού και κοινωνικού -λέω εγώ- κέντρου και προοδευτικής κεντροδεξιάς, δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς θέλει ο Τσίπρας. Να τον ψηφίζουν, αλλά να μην τους προσκαλέσει; Να τους “χαρίσει” εμμέσως προς την πλευρά του βασικού αντιπάλου στη λογική της δόμησης ενός νέου ισχυρού διπόλου; Δεδομένου όμως ότι Μητσοτάκη και ΝΔ ούτε που τους θέλουν οι άνθρωποι αυτοί, ούτε βεβαίως και θα τραβήξουν προς τα εκεί, τα πολιτικά περιθώρια που τους απομένουν είναι να οργανωθούν σε ένα ολότελα δικό τους αυτόνομο, ανεξάρτητο σχήμα. Η συνεργασία του οποίου, δεν θα είναι όμως πλέον δεδομένη απέναντι σε κανέναν. Προσωπικά, καλύπτομαι ως Γ.Μ. από το κάλεσμα προς το κέντρο, με την επιφύλαξη ότι απευθύνεται μάλλον σε πολίτες, άρα μονάδες και από ότι φαίνεται, όχι σε σύνολα και ομάδες.

Τα υπόλοιπα όμως που σημείωσα με απασχολούν σοβαρά και σε κάποιο βαθμό με προβληματίζουν». Αν μη τι άλλο, η «πλατφόρμα» που καταθέτει ο Γιάννης Μοίρας είναι άξια αναφοράς τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά στο εσωτερικό του την κουβέντα για την διεύρυνση και μετεξέλιξή του σε ένα κόμμα-σπονδυλικό άξονα του δημοκρατικού Κέντρου...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.