ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΚΙΝΑΛ: Η Αλλαγή που το καθιέρωσε και το αποκαθήλωσε…

Από το βράδυ της Κυριακής στην Ελλάδα υπάρχει ένα σαφές διαμορφωμένο πολιτικό τοπίο, στο οποίο (όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση) υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα, δηλαδή από τους νικητές.

Σαφέστατα ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι ήθελε να πετύχει; Να βγει η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα και να είναι αυτοδύναμη (και όχι με ισχνή πλειοψηφία). Το πέτυχε; Η απάντηση είναι Ναι. Πέτυχε ακριβώς αυτό που ήθελε (158 έδρες). Ξεκάθαρο. Το μόνο που μένει πλέον στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να τηρήσει αυτά που είπε προεκλογικά ώστε να έχει μια καλή κυβερνητική θητεία. Από αυτό θα κριθεί άλλωστε σε μεγάλο βαθμό.

Δεύτερος νικητής των εκλογών. Ελληνική λύση και Μέρα 25. Τι ήθελαν να πετύχουν; Την είσοδό τους στην Βουλή. Το πέτυχαν; Η απάντηση είναι ναι. Άρα θα έχουν λόγο στην επόμενη Βουλή (όποιος και αν είναι αυτός όσο και αν μας αρέσει ή όχι).

Ας πάμε τώρα στα λιγότερο προφανή:

ΣΥΡΙΖΑ: Φαινομενικά ήθελε να πετύχει την νίκη. Την πέτυχε; Η απάντηση είναι Όχι. Θεωρητικά θα έλεγε κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε. Εδώ ξεκινούν όμως οι πιο πολύπλοκες αναλύσεις. Πίστευε κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει (ειδικά μετά τις ευρωεκλογές); Η απάντηση είναι πάλι Όχι. Άρα τι ήταν αυτό που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ; Να χάσει με μια αξιοπρεπή ήττα και να εδραιωθεί στο πολιτικό σκηνικό (να μην υποστεί στρατηγική ήττα). Το πέτυχε; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι το πέτυχε και με το παραπάνω. Αν άκουγε κάποιος τον Τσίπρα στο Ζάππειο (και μπορούσε να δει λίγους μήνες ή έστω 1-2 χρόνια μπροστά), θα καταλάβαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις χθεσινές εκλογές κατέστη ο βασικός πόλος της κεντροαριστεράς. Τι μένει απλώς τώρα; Να αποκτήσει οργανωτική δομή συμπαγούς πολιτικού φορέα στο χώρο του κέντρου και απλά να επιστρέψει πιο ώριμος στην εξουσία (αν θα είναι σε 3 ή σε 4 χρόνια, αυτό έχει πολύ μικρή σημασία για κάποιον 45άρη που μετράει ήδη 4,5 χρόνια πρωθυπουργός). Για να το εκφράσουμε με οικονομικούς όρους αγοράς ένα long term επενδυτής εκεί θα επένδυε τα κεφάλαιά του.

ΚΙΝΑΛ: Τι ήθελε να πετύχει; Με βάση τα όσα το ίδιο το ΚΙΝΑΛ επικοινώνησε στους πολίτες τα βασικά του ζητούμενα ήταν: α) Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ (το βασικό τους μήνυμα), β) αύξηση του ποσοστού του, γ)επαναπατρισμό των ψηφοφόρων του και δ) την σταδιακή επανεδραίωση του ως ο βασικός πόλος της κεντροαριστεράς. Πέτυχε κάτι από τα παραπάνω; Η απάντηση είναι Όχι (εκτός και αν το 0,4% άνοδος από τις ευρωεκλογές στο ΚΙΝΑΛ το θεωρούν σοβαρή επιτυχία. Τότε απλά δεν υπάρχει λόγος συζήτησης). Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον με το ΚΙΝΑΛ, είναι το γεγονός ότι ακόμα και με αυτά τα αποτελέσματα, με τη λάθος στρατηγική που ακολούθησε, δεν δείχνει να καταλαβαίνει ότι ο κόσμος του έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη. Και σε αυτές τις εκλογές φάνηκε ξεκάθαρα ότι η φυγή των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ δεν ήταν ευκαιριακή (όπως θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί το 2012 ή ακόμα και το 2015). Είναι πλέον παγιωμένη και συνειδητοποιημένη από τους πολίτες. Το γιατί συμβαίνει αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κανείς αν ανατρέξει στον τρόπο που πολιτεύτηκε το ΚΙΝΑΛ, στο έλλειμα πολιτικού στίγματος, στο έλλειμα εμπνευσμένης ηγεσίας (η γενικότερα ηγεσίας), στο έλλειμα προοδευτισμού σε πολλά θέματα που υπήρξε πρωτοπόρο παλιότερα (π.χ. δεν μπορεί να μην ψηφίζεις το νομοσχέδιο για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης – άκρως προοδευτικό - και την ίδια ώρα να κατεβαίνεις στο pride festival στο κέντρο της Αθήνας και να λες στηρίζω τις διαφορετικότητές….δεν γίνονται και τα δύο…διάλεξε ένα από τα δύο και βρες τα επιχειρήματα να το στηρίξεις…αλλιώς είσαι για γέλια).

Δεν μπορεί να κάνεις ιδρυτικό συνέδριο χωρίς να καθορίζεις το ιδεολογικό σου στίγμα και το μόνο που σε νοιάζει είναι να βγάλεις αρχηγό. Την έβγαλες. Και μετά τι; Δεν ήξερε ούτε που πατάει ιδεολογικά, ούτε που βρίσκεται.

Δεν γίνεται να διώχνεις τον Βενιζέλο (γιατί στην ουσία τον έδιωξες) επειδή υποστηρίζει την σύμπλευση με την Νέα Δημοκρατία και την ίδια ώρα να λες θα δώσω ψήφο ανοχής στη Νεά Δημοκρατία (και μάλιστα προεκλογικά). Ή τον διέγραψες γιατί έχεις πιο κεντροαριστερή πλεύση και δεν σου ταιριάζει ή μην τον διαγράφεις (αφού στο τέλος της ημέρας κάνεις το ίδιο).

Δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές το αντιλήφθηκαν εγκαίρως και είδαμε να ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στον Τσίπρα. Έβλεπαν πολύ απλά αυτό που έβλεπαν και οι πολλοί πολίτες στην Ελλάδα (εκτός από αυτούς που έπαιρναν τις αποφάσεις στο ΚΙΝΑΛ).
Το ότι στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει έλλειμα ηγεσίας είναι επίσης ηλίου φαεινότερον. Να το κάνουμε πιο απλό. Ας πάρουμε τα δυναμικά κοινά (που πάντα έχουν μια ροπή προς τις εμπνευσμένες και ρηξικέλευθες ηγεσίες). Πόσους νέους συγκινεί πλέον ο λόγος της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και πόσους η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα; Η σύγκριση όπως εύκολα αντιλαμβανόμαστε είναι αμείλικτη.

Έτσι λοιπόν το ΚΙΝΑΛ εγκλωβίστηκε σε μια απλή, πολιτικά στείρα λογική των παλιών κοτζαμπάσηδων του Κινήματος (έχουν γίνει ένα πλέον με το έδρανο της Βουλής, βλέπε Σκανδαλίδης) που περιορίζεται στην βουλευτική έδρα, για όσο καιρό ακόμα…Τι μας νοιάζει αν μας αποκαλούν ουρά της Ν.Δ; Τι μας νοιάζει αν δεν πείθουμε και δεν εμπνέουμε κανέναν;

Δυστυχώς αυτή την φορά για το ΚΙΝΑΛ προδιαγράφεται το γκραντ φινάλε (ήδη το έκανε πολύ σαφές ο Τσίπρας το βράδυ των εκλογών στο Ζάππειο). Τι είπε πολύ απλά στο ΚΙΝΑΛ; Κύριες και κύριοι εγώ πλέον έχω το ποσοστό που θέλω, τη πολιτική δυναμική που απαιτείται, την εμπειρία και το πολιτικό αφήγημα (κάτι που λείπει ολοκληρωτικά από εσάς αλλά το θέλει ο κόσμος σας). Γι’ αυτό λοιπόν θα κάνω τον ΣΥΡΙΖΑ ένα συμπαγές κόμμα με δομή και οργάνωση (και φυσικά τον κύριο πόλο της δημοκρατικής παράταξης). Εννοείται ότι θα σας διεμβολίσω ολοκληρωτικά α) γιατί μπορώ και β) γιατί δεν έχετε πλέον κάτι να πείτε.

Αυτός ο άλλος, αυτός ο άλλος είναι ευεργέτης μας μεγάλος θα τραγουδάνε οι περισσότεροι μέσα στο ΚΙΝΑΛ προκειμένου να βρουν κάπου να πιαστούν (οι υπόλοιποι θα το τραγουδάνε στον Μητσοτάκη που έχει και το γκουβέρνο πλέον)… Και από την μία ίσως να είναι καλύτερα έτσι από το να σέρνεται ένα ιστορικό κόμμα και να θυμίζει την Ένωση Κέντρου του Ζίγδη προ διάλυσης (εννοώντας την περίοδο μετά το 1974). Καληνύχτα ΚΙΝΑΛ…Δυστυχώς δεν κατάλαβες και δεν αφομοίωσες την λέξη αλλαγή που πρώτο εισήγαγες στην πολιτική ζωή της Ελλάδος.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΓΙΩΡΓΟΣ 18:46 15/07/2019

    ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΟΙ ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ?

  2. Κώστας 22:40 13/07/2019

    Όσο και αν πολεμάτε το ΚΙΝΑΛ σε λίγα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει χίλια κομμάτια, θα το προσκυνάτε. Φαίνεται ότι με την απομάκρυνση του Βενιζέλου περιμένατε τον καταποντισμό αλλά δεν σας βγήκε.

  3. nikos 16:42 13/07/2019

    ta lene opos tous volevi gia na ginei o neos dipolismos suriza kai kuriakos…den volevi 3os sto sistima…..opote i kuria ta lei opos volevi kapious………..

  4. ΜΑΝΟΣ 19:49 11/07/2019

    ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΟΤΑΝ ΧΑΝΕΙΣ ΜΕ 8 ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ….ΣΥΝΗΘΩΣ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΒΑΖΕΙ ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ 2 ΘΗΤΕΙΕΣ..ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΝ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΠΡΟΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΑΣ ,ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.