ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλώντας σε ορισμένες περιοχές «τροπικές νύχτες»

Ο καύσωνας μετακινείται προς τις σκανδιναβικές χώρες

Οι Σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλές θερμοκρασίες, καθώς ο ιστορικός καύσωνας που σάρωσε την Ευρώπη μετακινείται προς τον ευρωπαϊκό βορρά, προκαλώντας σε ορισμένες περιοχές «τροπικές νύχτες», ανακοίνωσε σήμερα το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Σουηδίας.

Στη Σουηδία, το βόρειο τμήμα της χώρας επλήγη από τη ζέστη. Στη μικρή πόλη Μαρκουσβίνσα (βόρεια) ο υδράργυρος ανήλθε χθες σε επίπεδα ρεκόρ, στους 34,8 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Σουηδία φέτος.

«Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία στο βόρειο τμήμα από το 1945 και την τρίτη υψηλότερη που καταγράφουμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μετεωρολόγος Γιον Γιόρπελαντ.

Στις αρχές της εβδομάδας, περιοχές της Σουηδίας γνώρισαν «τροπικές νύχτες», δηλαδή όταν η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν πέφτει κάτω των 20 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Σουηδό μετεωρολόγο, οι θερμοκρασίες δεν θεωρούνται εξαιρετικά υψηλές στο νότιο τμήμα της χώρας και δεν θεωρείται ασυνήθιστο να φθάνουν στους 30 βαθμούς Κελσίου κάποιες ημέρες τον χρόνο, ακόμα κι αν οι τωρινές θερμοκρασίες ξεπερνούν τον μέσο όρο.

Το κύμα ζέστης έγινε αισθητό και άλλες Σκανδιναβικές χώρες. Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε «τροπικές νύχτες» σε 20 διαφορετικές περιοχές στον νορβηγικό νότο.

Συναγερμοί για καύσωνα εκδόθηκαν στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Η φινλανδική αστυνομία προέτρεψε, μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας τους οδηγούς να προσέχουν τα ελάφια, που διασχίζουν τους δρόμους αναζητώντας νερό για να δροσιστούν.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προέβλεψε ότι οι ατμοσφαιρικές ροές θα μεταφέρουν τη ζέστη από την Ευρώπη προς τη Γροιλανδία «με αποτέλεσμα την αύξηση των θερμοκρασιών και την επιτάχυνση της τήξης» των πάγων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.