ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Κομισιόν: Ερώτηση Παπαδημούλη για την κατάργηση της Ειδικής Γραµµατείας του ΣΔΟΕ

Eρώτηση προς την Κομισιόν, με θέμα την ανεξαρτησία των εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και της φοροαπάτης στην ΕΕ, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην ερώτησή του στην πρόσφατη αποδυνάμωση της Ειδικής Γραµµατείας του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος (Σ∆ΟΕ) από τη νέα κυβέρνηση, μέσω και της υπαγωγής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επισημαίνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής και φοροαπάτης που έρχονται στην επιφάνεια, κυρίως από ανεξάρτητους δημοσιογράφους και οργανισμούς, έχουν αναδείξει την αδυναμία τόσο της Επιτροπής, όσο και των αντίστοιχων εθνικών αρχών, να καταπολέμησουν αποτελσματικά αυτά τα φαινόμενα που κοστίζουν δισεκατομμύρια στους κρατικούς προϋπολισμούς και τους ευρωπαϊους φορολογούμενους», ζητά να μάθει «πώς σκοπεύει η Κομισιόν να υποστηρίξει την ανεξαρτησία των εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών, ειδικά όταν επιχειρείται η απαξίωση ή και κατάργησή τους από κάποια κράτη-μέλη».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρώτησε επιπλέον την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ποια είναι τα σχετικά δίκτυα συνεργασίας με τις εθνικές κυβερνήσεις σε αυτόν τον τομέα και πώς τα αξιολογεί», καθώς και «τι επιπρόσθετα μέτρα θα λάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της φοροαπάτης και φοροδιαφυγής».

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

Τα τελευταία χρόνια τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής και φοροαπάτης που έρχονται στην επιφάνεια, κυρίως από ανεξάρτητους δημοσιογράφους και οργανισμούς, έχουν αναδείξει την αδυναμία τόσο της Επιτροπής, όσο και των αντίστοιχων εθνικών αρχών, να καταπολέμησουν αποτελσματικά αυτά τα φαινόμενα που κοστίζουν δισεκατομμύρια στους κρατικούς προϋπολισμούς και τους ευρωπαϊους φορολογούμενους. Ήταν θετικό ότι πρόσφατα, και σε συνέχεια της αποκάλυψης του Cum-Ex, του σκανδάλου που ανέδειξα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίθηκαν επιπλέον μέτρα για την καταπολέμηση του οικονομικού και φορολογικού εγκλήματος.

Παρόλα αυτά, κάποια κράτη-μέλη, συνεχίζουν να αποδυνάμωνουν τις ανεξάρτητες δομές και αρχές που καταπολέμουν το οικονομικό έγκλημα, όπως συνέβη με την πολύ πρόσφατη (Ιούλιος 2019) κατάργηση από την Ελλάδα της Ειδικής Γραµµατείας του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος (Σ∆ΟΕ) και η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ερωτάται η Κομισιόν:

- Τι επιπρόσθετα μέτρα θα λάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της φοροαπάτης και φοροδιαφυγής; Υπάρχει σχετική στρατηγική και σχέδιο δράσης;

- Πώς σκοπεύει να υποστηρίξει την ανεξαρτησία των εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών, ειδικά όταν επιχειρείται η απαξίωση ή και κατάργησή τους από κάποια κράτη-μέλη;

- Ποια είναι τα σχετικά δίκτυα συνεργασίας με τις εθνικές κυβερνήσεις σε αυτόν τον τομέα και πώς τα αξιολογεί;

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.