ΚΟΣΜΟΣ

Στο "κόκκινο" η ένταση στον Περσικό Κόλπο

Η Τεχεράνη διαψεύδει την κατάρριψη ιρανικού drone από αμερικανικό πλοίο

Το Ιράν διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατέρριψε ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του, εκτιμώντας ότι οι Αμερικανοί κατέρριψαν δικό τους drone.

Ο Τραμπ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι το αμερικανικό αποβατικό ελικοπτεροφόρο πλοίο USS Boxer κατέρριψε στο Στενό του Χορμούζ ένα ιρανικό drone το οποίο πέταγε σε απόσταση 914 μέτρων από το πλοίο «σε μια προκλητική και εχθρική ενέργεια», ενώ αγνόησε τις εκκλήσεις να απομακρυνθεί.

«Το drone καταστράφηκε αμέσως», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Παράφρονες και αβάσιμοι ισχυρισμοί», απάντησε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ο ταξίαρχος Αμπολφάζλ Σεκαρσί.

«Όλα τα drone που ανήκουν στο Ιράν στον Περσικό Κόλπο και το Στενό του Χορμούζ (...) έχουν επιστρέψει με ασφάλεια στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεών τους ταυτοποίησης και ελέγχου και δεν υπάρχει αναφορά για καμία επιχειρησιακή απάντηση από το USS Boxer», επεσήμανε ο Σεκαρσί.

«Φοβάμαι ότι το USS Boxer κατέρριψε ένα δικό τους drone από λάθος», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί στο Twitter. «Δεν έχουμε χάσει κανένα drone στο Στενό του Χορμούζ ούτε κάπου αλλού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν σύντομα στη δημοσιότητα εικόνες που θα αποδείξουν ότι ο Τραμπ ψεύδεται.

«Σύντομα εικόνες που κατέγραψαν οι drones των Φρουρών από το USS Boxer θα δημοσιευθούν για να εκθέσουν στη παγκόσμια κοινή γνώμη τα ψέματα και τον αβάσιμο ισχυρισμό (...) της κατάρριψης ενός ιρανικού drone πάνω από το Στενό του Χορμούζ», επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους.

Νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε διαψεύσει τους ισχυρισμούς Τραμπ.

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία περί απώλειας τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους σήμερα [σ.σ. χθες Πέμπτη]», περιορίστηκε να πει ο Ζαρίφ σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη πριν μπει σε ανελκυστήρα για να πάει στην προγραμματισμένη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η περιοχή του Κόλπου και το Στενό του Χορμούζ, από όπου περνά το ένα τρίτο του πετρελαίου παγκοσμίως, είναι εδώ και δύο μήνες στο επίκεντρο έντονης γεωπολιτικής έντασης εξαιτίας της αντιπαράθεσης Ιράν-ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.