ΚΟΣΜΟΣ

Στο "κόκκινο" η ένταση στον Περσικό Κόλπο

Ιρανικά πολεμικά πλοία επιχείρησαν να καταλάβουν βρετανικό τάνκερ

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στον Περσικό Κόλπο, καθώς οπλισμένα ιρανικά σκάφη προσπάθησαν να σταματήσουν ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο, αλλά απωθήθηκαν από φρεγάτα της Βρετανίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, έκανε λόγο για απόπειρα κατάληψης του τάνκερ «British Heritage» το οποίο έπλεε στα στενά του Χορμούζ.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, οι Ιρανοί διέταξαν το πετρελαιοφόρο να αλλάξει πορεία και να σταματήσει στα ιρανικά χωρικά ύδατα. Η βρετανική φρεγάτα «HMS Montrose», που το συνόδευε, έστρεψε τα όπλα της στα ιρανικά σκάφη για να εκφοβιστούν και να απομακρυνθούν, όπως και έγινε.

Αμερικανικό αεροσκάφος κατέγραψε σε βίντεο το επεισόδιο, το οποίο τερματίστηκε όταν ο κυβερνήτης της βρετανικής φρεγάτας HMS Montrose - η οποία συνόδευε το δεξαμενόπλοιο - έδωσε διαταγή να στραφούν τα όπλα της στα ιρανικά σκάφη για να εκφοβιστούν και να απομακρυνθούν, κίνηση που ήταν επιτυχής, κατά το CNN.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, προειδοποίησε χθες τη Βρετανία ότι «θα υπάρξουν συνέπειες», μετά την απόφαση του Λονδίνου να συλληφθεί ιρανικό δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, την περασμένη εβδομάδα. Το πλοίο «Grace 1» κατασχέθηκε γιατί οι Βρετανοί είχαν «υποψίες» πως μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις.

Την Τρίτη, ο, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, έκανε ένα βήμα παραπάνω, δηλώνοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να σχηματίσει έναν διεθνή συνασπισμό που «θα εγγυάται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» στα στενά του Χορμούζ, στα ανοικτά του Ιράν και στο Μπαμπ αλ Μάντεμπ, στα ανοικτά της Υεμένης.

Οι Φρουροί της Επανάστασης διαψεύδουν

Οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν σήμερα τον ισχυρισμό αξιωματούχων των ΗΠΑ, όπως μεταδόθηκε από το CNN και άλλα ΜΜΕ, κατά τον οποίο οπλισμένα σκάφη τους αποπειράθηκαν να σταματήσουν και να καταλάβουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο χθες Τετάρτη, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Πέντε σκάφη, τα οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανήκαν στη ναυτική δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης, πλησίασαν βρετανικό τάνκερ που έπλεε μεταφέροντας πετρέλαιο από τον Κόλπο χθες Τετάρτη και απαίτησαν να αλλάξει πορεία και να σταματήσει στα ιρανικά χωρικά ύδατα, κοντά στο στενό του Χορμούζ, αλλά αποσύρθηκαν όταν βρετανική φρεγάτα τα προειδοποίησε μέσω ασυρμάτου και έστρεψε τα όπλα της σε αυτά, ανέφερε το CNN.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.