ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Καλημέρα Πεκίνο

Την Παρασκευή, πριν τις εκλογές , σε μία από εκείνες τις νεκρές ώρες, βρήκα το χρόνο να κάνω μια βόλτα για ένα ζευγάρι σανδάλια στην Ερμού. Ήταν σχεδόν απόγευμα. Τα μολυβένια αραιά σύννεφα άφηναν χώρο στις ροδοκόκκινες πινελιές και το ελαφρύ καλοκαιρινό αεράκι έδινε υποσχέσεις. Περπάτησα κανένα μισάωρο ανάμεσα στις παρέες νεαρών με καφέ στο χέρι, στα μαγαζιά, στο γκρουπ των Κινέζων που τραβούσαν φωτογραφίες κάθε τι δυτικό μέσα σε ένα σύννεφο πελώριας ευτυχίας .

Έχει ενδιαφέρον σε πόσο μεγάλο ποσοστό έχει επηρεάσει και το ελληνικό τουριστικό συνάλλαγμα η "επέλαση" των Κινέζων στην χώρα μας. Την ώρα που ο Τραμπ ρίχνει τα βέλη του στην Κίνα απειλώντας ότι θα βάλει νέους βαρύτατους δασμούς σε προϊόντα αξίας 250 δις. δολαρίων, οι Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί γέμισαν με Κινέζους επισκέπτες.

Ο ψυχρός πόλεμος με τους διπλούς πράκτορες μπορεί να έχει τελειώσει αλλά η σύγκρουση της Αμερικής –Κίνας και ταυτόχρονα η άσκηση πίεσης στις άλλες χώρες να διαλέξουν στρατόπεδο γεννούν ένα νέο γεωπολιτικό γίγνεσθαι.

Για παράδειγμα η Ιταλία θα συνεργαστεί στα έργα υποδομής της Κίνας ,"Μια Ζώνη, ένας Δρόμος" δηλώνοντας μάλιστα στις παρατηρήσεις του Λευκού Οίκου, ότι η Ιταλία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος.

Όλα δείχνουν ότι η πολιτική και οικονομική κυρίως γοητεία του κινέζικου γίγαντα φτάνει ως τη Δυτική Ευρώπη και την Λατινική Αμερική. Η απόφαση Τραμπ να ξεκινήσει πόλεμο με την Κίνα εγκαινιάζει μια νέα εποχή όπου το εμπόριο βγαίνει από το ουδέτερο έδαφος`` και ανεβαίνει ψηλά στην πολιτική ατζέντα.

"Ενδεχόμενο μπλόκο στην Huawei θα οδηγούσε σε άσχημα αποτελέσματα , όχι μόνο στο εμπόριο , αλλά και στις επενδύσεις", προειδοποίησε πριν ένα μήνα το Λονδίνο, ο πρέσβης της Κίνας στη Βρετανία. Σε επιστολή τους , οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της σε ότι αφορά τον τεχνολογικό κολοσσό Huawei.

Το σίγουρο είναι ότι η επέλαση της Κίνας στους πλέον ζωτικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, στις πλουτοπαραγωγικές πηγές αλλά και στην υψηλή τεχνολογία είναι γεγονός και μόλις την τελευταία τριετία, Αμερική και Γερμανία έχουν αποτρέψει νέες εξαγορές βιομηχανιών τους από κινεζικές.

Η υψηλή τεχνολογία έχει γίνει η βάση για τον "παγκόσμιο πόλεμο" με τις υπόλοιπες χώρες αναγκαστικά να πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Το θέμα είναι πώς τα κατάφερε ο Κινέζικος Δράκος και άλλαξε τις ισορροπίες .

Ως γνωστό, η εικόνα του παγκόσμιου χάρτη άρχιζε να αλλάζει στα τέλη του 15ου αιώνα με τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης να ενσωματώνουν μια θρησκεία, να παίρνουν στοιχεία από τον αρχαίο πολιτισμό ,τα μαθηματικά και την αστρονομία από τον αραβικό πολιτισμό και ταυτόχρονα να κατανοούν το πλήθος των ανακαλύψεων που άλλαξαν την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Αν προσθέσει κανείς τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας , όπως η έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας που οδήγησε από την μοναρχία στη δημοκρατία μπορεί να καταλάβει γιατί η Δύση υπέταξε τις μεγάλες αυτοκρατορίες τις Ανατολής, τους λαούς της Αφρικής φτάνοντας ως τη Λατινική Αμερική.

Αίσθηση προκάλεσε πριν δύο χρόνια η είδηση που κυκλοφόρησε σε όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά για την αρχαιολογική έρευνα που διατυπώνει την εκτίμηση πως ο "Πήλινος Στρατός" του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας ίσως να είναι αρχαιοελληνικής επιρροής καθώς παρουσιάζονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Κινέζοι γνώριζαν την Δύση πολύ πριν από τον Μάρκο Πόλο. Στην αναζήτηση αδιάσειστων στοιχείων για την τεκμηρίωση της σχέσης της αρχαίας Ελλάδας με την παραδοσιακή κινέζικη τέχνη επικεντρώνεται η έρευνα της Κινέζας αρχαιολόγου, Λι Σιουχζέν.

Στην κινέζικη παράδοση, οι άνθρωποι παρήγαγαν μικρά πήλινα αγαλματίδια ως υποκατάστατα της ανθρώπινης θυσίας ,ωστόσο οι πήλινοι στρατιώτες, οι ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα της περιόδου Τσιν (221-206 π.χ.) είναι μοναδικά, συγκρινόμενα τόσο με τις προηγούμενες όσο και με τις μεταγενέστερες πήλινες μινιατούρες της κινέζικης τέχνης. Το συμπέρασμα της Κινέζας αρχαιολόγου για τη σχέση των αρχαίων Ελλήνων με την Κίνα είναι ότι, οι πήλινοι στρατιώτες του Τσιν (τα αγάλματα που συνόδευαν τον Πρώτο Αυτοκράτορα, Τσιν Σι Χουάνγκ, στη μετά θάνατο ζωή του ), εμφανίστηκαν στην Κίνα ξαφνικά, σε ένα πλαίσιο που σχετίζεται με τη στρατιωτική κατάκτηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή και την Ελληνιστική Περίοδο που ακολούθησε.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο που επικαλείται ιστορικά έγγραφα: "Ο Πρώτος Αυτοκράτορας συνάντησε τους "γίγαντες" στα δυτικά σύνορα πολύ σύντομα μετά την ενοποίηση της Κίνας. Αν και δεν έχουν βρεθεί ελληνικά ονόματα, ο ρεαλισμός και η λεπτομέρεια των μυών στους πήλινους στρατιώτες και ακροβάτες προκαλούν υπόνοιες επαφής ανάμεσα στις δυο χώρες".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.