ΥΓΕΙΑ

Τι δείχνουν επιστημονικές έρευνες

Να ποιοι αργούν να γεράσουν και το δέρμα τους φαίνεται νεανικό

Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, το δέρμα τους δεν υφίσταται μόνο τη φθορά της βιολογικής γήρανσης, αλλά και της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ηλιακή ακτινοβολία η οποία προκαλεί βλάβες στο δέρμα που το γερνούν πρόωρα.

Ανασκόπηση ερευνών που δημοσίευσε η Δρ. Neelam Vashi στο Clinics in Dermatology μελετά τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα σημάδια της γήρανσης και τις διαφορές που αποδίδονται στον τύπο του δέρματος, την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και τους γενετικούς παράγοντες. Η μελέτη αποκαλύπτει ποίοι είναι πιο ευνοημένοι όσον αφορά την ταχύτητα γήρανσης και την φθορά που αφήνει ο χρόνος στο πέρασμά του στο πρόσωπό τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν 41 δημοσιευθέντα άρθρα από το 1970 έως το 2018 τα οποία εστίαζαν στη γήρανση ανά ενθότητα. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι όλοι οι τύποι δέρματος δείχνουν σημάδια βλάβης από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία όπως ο δερματικός αποχρωματισμός, η απώλεια κολλαγόνου ή/και ο καρκίνος δέρματος. Εντούτοις παρατηρούνται ορισμένες διαφορές ανά εθνότητα όσον αφορά τον ρυθμό γήρανσης του δέρματός τους.

Ακολουθούν ορισμένα από τα σημαντικά ευρήματα:

Η μελανίνη είναι η κομβική διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο ή σκουρόχρωμο δέρμα.

Οι έγχρωμοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν δυσχρωμίες του δέρματος.

Σημαντικές διαφορές στους ινοβλάστες (τα κύτταρα που προάγουν την επούλωση του δέρματος και την παραγωγή κολλαγόνου) είναι η εξήγηση για το αυξημένο πάχος του δέρματος των Αφρο-αμερικανών ασθενών που έχει ως αποτέλεσμα οι ρυτίδες να εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα συγκριτικά με τους ανθρώπους της Καυκάσιας φυλής.

Οι ασθενείς από την Άπω Ανατολή ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν κηλίδες, αλλά από την άλλη μεριά, οι ρυτίδες αργούσαν να εμφανιστούν στο πρόσωπό τους με την πάροδο των χρόνων – το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στα άτομα ισπανικής καταγωγής.

Οι Καυκάσιοι ασθενείς συνήθως έχουν πιο λεπτό δέρμα και παρουσιάζουν νωρίτερα ρυτίδες, απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος τους και μείωση του όγκου των χειλιών.

«Η γήρανση είναι αναπότρεπτη και κάθε άνθρωπος θα βιώσει διαφορετικά τις αλλαγές στο πρόσωπο και το δέρμα του καθώς περνά ο χρόνος», δηλώνει η Δρ. Vashi και επισημαίνει ότι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία που η ίδια συνιστά για την προστασία από την ακτινοβολία UV για κάθε τύπο δέρματος είναι η χρήση αντιηλιακού.

Πηγή: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.