ΚΟΣΜΟΣ

Αποφασισμένη να το τραβήξει στα άκρα η Τεχεράνη

«Η Τεχεράνη πέρασε το όριο του 4,5% στον εμπλουτισμό ουρανίου»

Το Ιράν πέρασε σήμερα το όριο του 4,5% στον εμπλουτισμό ουρανίου, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης. Το Ιράν εμπλουτίζει από σήμερα το πρωί ουράνιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4,5%, ενημέρωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Isna επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (OIEA) Μπεχρούζ Καμαλβαντί.

"Σήμερα το πρωί το Ιράν πέρασε το όριο του 4,5% στον εμπλουτισμό ουρανίου", γράφει το Isna.

Ο Καμαλβαντί ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Ιράν ξεπέρασε το όριο του 3,67% στον εμπλουτισμό ουρανίου που είχε οριστεί από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα του 2015 και ότι μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο. Την ίδια ώρα η Τεχεράνη προειδοποιεί τους Ευρωπαίους κατά οιασδήποτε κλιμάκωσης στην αντίδρασή τους για τα μέτρα που ελήφθησαν από το Ιράν για να μειώσει τις δεσμεύσεις του σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι σύντομα θα αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου πάνω από το όριο που προέβλεπε η συμφωνία, προκαλώντας μια προειδοποίηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ, που θέλει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ότι η Τεχεράνη πρέπει να είναι "περισσότερο προσεκτική".

"To 20% δεν χρειάζεται τώρα, αλλά αν θέλουμε θα το παράξουμε. Αφού έχουμε βάλει στην άκρη τον εμπλουτισμό κατά 3,67%, δεν έχουμε εμπόδιο ή πρόβλημα με αυτή την πράξη", είπε ο Καμαλβαντί σημειώνοντας ότι όλες οι επιλογές για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερα επίπεδα συζητήθηκαν με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη ότι, "αν ορισμένα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (για το ιρανικό πρόγραμμα του 2015) συμπεριφερθούν κατά περίεργο και μη αναμενόμενο τρόπο, τότε κι εμείς θα καταργήσουμε όλα τα επόμενα στάδια (του σχεδίου μείωσης των δεσμεύσεων, που ανακοινώθηκε τον Μάιο) και θα εφαρμόσουμε το τελευταίο".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.