ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ 7ης ΙΟΥΛΙΟΥ...

Η 7η Ιουλίου ήταν μια καλή μέρα για τη ΝΔ και τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη. Έκοψαν πρώτοι το νήμα των εκλογών και με ποσοστό 39,8% σχηματίζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα ήταν μια υπέροχη μέρα για τους γαλάζιους αν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκρατούσαν ένα τόσο μεγάλο ποσοστό (31,6%) και το δικό τους ποσοστό τους (όπως έδειχνε το πρώτο -το πρωϊνό- κύμα του exit poll) ήταν 43-44%. Ανυπερθέτως η νίκη της ΝΔ είναι μεγάλη, αλλά τα αισθήματα ευφορίας, όσο περνούσαν οι ώρες μετριάστηκαν. Η διαφορά των 16-17 μονάδων που έδινε, στις 11 το πρωϊ, το πρώτο κύμα του exit poll έπεσε τελικά, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στις 7 το απόγευμα, στο μισό.

Σίγουρα το 8,2% είναι σημαντική διαφορά, αλλά δεν κάνει την διαφορά. Υπολείπεται ακόμη και των 9,5 μονάδων με τις οποίες η ΝΔ προηγήθηκε του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και φυσικά δεν είναι διψήφια όπως σχεδόν όλοι προφήτευαν, ενώ είναι περίπου ίδιο με το 8,5%, που τον Γενάρη του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές. Και ευτυχώς που δεν έπισε το όριο του 3% η Χρυσή Αυγή και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει 158 και όχι 154 έδρες. Και λέμε ευτυχώς γιατί με τις 22 έδρες που καταλαμβάνει το ΚΙΝΑΛ μπορεί να υπάρχει η πλειοψηφία των 2/3 που χρειάζεται για να υπερψηφιστούν ορισμένες υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος και για να αλλάξει, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης και ο εκλογικός νόμος ώστε οι επόμενες εκλογές να μην γίνουν με την απλή αναλογική, αλλά με κάποια μορφή ενισχυμένης.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως η κοινοβουλευτική εξαφάνιση της Χρυσής Αυγής ήταν ένα από τα σημαντικά εξαγόμενα της βουλευτικής κάλπης και η προστιθέμενη αξία της πέραν της κοινωνίας, της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού συστήματος επεκτείνεται και στην απονομή της δικαιοσύνης καθώς χρονικά συμπίπτει με την τελική φάση της δίκης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Χωρίς την κοινοβουλευτική προστασία οι ηθικοί αυτουργοί, τα πολιτικά στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης, μπορούν μαζί με τον δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά να επιστρέψουν στη φυλακή.

Αν η νίκη και η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι το πρώτο σημαντικό πολιτικό συμπέρασμα της 7ης Ιουλίου και ο εξοβελισμός της ΧΑ από το κοινοβούλιο ο δεύτερος, αναμφίβολα το τρίτο δεδομένο στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς, ούτε στην κυβέρνηση, περίμενε ότι το ποσοστό της Κουμουνδούρου θα μπορούσε να έχει τον αριθμό 3 μπροστά. Το μάξιμουμ ποσοστό, για το οποίο μάλιστα τα στελέχη της Κουμουνδούρου θα πανηγύριζαν, ήταν το 27-28%. Τώρα η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μειωμένη κατά τέσσερεις μόνον μονάδες. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν μας ότι 3,5% λαμβάνει ο Βαρουφάκης τότε οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ είναι μηδαμινές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κατοχυρώνει τη θέση του δεύτερου μεγάλου κυβερνητικού κόμματος και το ενδιαφέρον εφεξής θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τετραπλάσια δύναμη από το ΚΙΝΑΛ οπωσδήποτε τον φέρνει σε πλεονεκτική θέση στον επερχόμενο πόλεμο της Κεντροαριστεράς. Ο Τσίπρας, με το μεγάλο ποσοστό που έλαβε το κόμμα του στις εκλογές, αναδεικνύεται στον απόλυτο κυρίαρχο στις κομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και λίαν συντόμως θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε βασικό φορέα της λεγόμενης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Η Προοδευτική Συμμαχία θα επιδιωχθεί να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ.

Σίγουρα, ο τρόπος που θα αντιδράσει η Γεννηματά στην επίθεση φιλίας του Τσίπρα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο με τον οποίον θα προχωρήσει η επαναθεμελίωση του νέου προοδευτικού φορέα. Το πιθανότερο είναι ο Τσίπρας να επιχειρήσει να παρακάμψει τις αντιδράσεις των κεντρικών στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη και να "λεηλατήσει" τη λαϊκή βάση του ΚΙΝΑΛ. Το τέταρτο συμπέρασμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου είναι ότι ο δικομματισμός επανέρχεται σε υψηλά ποσοστά. Από το 63% των προηγουμένων εκλογών πήγαμε τώρα στο 71%. Και οι επόμενες -αν συνυπολογίσουμε και τις (βασίμως πιθανολογούμενες) διεργασίες που θα γίνουν στους δύο πόλους του νέου δικομματισμού- ενδεχομένως θα φτάσουν κοντά στο 77% που είχαν πάρει Παπανδρέου (44%) και Καραμανλής (33%) το 2009, πριν δηλαδή ενταχθεί η χώρα στα μνημόνια.

Βεβαίως, προϋπόθεση είναι η τετραετία που ξεκινά να ολοκληρωθεί ομαλά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει παράξει έργο και η αντιπολίτευση να έχει επιτελέσει με ικανοποιητικό και δημιουργικό τρόπο -και υπέρ των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων- τα καθήκοντά της. Σημαντικό για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι ο πολιτικός και κοινοβουλευτικός βίος να εξελιχθεί ομαλά και να μην υπάρξουν ρεβανσισμοί, δικαστικά ή οποιαδήποτε άλλα βραχυκυκλώματα που θα βάλουν φωτιά στα τέλια και θα οδηγήσουν σε υπέρμετρη όξυνση και ακραία φαινόμενα την κομματική αντιπαράθεση. Να ερευνηθούν όλες οι ζέουσες υποθέσεις, αλλά να μην υπάρξει εκτροχιασμός. Αυτή πάντως λέγεται ότι θα είναι και η στάση του Μητσοτάκη σε σκοτεινές υποθέσεις του παρελθόντος. Γνωρίζει πόσο ο αείμνηστος πατέρας του πλήρωσε το "βρώμικο '89" και δεν θα θελήσει να επαναλάβει το ίδιο λάθος λένε στενοί του συνεργάτες.

Προσώρας θα πρέπει να περιμένουμε τα πρόσωπα της νέας κυβερνήσεως και μετά την ορκομωσία της θα επανέλθουμε. Εξάλλου, η νέα περίοδος που ανοίγεται θα είναι πολλαπλώς ενδιαφέρουσα και πιθανότατα το θέρος εκτός των υψηλών θερμοκρασιών της φύσης θα είναι καυτό λόγω και των νομοθετημάτων και των μέτρων της κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Θα αναμένουμε για να τα σχολιάσουμε σημειώνοντας ότι η δεκαετία της κρίσης, εκτός δραματικού απροόπτου, οδεύει προς το τέλος της και το νέο χαρακτηριστικό, όπως το κατέγραψε και η κάλπη είναι ότι έχουμε πλήρη ανασύνταξη της δεξιάς παράταξης με τον Μητσοτάκη σε ρόλο μεγάλου πρωταγωνιστή. Η επιστροφή της ΝΔ σε ποσοστά προ κρίσης είναι γεγονός. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ έχει παραχωρήσει το ρόλο του οδηγού της κεντροαριστεράς στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το τέλος της μνημονιακής επιτροπείας βρίσκει τη ΝΔ με ποσοστά προ κρίσης και με προσανατολισμό φιλελεύθερο και όχι σκληρό δεξιό. Για την Προδευτική Παράταξη η επιστροφή στα προ της κρίσης γίνεται με ένα κλικ πιο αριστερά. Δεν είναι το ΚΙΝΑΛ, η κεντρώα εκδοχή δηλαδή, το μεγάλο κόμμα, αλλά ο μεταλλαγμένος αριστερός ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εξέλιξη η οποία, αν δεν γίνουν μεγάλα λάθη είτε από την κυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σ' εκείνα τα ήρεμα νερά που χρειάζεται προκειμένου τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία να γιορταστούν με την κοινωνία όρθια, την οικονομία σε ανάπτυξη και την πολιτική να προωθεί μεγάλες συμπτώσεις και όχι μικρόνοες διαιρέσεις. Θα επανέλθουμε...

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. freeman 13:08 12/07/2019

    H Μητέρα ΟΛΩΝ των λαθών , ήταν πως 12/2011 μέχρι 01/2015, το ΟΛΟΝ ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου , ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ για τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ Καραμανλή-Παυλόπουλου-Αλογοσκούφη-Παπαθανασίου-Σουφλιά, την ΕΘΝΟΚΤΟΝΑ ΠΕΡΙΟΔΟ 2004-2009 (όπως και ο Γιουνκέρ του ΕΛΚ ,προχθές δήλωσε ξεκάθαρα) . Έπαιζε ηθελημένα το παιχνίδι ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΣΑΜΑΡΑ-ΔΕΞΙΑΣ, σε κάθε πάνελ, σε κάθε ομιλία στην Βουλή,σε κάθε συνέντευξη . Δια της ΣΙΩΠΗΣ στις Καμένες ΔΕΞΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ που πάσχιζαν να απαλλάξουν το ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΝΔ 2004-2009 και δια του ολέθριου ΤΑΧΑ αυτοκριτικού //πασοκοΣΥΓΝΩΜΗ για το 1ο μνημόνιο του ΓΑΠ-ΠΑΣΟΚ//, το μήνυμα ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ στην κοινωνία ,που ΨΑΧΝΌΤΑΝ για το ΤΙ ΣΥΝΕΒΕΙ & ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΆΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ, κινούμενη ως εκκρεμές από την ακροαριστερά ως την χιτλεροδεξια , ήταν : Το μνημόνιο του Γαπ-ΠΑΣΟΚ-2010 έφερε την κρίση και όχι η ΚΡΙΣΗ-ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 2004-2009, το μνημόνιο (όπως και ο Γιουνκέρ του ΕΛΚ ,προχθές δήλωσε ξεκάθαρα) . Ήταν το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθούν ΟΛΕΣ οι Λαζοπουλιακές και ακρο-αριστεροΔεξιές μπουρδο-συνωμοσιολογικές θεωρίες μορφωμάτων που ψηφιζόμενα ,δηλητηρίασαν τον κοινοβουλευτικό βίο .
    Το Βενιζελικό ΟΛΟΝ ΠΑΣΟΚ , του 12/2011-01/2015 πάσχιζε υστερικά να ενοχοποιήσει την περίοδο Παπανδρέου 2010-2011, ως συνεργοί στην ΦιλοΚαραμανλική διαΜιντιακή & διακομματική ομερτά (ΔΕΝ υπάρχει δήλωση Βενιζέλου κατά Καραμανλή). Στόχος η αποΠαπανδρεοποιήσει του πασοκ , με αποκορύφωμα την ενοχοποίηση του Παπανδρέου για ΤΑΧΑ καταχρήσεις (γυμναστήρια κλπ) των κομματικών ταμείων που ΤΑΧΑ με 3 ! ! ! Ελεγκτικές και με Εισαγγελείς έψαχνε-έψαχνε επί προσωπικού τον Παπανδρέου , ενώ τα
    ΣαμαροΒενιζελικά ρουφιανοΜΜΕ ζητούσαν διαγραφή και παραπομπή του Παπανδρέου στην Δικαιοσύνη . Ήταν και το κερασάκι που έκανε τον Γαπ να ιδρύσει το ΚΙ.ΔΗ.ΔΟ φεύγοντας από ένα πασοκ που τον κατηγορούσε για καταχραστή . . .και που μετά ΤΑΧΑ τον κατηγορούσε ότι διέσπασε το κόμμα
    . . . . Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είχαν πια δηλητηριαστεί από τις ψυχαναγκαστικά ΑντιΠαπανδρεικές συνωμοσίες του Τοξικού Βενιζέλου που είχαν και την μουλωχτή Σημιτική συγκατάβαση .
    Το ΕΓΚΛΗΜΑ της Γεννηματά ήταν ότι δέχτηκε την υπουργοποίηση της από έναν μακιαβελικό Βενιζέλο που ποτέ δεν ένοιωθε πασοκ . . ήταν ΠΑΝΤΑ ΜΟΝΟ . . . ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ . . . .ΕΓΩ Ο ΝΤΟΥΤΣΕ !

  2. freeman 22:18 10/07/2019

    ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ 31,5% ? ? ? Οι επιδοματούχοι , είναι μια νέα Μνημονιογεννής κοινωνική τάξη στην Ελλάδα που περιλαμβάνει διάφορες υποκατηγορίες : Τους πραγματικά χρήζοντες βοήθεια από το κοινωνικό κράτος (αναπήρους, ηλικιωμένους, μονογονεικά ορφανά παιδιά , σοβαρά αρρώστους , χήρες κλπ ) . Τους με το στανιό τυπικά-χαλαρά φοιτητίζοντες για καμιά 12ετία κοπρΕλληνες που μέχρι τα 30-35 φραπεδιάζουν με χαρτζιλίκι το συριζοεπίδομα και μάσες-ξάπλες στα πατρικά , ενώ παραδίπλα 500.000 μετανάστες δουλεύουν όλη μέρα σε μουτζούρες και χωράφια που τα καμάρια μας απαξιούν . Τους επαγγελματίες πολυτεκνογεννήτορες , τάχα ή από επιλογή τσαντιρόβιους, που αγελαία παρασιτούν στην Επικράτεια . Τους σύγχρονους ΠακοΣυμβασιούχους, που καλύπτουν μούφες θέσης εργασίας σε δήμους & κεντρική διοίκηση με ΠακοΤσιπροΥπόσχεση ανανέωσης-μονιμοποίησης . Τους επαγγελματίες φοροεισφοροδιαφεύγοντες παλιούς μετανάστες, που με 50 ένσημα το χρόνο και όλα τα άλλα μαύρα απολαμβάνουν 5-6 ΑΜΚΑ χωρίς καν 5ευρω ή % συμμετοχής στα φάρμακα, πολλά εκ των οποίων πάνε Αλβανία και αλλού , ρεύμα-νερό-μετακίνηση-παιδοσταθμούς-κοινωνικό τουρισμό τζάμπα και συριζοεπιδόματα 6-10.000 ανά οικογένεια κάθε έτος και τα μαύρα στο σεντούκι . Τους Ελληναράδες, ακόμα ΤΑΧΑ αγανακτισμένους, δεν πληρώνω, που εισοδηματικά καραανοίκουν στην Μεσαία Τάξη με 20-100.000 μαύρο εισόδημα που μπορούν και το παρουσιάζουν 5-10.000 μόνο τεκμαρτό .
    Αν στους παραπάνω προσθέσεις τους ιδεοληπτικά χουλιγκανοαναρχοκουμουνίζοντες, τους δια-ταξικούς ιδεολογικά ΚΚΕ Εσωτερικούς σαλονάτους επαναστάτες αλλά Τσίπρα, καταλήγεις στο 31,5% .
    Οι σαλονάτοι ΚΚΕσωτερικοί ήταν αυτοί που δεν δέχονταν την ΤραμποΜερκελο-υποταγή του Τσίπρα και δεν δήλωναν ναι στα γκάλοπ , όμως μέσα στο παραβάν ΞΑΝΑΕΖΗΣΑΝ σαν όραμα τις δεξιοσκληρές 10ετίες 1950-1980 των ιδίων ή των γονέων-παππούδων τους και έδωσαν αυτό το 4-5% επιπλέον στο ΤΑΧΑ αριστερό συνονθύλευμα. Τι θα κάνει το Μητσοτακέικο με τα 1000 βαφτιστήρια και τους διαχρονικά min 100.000 διορισμούς . . .θα επιτύχουν μια κάποια επιθυμητή ανάπτυξη και θα χρηματοδοτήσουν αυτοί τους επιδοματούχους οι οποίοι εύκολα θα εξαγοραστούν το 2023 από τον Κούλη και θα xessoun τον Τσίπρα που ψήφιζαν το μακρινό 2019 . Το 25% από το 31,5% ΔΕΝ έχει κανένα ιδεολογικό σύνδεσμο με Σύριζα , παρά μόνο με τα επιδόματα εκμαυλισμού της ψήφου .

  3. freeman 12:50 10/07/2019

    Το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ , ΠΑΝΤΑ ΔΡΟΥΣΕ ΕΘΝΙΚΑ . Τα ξεσαλωμένα από την μέθη της κομματοεξουσίας , ρεμάλια της ΝΔ, να θυμούνται πως ΑΝ το ΚΙΝΑΛ-πασοκ ψήφιζε την απλή αναλογική ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΣΑΝ ΚΟΜΜΑ γιατί η ΚΟΥΤΑΛΑ-ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΑ ΟΝΕΙΡΩΞΗ . Με απλή αναλογική το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα ήταν απαραίτητο να συγκυβερνήσει και θα πλασαριζόταν σε εξουσία-καρέκλες . ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΔΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ στα μάτια ενός καλπάζοντος ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΎ του ΤσιπροΠολακισμού . ΕΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ , ΟΧΙ γιατί γουστάρουμε τον Μητσοτάκη , αλλά γιατί έπρεπε να ανακοπεί ο Ολοκληρωτικός ΤσιπροΠολακοΣταλινοφασιστικός μετασχηματισμός της Ελληνικής Δημοκρατίας . Όπως και το 2010 που με 151 ο Γαπ κράτησε την Ελλάδα στην πολιτισμένη κοινοβουλευτική Δύση (ΕΕ,ΟΝΕ, ΝΑΤΟ) όταν οι ΚαραμανλοΣαμαρικοί τακίμιαζαν & υποδαύλιζαν Συριζοχιτλεροφασίστες σε προπυλακισμούς,λεηλασίες , εμπρησμούς, δολοφονίες, δεν πληρώνω . Όπως τον 11/2011 που ο Γαπ δεν πήγε σε εθνικά καταστροφικές-ΔΙΑΛΥΤΙΚΈΣ εκλογές με τα πάθη ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΝΧΟΥ, αλλά στήριξε κοινής Κοινοβουλευτικής αποδοχής Πρωθυπουργό . Όπως το καλοκαίρι 2012 που υποχωρήσαμε και στηρίξαμε τον ΑΔΙΣΤΑΚΤΟ Καρεκλοκυνηγό Σαμαρά καθώς τα ποσοστά εκλογών Μαίου 2012 φανέρωναν ΟΛΙΚΟ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ θα ήταν συνεχείς εκλογες-εκλογες-εκλογές-εκλογές ΜΕΧΡΙ ολοκληρωτικό κουγκι Ελληνικής Οικονομίας-Κοινωνίας-Δημοκρατίας .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.