ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Θέμα χρόνου η ανοσία στα χημικά

Οι κατσαρίδες γίνονται απρόσβλητες σε πολλαπλά εντομοκτόνα

Οι κατσαρίδες ζουν σε αυτόν τον πλανήτη εκατομμύρια χρόνια τώρα και μάλλον θα είναι το είδος που θα εξαφανιστεί τελευταίο από το πρόσωπο της Γης, αφού η εκπληκτική ικανότητά τους άμεσης προσαρμογής τις κάνει να επιβιώνουν σχεδόν από τα πάντα. Μία νέα μελέτη του Purdue University έρχεται να σκορπίσει τον τρόμο σε κάθε σπίτι, αφού αποκαλύπτει πως οι κατσαρίδες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν αντιστάσεις σε πολλαπλά ισχυρά εντομοκτόνα.

Τα πειράματα σε γερμανικές κατσαρίδες έδειξαν πως οι κατσαρίδες δεν ανέπτυσσαν μόνο αντιστάσεις στα εντομοκτόνα στα οποία εκτίθεντο, αλλά ανέπτυσσαν αντιστάσεις και σε άλλα εντομοκτόνα με τα οποία δεν είχαν έρθει σε επαφή. Το εντυπωσιακό και συνάμα τρομακτικό της υπόθεσης είναι πως μετέφεραν αυτές τις αντιστάσεις και στους απογόνους τους, κάνοντας απλά θέμα χρόνου την πλήρη ανοσία ενός πληθυσμού κατσαρίδων στα εντομοκτόνα.

Έως τώρα, για μία απεντόμωση χρειαζόταν ένα κοκτέιλ εντομοκτόνων, έτσι ώστε αν οι κατσαρίδες ήταν ανθεκτικές σε ένα είδος, ένα άλλο θα τις εξόντωνε. Στη νέα μελέτη όμως οι επιστήμονες κατάφεραν να κρατήσουν σταθερό τον πληθυσμό των κατσαρίδων με διαφορετικά εντομοκτόνα, όχι όμως να μειώσουν τον αριθμό τους. Μάλιστα, μία γενιά κατσαρίδων αρκεί για να αυξηθεί η αντοχή τους στα χημικά από 4 έως 6 φορές. Υπόψιν πως μία θηλυκή κατσαρίδα γεννά 200 με 300 απογόνους κατά τη σύντομη διάρκεια ζωής της. Ο Scharf προτείνει ως τρόπο αντιμετώπισης το συνδυασμό χημικών με φυσικές μεθόδους εξόντωσης, όπως παγίδες, αλλά και προληπτικά μέτρα όπως καλό καθαρισμό του χώρου.

Πηγή: unboxholics.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.