ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανώλης Συντυχάκης

«Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε για να μείνει είτε ως φόρος απευθείας από τους δήμους, είτε μέσω κρατικού προϋπολογισμού»

Για στρατηγική συμπόρευση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, «παρά τις μεταξύ τους σκιαμαχίες για το εκλογικό σύστημα», με στόχο την προσαρμογή του «αστικού κράτους και της τοπικής διοίκησης στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας» έκανε λόγο στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

«Αποδεικνύεται ότι δήμοι και περιφέρειες λειτουργούν ως κρίκοι ενός ενιαίου κρατικού μηχανισμού έχοντας τον ίδιο στόχο: την περικοπή δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες και την αποδέσμευση περισσότερων κεντρικών πόρων για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών σχεδίων» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «το σχέδιο αυτό που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια είναι δεσμευτικό για όλες τις κυβερνήσεις».

Τόνισε ότι την ώρα που η κρατική χρηματοδότηση, το ύψος της οποίας καθορίζεται από το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022, μειώνεται διαρκώς τα μόνα έσοδα που αυξάνονται είναι τα τέλη και οι φόροι.

Ανέφερε ότι η ΝΔ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ ενώ η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ύψους 2 δισ. ευρώ, με παράλληλη μείωση της κρατικής επιχορήγησης συνιστά σχέδιο «μετατροπής του χαρατσιού σε ανταποδοτικό τέλος», σε συνδυασμό δε με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων «θα πάρει την ανηφόρα επιβαρύνοντας κι άλλο την τσέπη των λαϊκών οικογενειών».

«Ο ΕΝΦΙΑ ήλθε για να μείνει είτε ως φόρος απευθείας από τους δήμους είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αντίθετα όμως βασικά έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας που αφορούν τη ζωή και την ασφάλεια του λαού δεν τα αντέχουν η ανάγκη κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί», είπε ο Μ. Συντυχάκης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.